5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018


Χαμός στα Σκόπια: Η αντιπολίτευση


μήνυσε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ


για εσχάτη προδοσία στο Σκοπιανό



Μηνύσεις κατά του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ για εσχάτη προδοσία κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ναούμ Στοιλκόβσκι, δήλωσε πως το «VMRO-DPMNE κατέθεσε στην Εισαγγελία για το Οργανωμένο Εγκλημα και τη Διαφθορά ποινική δίωξη κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, του προέδρου του κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι, καθώς και κατά όλων των βουλευτών που στήριξαν με την ψήφο τους την αντισυνταγματική και παράνομη συμφωνία συνθηκολόγησης με την Ελληνική Δημοκρατία».

Τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η έγκριση του νόμου για την επικύρωση αποτελούν παραβίαση των νόμων, του Συντάγματος και γενικότερα μια προσπάθειας καταστρατήγησης του συνόλου του νομικού συστήματος της χώρας, αλλά και προσπάθεια εξαπάτησης της αντιπολίτευσης, του λαού και του προέδρου.

Μετά τον Ζάεφ ο Ντιμιτρόφ λέει πως διασφαλίζεται η «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»
Την… πίστη τους στην «Μακεδονική» ταυτότητα που θεωρούν ότι έχουν, φαίνεται ότι διατηρούν οι Σκοπιανοί πολιτικοί. Μετά τον Ζόραν Ζάεφ που έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του για «Μακεδονικό στρατό», ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επεσήμανε πως η συμφωνία των Πρεσπών «εγγυάται την διακριτή Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Ο ισχυρισμός Ντιμιτρόφ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, του Νίκου Κοτζιά, του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που αποτελεί τον «κορμό» της κυβέρνησης. Και αυτό διότι όλοι επισημαίνουν πως με τη συμφωνία των Πρεσπών διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία από τη γειτονική χώρα, κάτι που όμως δεν συμμερίζονται οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, όπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις για «Μακεδονική» ταυτότητα, «Μακεδονικό» στρατό κτλπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε την Πέμπτη πως «η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την διακριτή «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα».

«Η συμφωνία επαναβεβαιώνει και ενισχύει τη Μακεδονική ταυτότητα όσο ποτέ άλλοτε. Στην πράξη, η συμφωνία θα διαμορφώσει την ταυτότητα και θα υπερνικήσει την αιώνια αντιπαράθεση για τη γλώσσα και την ταυτότητα, θα ενταχθούμε στην ΕΕ, περιλαμβανομένων της δημοσίευσης εγγράφων και μεταφράσεων με αναγνωρισμένη τη Μακεδονική γλώσσα» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ διεμήνυσε πως«ο πρόεδρος υποχρεούται βάσει του νόμου να υπογράψει το διάταγμα της κύρωσης της συμφωνίας για δεύτερη φορά».

Απαντώντας δε στη δήλωση Ιβανόφ ότι η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τη «Μακεδονία» σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η «Μακεδονία» ήταν σε μειονεκτική θέση πριν τις διαπραγματεύσεις. «Η συμφωνία μας βάζει σε θέση ανεξαρτησίας. Είναι καιρός να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε.


Ζάεφ: Δεν έχουμε αλυτρωτισμό


Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό δήλωσε στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Σαράγεβο.

«Με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει «ναι».

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων.

«Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων», κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.


ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr


                                          *************************************


Ζάεφ: Τον Ιανουάριο στο κοινοβούλιο


η κύρωση του δημοψηφίσματος


Περίεργα παιχνίδια με την ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία, δημιουργούν οι απαντήσεις που έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ. Δημιουργούν την αίσθηση της σκόπιμης καθυστέρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Και επί της ουσίας «δικαιώνει» τον Πάνο Καμμένο που λέει ότι η κύρωση της συμφωνίας θα αργήσει πολύ, επομένως δεν έχει κανένα λόγο να ρίξει την κυβέρνηση.

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ελληνική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο (όχι στις 16) και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική βουλή θα έρθει πολύ αργότερα κι ενδεχομένως είτε να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο είτε, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο, να γίνει η κύρωση από την επόμενη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 1 παρ. 4 της συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δυο πλευρές προκειμένου να κυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία. Κατ' αρχάς δεν προβλέπεται δεύτερη εισαγωγή της Συμφωνίας στην Βουλή της ΠΓΔΜ, καθώς η κύρωση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με τη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε έπειτα από το βέτο του προέδρου Ιβάνοφ.

Εκτός κι αν ο κ. Ζάεφ εννοεί ότι θα εισαχθούν στη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και για τις οποίες δεν έχει αυτή τη στιγμή τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Τι προβλέπει

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι θα γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και «θα ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές έως το τέλος του 2018». Και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε και η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία. Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλαδή, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κύρωση, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του 2018 και αμέσως μετά «χωρίς καθυστέρηση» η Ελλάδα να κυρώσει την Συμφωνία, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συνέντευξη Ζάεφ θα πρέπει να αναλυθούν διαφορετικά καθώς αλλάζει ο σχεδιασμός και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά τόσο για την κύρωση από την ελληνική βουλή όσο και για το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα.

To ερώτημα είναι αν δίνει παράταση στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ή αν επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή, ακόμη και χωρίς η συμφωνία να έχει κυρωθεί θα έχει παράξει πολιτικό αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.


ΠΗΓΗ: tovima.gr


                                             **************************************


Βουλή ΠΓΔΜ: Yπερψηφίστηκε και πάλι


η συμφωνία των Πρεσπών


Υπερψηφίστηκε και πάλι, όπως ήταν αναμενόμενο από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συμφωνία η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Η συμφωνία είχε υπερψηφιστεί ξανά στις 20 Ιουνίου, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, είχε αρνηθεί να την υπογράψει -όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα- και την έστειλε πίσω στη Βουλή.

Η συμφωνίας «πέρασε» σήμερα, Πέμπτη, με 69 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, και πλέον σταλθεί εκ νέου στον Ιβανόφ. Εκείνος δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί και σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπογράψει ούτε αυτή τη φορά, τη συμφωνία.

Αυτό βέβαια, δεν είναι κάτι που θα αποτρέψει τη συμφωνία από το να γίνει νόμος του κράτους, αφού ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ είπε πως θα τη στείλει μόνο με δική του υπογραφή προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να γίνει νόμος.