20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Ζάεφ για συμφωνία: Επιτέλους


η Ελλάδα μας αναγνωρίζει


-Εχουμε ένα «μακεδονικό» έθνος, μια «μακεδονική» γλώσσα


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική συνέντευξη του μίλησε για τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ.Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας πως πιστεύει πολύ στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε. «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».


Δεσμευτική η απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα


«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για την «Μακεδονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην εκπομπή «Μόνον η Αλήθεια» του σκοπιανού τηλεοπτικού δικτύου Kanal 5 TV.

«Πιστεύω πολύ στη συμφωνία», επεσήμανε, «αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επί τέλους για το μέλλον μας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι «υπέρ», τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν «κατά», τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνία ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα», τόνισε.

«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος», είπε, «είναι η κορύφωση της δημοκρατίας αναφορικά με ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα κι οι πολίτες θα σκεφθούν και θα προσδιορίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στο παρελθόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο Πρόεδρος (της χώρας) Γκιόργκε Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το κονοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με το Νόμο για την (αλβανική) γλώσσα», δήλωσε.

«Αυτή η συμφωνία που επιτύχαμε», πρόσθεσε, «δίνει σε όλους την ευκαιρία να μάθουν τις λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνον συζητήσεις και προσπάθειες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρείχαν ελλιπή ενημέρωση για τις συζητήσεις, έγιναν διάφορα πράγματα. Τώρα έχουμε μια διάφανη διαδικασία, μια δημόσια συμφωνία, όλοι γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της. Η κριτική στάση των δύο αντιπολιτεύσεων στην “Μακεδονία” και την Ελλάδα από μόνη της δείχνει ότι και οι δύο πλευρές έχασαν από κάτι».

Ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι η πρώτη που αποδέχεται το erga omnes. Αυτό, είπε, είχε συμβεί και όταν δεν ετίθετο υπό διαπραγμάτευση το θέμα της [“μακεδονικής”] ταυτότητας, επειδή δεν ήθελε να την αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση. Το 2012 και το 2013 ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποδέχθηκε για συνολική χρήση το όνομα

Άνω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε ενοχλημένη σφόδρα από τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.


Μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος


Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ επωφελής για τη χώρα του. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε. «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα. (...)

Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», είπε.

Επεσήμανε δε ότι η συνταγματική αλλαγή του ονόματος ήταν αναγκαία επειδή «μόνον έτσι θα το αποδεχόταν η Ελλάδα και θα οικοδομούσαμε μια φιλία με τη γειτονική χώρα. (...) Ο γείτονας μας είναι σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία. Δεν θα υπάρχει [για μας] ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΕΕ χωρίς επίλυση αυτού του προβλήματος.

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση», είπε ο Ζάεφ. Και καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έξω από τη βουλή των Σκοπίων. «Η βία δεν είναι λύση για ο,τιδήποτε. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, της διαμαρτυρίας είναι δημοκρατικό και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Πιστεύω, όμως, απολύτως ότι η αντίδραση της αστυνομίας είναι δικαιολογημένη, ειδικά αφού κινήθηκε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς δε αν θα διεξαχθούν εκλογές παράλληλα με το δημοψήφισμα ο Ζάεφ απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το κόμμα του προσθέτοντας, πάντως, ότι για το καλό της οικονομίας της χώρας δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


                                         *************************************


Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων


επικύρωσε τη συμφωνία


Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, πλέον η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι υποστηρίζει την πρόσκληση της Συμμαχίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει περιθώριο επτά ημερών να την υπογράψει. Αν ο Ιβανόφ ασκήσει βέτο (όπως είναι το πιθανότερο), η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (61 ψήφοι). Στη συνέχεια θα αποσταλεί και πάλι στον πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος πλέον θα έχει την υποχρέωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να την υπογράψει.


                                                **********************************


Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία


που δεν πρέπει να χάσουμε


Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ και αποτελεί μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της ΠΓΔΜ. Αυτό δήλωσε νωρίτερα, στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. (ΦΩΤΟ από την ομιλία Ζάεφ στη Βουλή)

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία υποστηρίχθηκε από όλους τους διεθνείς εταίρους, ανοίγοντας τις πύλες της «Μακεδονίας» προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Αντί για πικρία και θυμό, όλοι μαζί να γράψουμε τις μελλοντικές σελίδες, να οδηγήσουμε τους πολίτες προς μια ευημερούσα ΠΓΔΜ, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ανοίγουμε τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνουμε την επιθυμία των προγόνων μας να αναγνωριστούν από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.


H σκληρή αντιπαράθεση με τον Ιβανόφ


Πάντως, για μια ακόμη φορά υπήρξε κόντρα του Ζάεφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, με αφορμή χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, στην οποία μίλησε για τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας πως πιστεύει πολύ στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε, «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας πως αν ο Ιβανόφ δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα κινήσει διαδικασίες για την αποπομπή του.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ ανέβασε μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατά την υπογραφή της συμφωνίας ως νόμο του κράτους και έκανε λόγο για «ιστορική και συναισθηματική στιγμή».

Η απάντηση εκ μέρους του προέδρου των Σκοπίων ήρθε σήμερα. «Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς τα ΜΜΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της ΠΓΔΜ. Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου από τη σκοπιανή Βουλή, στη συνέχεια τον λόγο παίρνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να υπάρξει αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει θετικά, η θητεία του προέδρου παύει άμεσα, υπό την ισχύ του Συντάγματος.



ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


                                         ************************************


Στόλτενμπεργκ: 11 Ιουλίου περιμένουμε


τη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη


διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ



Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τρίτη πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας μπορούν και θα επιδείξουν την ενότητά τους στη σύνοδό του την 11η και 12η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, παρά τις διαφωνίες τους.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την ικανότητα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να παραμείνουν ενωμένες κατά τη διάρκεια της συνόδου, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους, και να επιδείξουν τη σημασία του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει κάνει αυτή τη διαβεβαίωση επανειλημμένα έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας την 6η Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσά στις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους και τους καναδούς συμμάχους τους στο NATO όσον αφορά το εμπόριο και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΓΓ του NATO επέμεινε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον αμερικανό πρόεδρο για την «προσωπική δέσμευσή του» προς την Ατλαντική Συμμαχία. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «άχρηστο» το NATO κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θορυβώντας τους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η σύνοδος (κορυφής) του NATO εξάλλου ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για «την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», ανήγγειλε εξάλλου ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr