29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


ΣτΕ: Αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας


από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις


Παναγιώτης Τσιμπούκης


Η πρώτη κατάθεση αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία» στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η κατάθεση της πρώτης μήνυσης για το ίδιο «καυτό» θέμα τόσο κατά του υπουργού Εξωτερικών Νικολάου Κοτζιά για εσχάτη προδοσία, κ.λπ., όσο και κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για ηθική αυτουργία στις πράξεις του υπουργού Εξωτερικών.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε η πρώτη αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.) οι οποίες «μιλούν έξω από τα δόντια», ενώ αναμένεται να κατατεθούν μέσα στις επόμενες μέρες νέες αιτήσεις ακύρωσης.

Καταπέλτης είναι η αίτηση της ομογένειας, ενώ η ανάγνωσή της προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Γίνεται λόγος για προϋποθέσεις επαναχάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια, για διαφαινόμενο εδαφικού διαμελισμού της χώρας, για φόβο εθνικού διχασμού, για άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα από τα Σκόπια και τους συμμάχους, για αναγνώριση Μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδος, κ.λπ.

Κάνουν λόγο για «εφιαλτική» συμφωνία

Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζεται «εφιαλτική» η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς, η οποία δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα προστασίας της κρατικής υπόστασης και θίγει τον πυρήνα του δημοσίου συμφέροντος.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως και άλλες συνταγματικές διατάξεις, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης από τις εκλογές «δεν σημαίνει λευκή εντολή».

Ζητούν κατεπείγουσα σύγκληση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Επίσης, ζητεί η ομογένεια, κατεπειγόντως και κατ' εξαίρεση σύγκλησης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αποφασίσει τόσο για την αίτηση ακύρωσης όσο και για την αίτηση αναστολής, λόγω της προφανούς αυταπόδεικτης σπουδαιότητάς της και επείγουσας περίπτωσης.

Ετοιμάζονται νέες αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ

Παράλληλα, ήδη επιφανείς νομικοί -καθηγητές των Νομικών Σχολών συντάσσουν αίτηση ακύρωσης, στην οποία θα επισημαίνουν την ακυρότητα της συμφωνίας, αλλά και την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η συγκατάθεση του Ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τη σύγκλητο, «η ψευδεπίγραφη Μακεδονία διεκδικεί την πραγματική Μακεδονία, που είναι τμήμα της Ελλάδας και κατοικείται από Έλληνες», έτσι «συντελείται κατάχρηση όταν το όνομα "Μακεδονία" αποδίδεται σε εδάφη που δεν κατοικήθηκαν από Μακεδόνες και δεν αποτέλεσαν τμήματα του μακεδονικού βασιλείου».


ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                           ************************************


Ζάεφ: «Εξασφαλίσαμε πλήρη αναγνώριση


της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας»


Τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών υπογραμμίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε για τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια το 2019, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα: «Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ», είπε.

Υποστήριξε δε ότι με τη συμφωνία τα Σκόπια εξασφαλίζουν «ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων». και πέταξε νέα καρφιά για το «διχαστικό ρόλο» της αντιπολίτευσης και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ, που αρνείται να επικυρώσει το deal με την Ελλάδα.

«Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατά της συμφωνίας αποδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί «ένας καλός συμβιβασμός»: « Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.»

Τέλος, άφησε ανοικτό το παράθυρο για νέα τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα: «Τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας».


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle


                                               **********************************


Ο Ζάεφ μίλησε ξανά για «Μακεδονία»


μπροστά στον γραμματέα του ΝΑΤΟ



Σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας σε δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε γι’ άλλη μια φορά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το όνομα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί στα Σκόπια προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.

«Έχουμε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους ως προς το πώς εδραιώνονται η ειρήνη και η σταθερότητα. Περιμένω ότι η χώρας σας θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Θα μπορέσετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ όταν κυρωθεί η συμφωνία. Ειδάλλως είναι αδύνατο. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή, μη χάσετε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η κύρωση της συμφωνίας έχει σκοντάψει στην αντίδραση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ και θα εξαρτηθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να υπερψηφίσουν τη συμφωνία: «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχτισε γέφυρες για να λύσει τις διαμάχες που είχε με γειτονικές χώρες. Η συμφωνία με την Ελλάδα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Βήμα-βήμα η χώρας πέτυχε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο. Ας ενώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας και ας πούμε “ναι” στο μέλλον μας», δήλωσε σημειώνοντας ότι η ένταξη στη Συμμαχία θα σημάνει και οικονομική ανάπτυξη.


