16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΝΤΟΡΟΘΙ ΚΙΝΓΚ:

Έρχονται αποκαλύψεις
για την Αμφίπολη

Είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιολόγους στον κόσμο.

Έχει πάθος με την Ελλάδα, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι απόψεις της έχουν διευρύνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ανασκαφή της Αμφίπολης, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.

Επιμένει ότι το εντυπωσιακό μνημείο κατασκευάστηκε με παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη και τελικά έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα.

Ο λόγος για την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Ντόροθι Κινγκ, η οποία μπορεί να ζει στο Λονδίνο, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να είναι «καλωδιωμένη» στον τύμβο Καστά.

Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η ίδια δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη «θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις».

Ανήκει, μάλιστα, σε εκείνους που θεωρούν πως η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έχουν κάνει καλή δουλειά, αξιολογώντας θετικά τις μεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθούν.

«Μνημειώδους σημασίας ευρήματα στην Αμφίπολη»

Ο σκελετός που βρέθηκε αναζωπύρωσε τις συζητήσεις στους κόλπους ερευνητών και ειδικών για τον νεκρό που ήταν θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κινγκ, «...προς το παρόν όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και σε συνδυασμό με το κολοσσιαίο μέγεθος και τον ασυνήθιστο διάκοσμο μου δείχνουν ότι η κατασκευή του τύμβου ξεκίνησε κατά παραγγελία του Αλέξανδρου και ολοκληρώθηκε από τους επιγόνους του».

Σύμφωνα με τη διάσημη αρχαιολόγο, «το εάν ο τύμβος προοριζόταν για τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη ή για τον Ηφαιστίωνα είναι υπό συζήτηση, όμως επειδή ξέρουμε ότι η κατασκευή του τύμβου του Ηφαιστίωνα ακυρώθηκε, είναι πιθανό να κατασκευάστηκε για τον ίδιο τον Αλέξανδρο».

«Υποπτεύομαι», προσθέτει, «ότι θα υπάρξουν κι άλλα ευρήματα που θα έρθουν στο φως. Από τις πηγές, πάντως, μαθαίνουμε ότι μόνο δύο είναι οι υποψήφιοι χρονολογικά και από πλευράς κοινωνικής θέσης: ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος».

«Ολες οι πηγές συμφωνούν ότι το σώμα του Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, οπότε ο μόνος που μας μένει είναι ο Ηφαιστίωνας», υπογραμμίζει.

«Βολές» κατά των Σκοπιανών

Πέραν των παρατηρήσεών της, εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της Κινγκ απέναντι στις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων των Σκοπίων περί της ονομασίας της χώρας τους.

«Ναι, οι Μακεδόνες εισέβαλαν και κατέκτησαν τα Σκόπια, αλλά ο Αλέξανδρος κατέκτησε και το Ιράν και το Αφγανιστάν. Καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν ισχυρίζεται ότι αυτό τους κάνει Μακεδόνες», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

«Η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία, η Βεργίνα είναι στη Μακεδονία και η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Το να υποστηρίζεις το αντίθετο είναι τόσο γελοίο, όσο το να υποστηρίζεις ότι ο Ιησούς πήγε στην Αμερική...».

                                                  ***************************************

Σε «αξονικό τομογράφο»
ο τάφος της Αμφίπολης

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Η επόμενη ημέρα της συγκλονιστικής ανακάλυψης του τάφου με τον σκελετό στην Αμφίπολη θέτει τους ανασκαφείς, αλλά και την επιστήμη της Αρχαιολογίας γενικότερα, ενώπιον δύο γρίφων: της ταυτότητας του νεκρού και του εάν ο Τύμβος του Καστά κρύβει στα σπλάχνα του και άλλες εκπλήξεις, ενδεχομένως μεγαλύτερες από τον τάφο που ήρθε στο φως και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της, εμφανώς δικαιωμένοι, θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους στο συγκεκριμένο σημείο της ανασκαφής, που έδωσε στον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό εκπληκτικά ευρήματα, ενώ στους θαλάμους του τάφου παραμένουν μηχανικοί και εργάτες για την υποστύλωση, έργο ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της σαθρότητας του εδάφους. Τώρα τον λόγο έχουν οι ανθρωπολόγοι και τα εργαστήριά τους και οι γεωφυσικοί. Οι πρώτοι θα αναλάβουν να μελετήσουν και να αποφανθούν για τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο, ενώ οι γεωφυσικοί θα «ακτινογραφήσουν» με υπερσύγχρονες μεθόδους τον έκτασης 30 στρεμμάτων τύμβο.

