1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Προκλητικό κρεσέντο από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ παρουσία Νίμιτς


ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: «Είμαστε Μακεδόνες,


μιλάμε μακεδονικά. Δικαίωμά μας»



Σε μία άκρως προκλητική δήλωση περί δικαιώματος των Σκοπιανών να ονομάζονται Μακεδόνες και να μιλούν τη "μακεδονική γλώσσα" ως μέρος μίας ομάδας σλαβικών γλωσσών, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε. Και συμπλήρωσε: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών»

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε "Μακεδόνες" και να μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να "αγγίξουμε" την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι «το ζήτημα (σ.σ.: το ονοματολογικό) δεν μπορεί να επιλυθεί εάν μια πλευρά αισθάνεται νικημένη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει. Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις η "Μακεδονία" προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για εμένα, αυτή η διαδικασία είναι μια κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και έχω μια κατανόηση για εκείνους που αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί μέρος της είναι και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνο ελληνική. Ένα μέρος της είναι στην επικράτεια ενός τρίτου κράτους (σ.σ.: προφανώς εννοεί τη Βουλγαρία). Κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή αποκλειστικότητα του όρου "Μακεδονία". Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε "είμαι Μακεδόνας"».

Ερωτηθείς, δε, από έναν Έλληνα δημοσιογράφο εάν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν απαντήσω, δεν θα προσφέρω καλές υπηρεσίες σε κανένα από τα δύο μέρη».

«Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχουν συζητήσεις που προκαλούν σύγχυση. Ορισμένα θέματα που ονομάστηκαν "αλυτρωτισμός" επιλύθηκαν το 1992, αλλά και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Νιτμιτρόφ.


Nίμιτς: Να βρεθεί λύση -Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας


Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».

Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».


ΣΗΜ. ΜΑΚΕΔΝΟΥ: Ο κ. Νίμιτς εξακολουθεί να αποκαλεί την ΠΓΔΜ σκέτο 

Μακεδονία! Και να αποκαλύπτει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν 

έχει θέσει το θέμα της ταυτότητας!


Όσον αφορά στις προτάσεις που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για… «καλές» και «κακές» προτάσεις. «Υπάρχουν ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, αλλά και ιδέες που δεν είναι τόσο καλές και προκαλούν ανησυχία», σημείωσε.

Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, είπε επίσης ο Ντιμιτρόφ. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, πρόσθεσε. «Αν είμαστε σοφοί, μπορούμε να μάθουμε πως να είμαστε σύμμαχοι. Μόλις η «Μακεδονία» μπεί στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας».


Αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες


Ο Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του δεν έκρρυψε ότι πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων. «Είναι ώρα να αποφασίσουμε, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες» είπε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα που τίθενται, δεν θα αλλάξουν στο μέλλον και «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».

Αποθέωσε δε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών. «Έχουμε δυο κυβερνήσεις με αποφασισμένους ηγέτες και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Τους επόμενους μήνες θα δούμε αν πλησιάζουμε σε λύση» τόνισε ο Αμερικανός διαπραγματευτής.

Είπε επίσης ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις διαφορετικές απόψεις. Αλλά ελπίζει, είπε, να επιλυθούν. Μίλησε για θετική συγκυρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να προσπαθήσουμε να κάνουμε πρόοδο και να λύσουμε το θέμα οριστικά», πρόσθεσε.

Και οι δυο πλευρές δουλεύουν σκληρά για τη λύση, είπε ο Νίμιτς. «Δεν άκουσα τίποτα από την ελληνική πλευρά που να σημαίνει ότι αρνούνται την ταυτότητα στους ανθρώπους εδώ (σ.σ. στα Σκόπια)», σημείωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Και έστειλε… μήνυμα στους Σκοπιανούς να μην ανησυχούν για την εθνικότητά τους.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαφυλάσσει την ταυτότητα των πολιτών της. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ταυτότητά τους. Υπάρχουν ερωτήματα για τη γλώσσα, ο κόσμος πιστεύει ότι είναι ένα θέμα που επηρεάζει την ταυτότητά τους. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».

«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα (του "Μακεδόνα"). Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας».

Σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς, ο ΟΗΕ εργάζεται και με τις δυο χώρες στο πως θα γίνει η χρήση του ονόματος. Όταν δε ρωτήθηκε για το θέμα του αλυτρωτισμού απάντησε σαν… Πόντιος Πιλάτος. «Δεν είναι θέμα που θα κρίνω εγώ, εγώ είμαι ο διαπραγματευτής».

Στις δηλώσεις Νίμιτς αντέδρασαν χλιαρά με προσεκτική διατύπωση κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς».


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr – newsit.gr - protothema.gr


                                                *********************************


Πιο κοντά από ποτέ το ναυάγιο στις


διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό


Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ντιμιτρόφ, η αλλαγή τακτικής της ελληνικής πλευράς και
Πιο κοντά στο «ναυάγιο» φαίνεται να οδεύουν οι συζητήσεις για το Σκοπιανό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην ΠΓΔΜ και τις δηλώσεις που έκανε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, «τινάζοντας στον αέρα» στην ουσία τη διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας.

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά τοποθετεί την «κόκκινη γραμμή» της πλευράς των Σκοπίων, η οποία όμως είναι απαγορευτική για την ελληνική πλευρά. Μάλιστα δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη γειτονική χώρα να γίνει αλλαγή του Συντάγματος και της επίσημης ονομασίας του κράτους, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή οι Financial Times κάνουν λόγο για μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «παρτίδα πόκερ» του Έλληνα πρωθυπουργού, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Π
ΗΓΗ: parapolitika.gr


                                        ***************************************


Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει καλύτερη


συγκυρία για λύση στο Σκοπιανό


Την άποψη ότι δεν βλέπει να μπορεί να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να υπάρξει χειρότερη συγκυρία και η χειρότερη συγκυρία έχει σχέση, βεβαίως, με τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας για να είμαστε ειλικρινείς ή για να το πω θετικά» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Τι θα συνιστούσε εγγύηση κατά το διεθνές δίκαιο, να υπογράψουμε μία συμφωνία οριστική που να έχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες. Ναι, δεν αρκεί αυτό, πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι κινούμαστε στο πλαίσιο του κεφαλαίου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται erga omnes και σε διμερές επίπεδο, όχι μόνο στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 περιλαμβάνει ένα ολόκληρο άρθρο, το άρθρο 6 για το Σύνταγμα των Σκοπίων, που το έχουν δεχθεί οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ.

«Tο λέω αυτό γιατί η συμφωνία αυτή έγινε ανώνυμα, ο υπουργός του πρώτου μέρους, ο υπουργός του δεύτερου μέρους, αλλά μετά η Ελλάδα κατέθεσε στη Γραμματεία του ΟΗΕ, πρωτοκόλλησε τη συμφωνία αυτή, ως συμφωνία ανάμεσα σε Greece και FYROM, άρα απέκτησε και όνομα.

Η πρωτοκόλληση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ισχύ της συμφωνίας, τη συμφωνία αυτή δεν την έχουν κυρώσει τα Κοινοβούλια, αλλά ως συμφωνία απλοποιημένης μορφής ισχύει πλήρως διεθνώς.

Την επικαλέσθηκαν τα Σκόπια στο Διεθνές Δικαστήριο, άρα την αναγνωρίζουν, αναγνωρίζουν και τα σχετικά με το Σύνταγμά τους και το Διεθνές Δικαστήριο τη δέχθηκε ως ισχυρή και δίκασε την υπόθεση επί τη βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η ενδιάμεση συμφωνία, όμως, είναι προσωρινή και μπορεί και να καταγγελθεί, γι' αυτό πρέπει ό,τι περιλαμβάνει η ενδιάμεση συμφωνία, βελτιωμένο, συμπληρωμένο, να επαναληφθεί στην οριστική συμφωνία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επεξηγώντας τη θέση του για την κατοχύρωση της Ελλάδας από το διεθνές δίκαιο.

Επανέλαβε τη θέση του ότι την Ελλάδα την κατοχυρώνει έναντι αλυτρωτισμών το διεθνές δίκαιο, όχι το Συνταγματικό Δίκαιο των Σκοπίων. «Το Σύνταγμά τους το αλλάζουν κατά το δοκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                           *************************************


Ο Μητσοτάκης ανέβασε


τους τόνους για το Σκοπιανό


Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την Ηλεία όπου περιοδεύει σήμερα, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των ημερών, το Σκοπιανό, επαναλαμβάνοντας πως η παράταξη του στηρίζει μία «λύση – πακέτο» και όχι μία τμηματική όπως διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα, λέγοντας πως μία λύση που δεν θα εστιάζει σε όλα τα προβλήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, κάνοντας ειδική μνεία στα περί «μακεδονικού έθνους». Παράλληλα επανέλαβε πως «δεν θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» προσθέτοντας πως «δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Αναλυτικά οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Σκοπιανό:

«Ο κ. Τσίπρας αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και να πάει ένα βήμα παραπέρα τις εθνικές επιδιώξεις, είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω. Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού - πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα - το είχε αφήσει εντελώς απ’ έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα. Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος», το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα. Γι’ αυτό και θέλω σήμερα να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επιπλέον πρόσθεσε:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του τόπου. Για να λύσουμε το ζήτημα των Σκοπίων δίνουμε μάχες από τις αρχές τις 10ετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Συχνά σε δύσκολες συγκυρίες και με κόστος για μας τους ίδιους. Διότι εμείς πραγματικά επιδιώκουμε λύση. Δεν εκμεταλλευόμαστε εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς. Γι’ αυτό θα το ξαναπώ και σήμερα: Δεν θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν δεχόμαστε. Γιατί τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν δίναμε την εθνική μάχη στο Βουκουρέστι, μας ζητούσαν να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                                      **************************************


Κοτζιάς: Λύση μέχρι τον Ιούνιο


Την πεποίθηση του ότι θα έχει δοθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέχρι τον Ιούνιο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, στην οποία τόνισε ότι τον Φεβρουάριο θα έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η διένεξη με τη γείτονα δεν έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, απάντησε κάθετα: «Θα έχει διευθετηθεί».

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία νέα δυναμική αναφορικά με την επίλυση της διένεξης, η οποία εμφανίστηκε με την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, καθώς και για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε, προσθέτοντας πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα, το οποίο περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο "Μακεδονία", οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr