31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος


Κλειδί για το «Μακεδονικό» οι αλλαγές 


στο σύνταγμα και το Gornamakedonija



Η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σε φάσεις, με μία σπονδυλωτή μορφή, θα μπορούσε να είναι η φόρμουλα ώστε να ξεκλειδώσει η λύση του Μακεδονικού.

Αυτό σημείωναν χθες το απόγευμα ανώτερες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει μία συνολική λύση που θα αφορά όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή των διεθνών χρήσεων (σε πολυμερές και διμερές επίπεδο) και της εσωτερικής χρήσης (άρα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας) ίσως να χρειαστεί να γίνει σε φάσεις ώστε να λυθεί το «συνταγματικό σταυρόλεξο» στα Σκόπια.

Πάντως, ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι κάποια συνταγματική αλλαγή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η σύνδεση μιας συνταγματικής αναθεώρησης με την ένταξη στην ΕΕ ανοίγει πολύ τον χρονικό κύκλο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανή νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ την προσεχή εβδομάδα, ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη, ώστε να συζητηθούν εις βάθος αυτά τα περίπλοκα ζητήματα.

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να κάνει μία σημαντική διευκρίνιση αναφορικά με τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. «Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση είναι να ανοίξει τις διαδικασίες της αλλαγής σύντομα. Μετά, θα δούμε πώς θα πάει», ανέφερε (ΕΡΤ). Σύμφωνα με το άρθρο 130 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η πρόταση για αλλαγή μπορεί να κινηθεί «από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τουλάχιστον 30 βουλευτές ή με τη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών».


Gornamakedonija.


Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ήδη συμφωνήσει στο όνομα Gornamakedonija (ενιαίο), καθώς και σε άλλες πτυχές της λύσης. Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, το όνομα Gorna Makedonija (σ.σ. στα ελληνικά μεταφράζεται «Ανω Μακεδονία») είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «δέσμης ιδεών» του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το «Gorna Makedonija» έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία, καθώς και ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από το όνομα «Nova Makedonija».

Το Σύμφωνο. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εμφανιστεί σε καλή διάθεση μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ. Μιλώντας επί του Συμφώνου το οποίο θα μπορεί να συμπεριλάβει «όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές», ο Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν θα είναι μίας μορφής «take it or leave it». Ωστόσο, όσα είπε για το Σύμφωνο προκάλεσαν την αντίδραση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σχολίασε ότι «η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων θα μπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια για συνομιλίες».

Η «ευκαιρία». Ο Νίμιτς από την πλευρά του διέγνωσε απλώς ότι «υπάρχει ευκαιρία» για λύση, ενώ σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ειλικρινής» σχετικά με την επιθυμία της για λύση. Ο ειδικός απεσταλμένος είχε χθες το πρωί συνάντηση και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος σημείωσε ότι η ενημέρωση που έλαβε από τον Νίμιτς «δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας» και ότι «η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 31 Ιανουαρίου 2018


                                                ***********************************

Με το όνομα «Gorna Makedonija»


έφθασε ο Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια



Στα Σκόπια έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο Πέμπτη συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, αναφορικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Αύριο, ο Νίμιτς θα συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Επίσης, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής κομίζει και την πρόταση Κοτζιά περί ενός συμφώνου φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, δηλαδή «Republika Gorna Makedonija».

ΠΗΓΗ:  ΑΠΕ - ΜΠΕ


                                          **********************************

Κώστας Αχ. Καραμανλής:


Η ενημέρωση Νίμιτς ενισχύει τις ανησυχίες μας



«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς δεν αμβλύνει, αλλά ενισχύει τις ανησυχίες μας» δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής σχετικά με την προοπτική οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Η θέση μας, την οποία είπαμε και στον διαμεσολαβητή, είναι απόλυτα ξεκάθαρη: Ο φόβος που έχουμε είναι ότι η λύση για το σκοπιανό ζήτημα πάει να σαλαμοποιηθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει αυτή η λύση να είναι συνολική, ενιαία και αδιαίρετη και ότι πρώτον θα πρέπει να εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον να υπάρξει μία αποδεκτή ονομασία και τρίτον η υιοθέτησή της να είναι για όλες τις χρήσεις και από όλους. Εάν δεν δούμε τη συμφωνία στην ολότητά της έχω την εντύπωση ότι δεν θα εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» εξήγησε ο βουλευτής σε συνέντευξη του στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείς εάν η θέση της ΝΔ, όπως την παρουσίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, για μία «αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία», μπορεί να ερμηνευτεί ως αίτημα για δημοψήφισμα διευκρίνισε: «Σε καμία περίπτωση. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν το κόμμα που θεωρούμε ότι πρέπει να βγαίνουμε και να ζητάμε δημοψηφίσματα. Αυτά τα λέει ο κ. Καμμένος το πρωί και τα παίρνει πίσω το βράδυ. Καλό είναι όταν συζητάμε για τόσο σημαντικά θέματα να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας και αυτό κάνει η ΝΔ».

Σχολιάζοντας διαφορετικές τοποθετήσεις εντός της ΝΔ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής παρατήρησε: «Δεν κυβερνά η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών σε εντελώς διαφορετικές γραμμές. Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα κι έχω την εντύπωση ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς τα δείγματα γραφής, τα οποία έχουμε αυτές τις ημέρες, δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα».

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή στην Αθήνα ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα συμμετέχουν πολιτικοί στο συλλαλητήριο, καθώς τα συλλαλητήρια γίνονται για να υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον λαό και τους πολίτες».

«Είναι πολύ λάθος να βγαίνουν πολιτικοί και να δηλώνουν ότι "θα είμαι παρών". Ο καθένας κάνει ό,τι αισθάνεται, η ΝΔ εξαρχής είχε μία ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση και άφησε τους βουλευτές της ελεύθερους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που συμμετείχαν είναι υπερπατριώτες και αυτοί που δεν συμμετείχαν ήταν προδότες», είπε και διευκρίνισε: «Συμμετείχα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θα είμαι στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή και εννοείται ότι θα βγω να δω πόσο κόσμο έχει. Καλό θα ήταν, όμως, η παρουσία όλων των πολιτικών να είναι διακριτική, για έναν πολύ απλό λόγο, διότι τελικά ο λαός πρέπει να είναι αυτός που θα μιλήσει και όχι οι πολιτικοί».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια σημείωσε ότι η ΝΔ συνομιλεί τακτικά με την Εκκλησία και τη σέβεται, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπαγορεύει τι θα κάνει μία εκλεγμένη κυβέρνηση ή τι θα κάνει μια αντιπολίτευση».

ΠΗΓΗ: tovima.gr