28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Για ΠΓΔΜ και Έλληνες στρατιωτικούς


συζήτησαν Τσίπρας και Στόλτενμπεργκ


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Στόλντεμπεργκ η οποία συνολικά διήρκεσε 20 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ δύο ζητήματα. Αρχικά την συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια και το ζήτημα με την Τουρκία και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον κ. Στόλτενμπεργκ πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο πρόσκλησης προς την γειτονική χώρα. Αυτό φαίνεται πως προτάσσει και το ΝΑΤΟ καθώς οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως για να «φτάσουμε στο σημείο της πρόσκλησης θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Πηγές του ΝΑΤΟ σημειώνουν πως στην συγκεκριμένη συμφωνία δεν υπάρχουν «παραθυράκια» και υπάρχει μέσω της συμφωνίας «απόλυτη διασφάλιση των Ελληνικών θέσεων».

Αναφορικά με το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σόλτενμπεργκ να γίνει χρήση του άρθρου 1 της συμμαχίας καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκιά είναι μέλη του ΝΑΤΟ.


Αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Αισιόδοξος ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον επόμενο μήνα, θα αποφασιστεί να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.


                                              ********************************


Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών:


Σωστή η έναρξη διαπραγματεύσεων


Συνέντευξη στη DW παραχώρησε o υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανώς τον Ιούνιο του 2019, μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο η απόφαση αυτή διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες. Τόσο στην Αλβανία όσο και στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση την αποτιμά θετικά ενώ η αντιπολίτευση αρνητικά. «Η Αλβανία και η 'Μακεδονία' έχουν καταφέρει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ΕΕ. Γι αυτό θα πρέπει οι Βορειομακεδόνες και Αλβανοί φίλοι μας να είναι περήφανοι. Έχουν επιτύχει πολλά, έχουν πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Η γέφυρα που χτίσαμε τώρα ως τον ερχόμενο Ιούνιο θα πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε και οι δύο χώρες να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» δήλωσε στη DW o Mίχαελ Ροτ.


Ενταξιακές διαπραγματεύσεις έναντι διευκολύνσεων στο προσφυγικό;


Πώς όμως εξηγεί ο Γερμανός υφυπουργός τις ενστάσεις που προέβαλαν η Γαλλία και η Ολλανδία στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων; «Υπάρχει ένα επιχείρημα» αναφέρει ο ίδιος «αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα Τίρανα ή τα Σκόπια». Όπως επισημαίνει, το επιχείρημα της Γαλλίας και της Ολλανδίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται εν μέσω κρίσεων κι έτσι σε αυτό το πλαίσιο παραμένει αμφίβολο κατά πόσο έχει νόημα να επενδυθεί ενέργεια στην έναρξη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Το επιχείρημα αυτό δεν με πείθει, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όλης της ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν ή να γίνουν δημοκρατικά, σταθερά, να σέβονται το κράτος δικαίου», ανέφερε ο Μ. Ροτ χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπάρχουν σίγουρα ακόμη κράτη-μέλη της ΕΕ που διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε Αλβανία και ΠΓΔΜ είναι επαρκείς, κυρίως αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την εμπέδωση θεμελιωδών αρχών, όπως της αρχής του κράτους δικαίου.

Στο πεδίο του προσφυγικού και ειδικότερα αναφορικά με το σενάριο ενός «ντιλ» μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, ο Μίχαελ Ροτ αναφέρει ότι «δεν υπάρχει άνιση συμφωνία μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών (σσ: της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ). Αναγνωρίζουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν προσφέρει πολλά για την υποδοχή προσφύγων.» Στη συνέχεια ο Γερμανός υφυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τη ευρωπαϊκής διεύρυνσης και της ετοιμότητας για υποδοχή προσφύγων. Εναπόκειται στην ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση αυτών των δύο κρατών και θεωρώ πολύ άδικο να τους ασκείται πίεση. Το ένα θέμα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το άλλο».


Ροτ: «Κλειδί» για ΕΕ και ΝΑΤΟ η τήρηση της συμφωνίας για το ονοματολογικό


Τέλος, αναφορικά με το ονοματολογικό ζήτημα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τα εμπόδια που θέτει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ως προς την επικύρωσή της συμφωνίας, αλλά και το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων μέχρι το Σεπτέμβριο ενόψει του εκεί δημοψηφίσματος, ο Μ. Ροτ αναφέρει: «Μπορώ μόνο να κάνω έκκληση σε όλους τους ιθύνοντες στα Σκόπια να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες. Ίσως να μην γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το διακύβευμα. Μπορώ να κατανοήσω φυσικά πόσο επώδυνος μπορεί να είναι αυτός ο συμβιβασμός για κάποιους, αλλά είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ένα κλειδί, που ανοίγει την πόρτα για τη διαρκή ειρήνη και τη συμφιλίωση στην περιοχή και έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή το έχουν καταλάβει αυτό. Προφανώς, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό και σε εμάς ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αξίζουν περισσότερη προσοχή, διότι η σταθερότητα και η δημοκρατία στην περιοχή πρέπει να βρίσκονται στις προτεραιότητες της ΕΕ και δεν θα πρέπει να μείνει πολιτικό κενό στο πεδίο αυτό».

ΠΗΓΗ: skai.gr


                                            **********************************


Βρυξέλλες: Ο Ζάεφ μίλησε


για «μακεδονική ταυτότητα»


Και ο Τουσκ ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας»



«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε ότι η ΕΕ αναγνώρισε τη «μεταστροφή» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του σε μόλις ένα χρόνο και συμφώνησε να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. «Το αξίζαμε» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του.

Τέλος, τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κατά μέσο όρο κρατά επτά χρόνια και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

«Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Ζάεφ.

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».


ΝΔ: Ο Ζάεφ εκθέτει τον Τσίπρα


Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επέκρινε τον πρωθυπουργό με αφορμή την παρέμβαση Ζάεφ. «Ο κ. Τσίπρας κάθε μέρα που περνά εκτίθεται όλο και περισσότερο απέναντι στους Έλληνες: Την ώρα που χαρακτήριζε σήμερα στις Βρυξέλλες “δημαγωγούς” όσους αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες, ο κ. Ζάεφ πανηγύριζε για την “πλήρη και διεθνώς πλέον αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα” των συμπατριωτών του» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ας συνειδητοποιήσει έστω και τώρα ο κ. Τσίπρας ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι επιζήμια για την χώρα. Γι' αυτό και έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.


Γεννηματά: Με την υπογραφή σας κ. Τσίπρα 


ανοίξατε νέους λογαριασμούς


Σε σχόλιό της στα social media η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικρίνει τον πρωθυπουργό.

«Με την υπογραφή σας κ.Τσίπρα, ο Ζαεφ καυχιέται για διεθνώς αναγνωρισμένη, Μακεδονική εθνική ταυτότητα. Ανοίξατε νέους λογαριασμούς, δεν κλείσατε παλιούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr