4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018


Ο Ζάεφ μίλησε για «μακεδονικό


στρατό» -Δήλωσε ήδη μέλος του ΝΑΤΟ


Μπορεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό να αναφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε σήμερα για «μακεδονικό στρατό», έχοντας δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη σε ορκωμοσία στρατιωτών δήλωσε: «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Θεωρώντας δεδομένη την είσοδο της χώρας του στη Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος είπε ότι έστω και μία χώρα να αντιδράσει δεν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Τον διαψεύδει όμως ο κ. Ζάεφ ο οποίος έκανε λόγο για «μακεδονικό στρατό».

Οι δηλώσεις του Ζάεφ:

«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», είπε ο Ζάεφ.

«Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ», τόνισε η Υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


Ο Κοτζιάς εκλιπαρεί: Ε, όχι και


Μακεδονικός στρατός, κύριε Ζάεφ...



Ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε δημόσια τοποθέτησή του σήμερα κατά την ορκωμοσία στρατιωτών, έκανε λόγο για έναν «Μακεδονικό στρατό», ο οποίος θα αποτελεί μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Απρόσμενα, ίσως, και σαν να άκουσαν για πρώτη φορά τον Ζάεφ να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του, από το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν στον επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».

Και αυτό διότι, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας -δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"».

«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά Ζάεφ.


ΠΗΓΗ: protothema.gr




Σκοπιανά ΜΜΕ: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Λονδίνο


Συνάντηση στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου και τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στις δύο χώρες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο μεταξύ, «τρέχει» το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης από τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία με την Ελλάδα θα τεθεί στην κρίση των πολιτών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr


                                              ************************************


Καμμένος: Εστω και ένα κράτος


να διαφωνεί δεν μπορούν


τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ



«Τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους που καταγράφονται στο σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου για τη κύρωση συμφωνιών.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, που έκανε λόγο για ασάφειες και σύγχυση που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση, ο κ. Καμένος αντέτεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδος, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που επιβεβαιώνουν ότι, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα βήματα από τη γείτονα χώρα. Εκλογές, δημοψήφισμα που να είναι θετικό, νέα Βουλή που θα εγκρίνει τις αλλαγές και κύρωση της συμφωνίας στη FYROM και στην Ελλάδα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν θα ισχύσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος και πρόσθεσε: «Για την συνεκδοχή νέων κρατών στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας. Έστω και ένα κράτος να διαφωνεί δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να αρνηθούμε και να θέσουμε θέμα για οποιονδήποτε συμμετέχοντα».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει επί κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη το 1999», ωστόσο, όπως είπε, «πέρασαν 19 χρόνια και δεν κατέληξαν πουθενά».

Κλείνοντας ο κ. Καμένος, απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Να δούμε όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή για να ψηφιστεί με 180, εσείς τι θα κάνετε».

ΠΗΓΗ: tanea.gr