2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Πηγές ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ:


Πρωταρχικής σημασίας για ένταξη


στη Συμμαχία, η λύση στο όνομα


«Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη θέση της Συμμαχίας στο θέμα του ονόματος.

Παραπέμποντας στη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, από τα Σκόπια στις 18 Ιανουαρίου, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, που είναι «κρίσιμης σημασίας» για την ένταξη της ΠΓΔΜ, η χώρα θα πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσει τις προσπάθειες στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την οικοδόμηση μίας ανοιχτής και πολυεθνικής κοινωνίας και τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 18 Ιανουαρίου, στα Σκόπια, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γγ του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, πέρα από την επίλυση της ονομασίας». Επίσης, είχε τονίσει ότι απαιτείται «σκληρή δουλειά» από την πΓΔΜ και πως η «πόρτα» του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ


                                           *************************************


Ζάεφ:


Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια


«Μακεδόνων» και Ελλήνων


Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως μια «επιπλέον εγγύηση» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση της 25ετούς διαμάχης με τους Έλληνες έως τα μέσα του 2018 ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ωστόσο εμμένει στην ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας και των δύο χωρών στη δήλωσή τονίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων».

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι "Μακεδόνες" είναι έτοιμοι γι' αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των "Μακεδόνων" και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα «ότι θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση».

Το ζήτημα της ταυτότητας των πολιτών της γείτονος αναδεικνύεται σε «αγκάθι» στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και όλα τα συνδεδεμένα ζητήματα. Το θέμα κυριάρχησε και στις δηλώσεις που έκαναν χθες οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, μετά τις επαφές τους στα Σκόπια. «Κανείς, ούτε καν οι Έλληνες γείτονές μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


Οριστική καρατόμηση Ναουμόφσκι


Στο μεταξύ, την Πέμπτη στις συζητήσεις μεταξύ του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επισημοποιήθηκε ότι «στις μελλοντικές συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντί των σημερινών διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, είχε εκφράσει έκπληξη για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, που είπε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι είχε τοποθετηθεί στη θέση του διαπραγματευτή από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Κατά τις συζητήσεις των δύο ανδρών επισημάνθηκε επίσης ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων «δημιουργείται θετικό μομέντουμ» και ότι οι δύο χώρες έχουν δείξει ότι δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: skai.gr


                                            ************************************

Νίμιτς:


Η λύση για το όνομα δεν πρέπει


να επηρεάσει την ταυτότητα


Νέα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια προκύπτουν από την συνέντευξη Νίμιτς μετά τις επαφές με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Στον απόηχο των κρίσιμων επαφών που είχε σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού.

Ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Επεσήμανε ότι «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, διεμήνυσε χθες πως «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


                                            ***********************************


Πως θα αντιδράσει το Μαξίμου εάν


το Σύνταγμα «βουλιάξει» από κόσμο



Πλησιάζει η Κυριακή, μια ημέρα που δεν θα φέρει πολιτικές εξελίξεις, θα είναι όμως πολύ σημαντική ημέρα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία να δει τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στο Σκοπιανό, εάν το Σύνταγμα «βουλιάξει» από κόσμο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα προκύψει τελικά λύση για το όνομα, καθώς τα Σκόπια είναι μεν στριμωγμένα προς την εξεύρεση λύσης, αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν βοηθούν στην επίλυση του ζητήματος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει η Αθήνα, εάν τελικά γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ίσως ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο στο Σύνταγμα; Θα κάνει πίσω ο Τσίπρας στο όνομα; Θα εξηγήσει στους Αμερικανούς και τους Γερμανούς ότι δεν μπορεί να πάει σε άμεση λύση γιατί πιέζει η κοινωνία και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αστών ψηφοφόρων; Ή τελικά θα προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψιν του το συλλαλητήριο και θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα του ονόματος; Σε αυτό το ερώτημα απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής. Κανένας άλλος.

Από την άλλη, στην περίπτωση που μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η πίεση της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση ξεκίνησε το ζήτημα των Σκοπίων πιστεύοντας ότι το κόμμα που θα αποκτήσει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα θα είναι η ΝΔ. Τελικά όμως με την στροφή που έκανε η ΝΔ δείχνει να το έχει ξεπεράσει.

Όσον αφορά τώρα, τα οργανωτικά θέματα της συγκέντρωσης, οι αρχές της στην πρωτεύουσα, βρίσκονται επί ποδός προκειμένου η διεξαγωγή του να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα, ειδικά μετά και από τις δηλώσεις στελεχών του Ρουβίκωνα. Όπως έγινε γνωστό, η έναρξη του συλλαλητηρίου τοποθετείται στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, με επιβεβαιωμένους ομιλητές να είναι, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα επίσης με τα στελέχη στην οργάνωση της εκδήλωσης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της χωροταξίας της εκδήλωσης, η κεντρική εξέδρα για τους ομιλητές θα στηθεί ψηλά στην Ερμού απέναντι από το Σύνταγμα, ενώ θα υπάρξει ειδική εγκατάσταση προκειμένου η ακουστική να είναι καλή και στους γύρω κεντρικούς δρόμους όπως η Πανεπιστημίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Φιλελλήνων και η Σταδίου.


Οι ομιλίες και το ψήφισμα


Όπως ακριβώς και στη Θεσσαλονίκη, τον παλμό του συλλαλητηρίου θα δώσουν οι αρχικές ομιλίες, με τον κόσμο φυσικά, επίσης, να πρωταγωνιστεί με τα πανό και τα συνθήματα. Οι κεντρικές ομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν γύρω στη μιάμιση ώρα, ενώ όπως έγινε και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές θα προχωρήσουν στην έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Αναφορικά με τις οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοργάνωσης, Μίλτο Κοτζαγερίδη «αυτές καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια». Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, συμπλήρωσε, «για τα έξοδα της διοργάνωσης,όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης». Από σήμερα, μάλιστα, βρίσκονται στο Σύνταγμα ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι τοποθετούν ειδικές μικροφωνικές εγκαταστάσεις για την καλύτερη ακουστική του συλλαλητηρίου. Την ίδια στιγμή, οι διοργανωτές μιλούν για πούλμαν γεμάτα κόσμο που θα έρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος, ενώ όπως έγινε γνωστό, δύο πλοία με 3.000 ανθρώπους θα έρθουν μόνο από την Κρήτη.


Κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό


Να παραμείνουν κλειστοί όλοι οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται κοντά στα κεντρικά σημεία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, αποφάσισε η Ελληνική Αστυνομία. Από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια θα κλείσουν με εντολή της Αστυνομίας. Το κλείσιμο των σταθμών του Μετρό εκτιμάται ότι γίνεται για λόγους ασφαλείας, ωστόσο αναμένεται να δυσχεράνει τους διαδηλωτές που σκόπευαν να πάνε στο συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας.


ΠΗΓΗ: fimotro.gr