                                      ***********************************


Η απάντηση Τσίπρα στον Ζάεφ: Μπορούν


να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες


Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τα όσα είπε εκ νέου σήμερα, μπροστα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλά και στην DW, σχετικά με την «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα εντός και εκτός συνόρων.

«Ακουσα και εγώ τις δηλώσεις Ζάεφ. Αν εννοεί ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάσει της συμφωνίας, αυτό είναι απολύτως σωστό» είπε για να προσθέσει: «Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη» .

Υπογράμμισε ότι «διεθνώς, βάσει της συμφωνίας η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς. Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και καθαρή ως προς αυτό. Εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο "Μακεδόνες" και μάλιστα στα διαβατήρια τους, θα υπάρχει "Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας", που θα να αναγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα».

Σημείωσε ότι όμως το πιο σημαντικό από τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις των κ. Ζάεφ και κ. Ντιμιτρόφ. Στις οποίες, είπε, παραδέχονται ξεκάθαρα, τοποθετούνται, λέγοντας ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, ότι δεν κατάγονται από αυτή και βέβαια ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


                                                      ***************************


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Ε.Ε. και Σκόπια μετά τις Πρέσπες


Η απόφαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για παραπομπή το 2019 της χορήγησης στα Σκόπια ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στέρησε από τον Ζάεφ το «καρότο» στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου για την έγκριση ή μη από τους πολίτες της συμφωνίας των Πρεσπών. Εάν οι υπουργοί είχαν ικανοποιήσει το αίτημα της κυβέρνησής του και όριζαν από τώρα την ημερομηνία, το δίλημμα στο δημοψήφισμα θα ετίθετο για τους ψηφοφόρους με τη μορφή ερωτήματος: ΝΑΙ στη συμφωνία που ανοίγει διάπλατες τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή σας ή ΟΧΙ, που σημαίνει παραμονή στην απομόνωση και στη μιζέρια;

Ο Ζάεφ πόνταρε πολύ σε μια θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων και μάλιστα παραμονές της απόφασης δήλωνε πως «μια ανακοίνωση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας μου».

Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε στη Σύνοδο μάχη τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αλβανία, αλλά αυτό δεν έφτανε, μολονότι Γερμανία και Αυστρία εμφανίστηκαν (χλιαρά) θετικές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι συντάχθηκαν με Γαλλία, Ολλανδία και Δανία, που πρόβαλαν αντιρρήσεις ως προς την εκπλήρωση από τα Σκόπια και άλλων κριτηρίων, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κ ά., μολονότι ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση Ζάεφ επιταχύνει και σε αυτούς τους τομείς. Αρνήθηκαν, πάραυτα, την ημερομηνία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Απριλίου 2019, ενόψει των οποίων ουδείς από τους ηγέτες θέλει ν’ ακούσει –πολύ περισσότερο να συναινέσει– για άνοιγμα της πόρτας σε οικονομίες και κοινωνίες όπως αυτές της ΠΓΔΜ και (κυρίως) της Αλβανίας.

Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε –και σωστά– γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους για να υπογραμμίσει την ανάγκη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη χρονική αφετηρία. Στους ομολόγους του, ωστόσο, πρυτάνευσαν άλλα κριτήρια. Το διογκούμενο κύμα ξενοφοβίας τρομάζει την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ που φοβάται ότι μπορεί να εκφραστεί εκκωφαντικά στις κάλπες για την Ευρωβουλή. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μετάθεση της πολυπόθητης ημερομηνίας δεν διευκολύνει τους σχεδιασμούς Ζάεφ αλλά και της Αθήνας.

Ο Ζάεφ έχει ρίξει όλο το βάρος στην κάλπη του φθινοπώρου για να υπερφαλαγγίσει το εμπόδιο του προέδρου Ιβάνοφ και χρειαζόταν ένα «δώρο» από τους Ευρωπαίους, που όμως δεν το προσέφεραν. Οι Ευρωεκλογές ρίχνουν τη σκιά τους στη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29 Ιουνίου 2018