19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018



Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν


τις προσπάθειες Μάθιου Νίμιτς


Ο αμερικανός πρέσβης για την συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ


Την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός πρέσβης υπενθύμισε αυτό που δήλωνε από την αρχή της διαδικασίας, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς.

«Είχα την ευχαρίστηση το πρωί να συναντηθώ με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθηση του για το πως προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Δήλωσε επίσης ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του κ. Χαρίτση στο Roadshow, όπου υπογράμμισε «τα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από την εξομάλυνση των δεσμών Αθήνας – Σκοπίων και την ευκαιρία που ανοίγεται για επανακαθιέρωση ειδικά του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ως πύλες προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο αντικατοπτρίζει και τη βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.


                                                   **************************



Κλίμα εμφυλίου μεταξύ


Σκοπιανών βουλευτών


Σε κλίμα έντασης η Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε με 69 ψήφους υπέρ το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, για τη μενονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.» Σαράντα βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν.

Εν μέσω βουλευτών της αντιπολίτευσης που φώναζαν «προδότη», ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ τόνισε: «Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «πράσινο φως» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς».

Μετά την ψηφοφορία, βουλευτές κυρίως του VMRO-DPMNE, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος» και σε ένδειξη διαμρτυρίας αποχώρησαν από την αίθουσα.

Την ίδια ώρα, έξω από το Κοινοβούλιο ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί διαδηλωτές που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και ζητώντας την παραίτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ, που ανήκει στο δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές, ενώ ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν έχει άλλο δικαίωμα να την «μπλοκάρει». Σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.


ΠΗΓΗ: fimotro.gr