Τα ανθρώπινα οστά, μερικά εκ των οποίων, όπως ανέφεραν οι ανασκαφείς, βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, μεταφέρθηκαν μαζί με τα χώματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και αρμοδίως θα αποφασιστεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί για την εξέτασή τους.

Θα σταλούν δείγματα προς εξέταση στο εξωτερικό ή μπορεί να γίνει η επιστημονική εξέτασή τους και στην Ελλάδα; Η ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη λέει στην «Κ» ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξέταση των οστών από ανθρωπολόγους, ενώ ειδικευμένοι στο αρχαίο DNA γενετιστές είναι σε θέση να το συγκρίνουν με άλλο γενετικό υλικό.

Εν προκειμένω, ο νους πηγαίνει στα οστά του Φιλίππου που βρέθηκαν στη Βεργίνα, πλην όμως η κ. Παλιαδέλη σημείωσε ότι μολονότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την ανακάλυψή τους δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος DNA!

«Ναι, μπορούν οι ανθρωπολόγοι εξετάζοντας στα εργαστήρια τα οστά να ξεχωρίσουν το φύλο, την ηλικία και το ύψος αν είναι ακέραια», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής και προϊστάμενος της Ανθρωπολογικής Ερευνας της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας κ. Θεόδωρος Αντίκας, προσθέτοντας πως υπάρχουν στην Ελλάδα και η γνώση και οι υποδομές. Ομως μια τέτοια διαδικασία προβλέπεται ότι θα πάρει χρόνο, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο πως στο τέλος θα εξακριβωθεί η ταυτότητα του νεκρού. Μέχρι τότε η «ονοματολογία» θα κυριαρχεί, αγγίζοντας ακόμη και αυτόν τον Μέγα Αλέξανδρο, μολονότι οι της ανασκαφής αλλά και οι εκτός Τύμβου Καστά αρχαιολόγοι αποφεύγουν να εκστομίσουν αυτό το όνομα, έστω και ως υπόθεση εργασίας.

Μελετώντας, ωστόσο, κανείς προσεκτικά κάποιες αναφορές στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τον τάφο και τον σκελετό, δεν μπορεί να μην πάει ο νους του ότι «φωτογραφίζουν» τον μεγάλο στρατηλάτη. Γιατί ποιον άλλον θα μπορούσαν να εννοούν, έλεγαν όσοι προσπαθούσαν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές, στις επισημάνσεις τους περί «αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του»; Για ποια «εξέχουσα προσωπικότητα» θα κατασκευαζόταν ένα «τέτοιο μοναδικό συγκρότημα», το οποίο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη»;

Και δεν τελειώσαμε: απομένει να ερευνήσουν οι επιστήμονες τι άλλο, εκτός από τον αποκαλυφθέντα τάφο, ενδεχομένως κρύβει ο λόφος του Καστά. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως ακόμη πιο εκτυφλωτικά ευρήματα; Η επιχείρηση λύσης του δεύτερου γρίφου ξεκινάει σύντομα με «αξονική τομογραφία» του τύμβου, την οποία, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Περικλής Μήτκας, (φωτο) ανέλαβε το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Οι επιστήμονες θα «καλωδιώσουν» τον τύμβο και με τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό θα εκτιμήσουν αν υπάρχουν τάφοι. Εφόσον εντοπίσουν κενά στο χώμα, θα πιάσουν δουλειά οι αρχαιολόγοι.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 16 Νοεμβρίου 2014