5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μ. Νίμιτς: 

«Ελλάδα και ΠΓΔΜ να μελετήσουν
προσεκτικά την απόφαση του Δ.Δ.»

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης αξίζει προσεκτικής μελέτης από τις δυο κυβερνήσεις».

«Προσεκτικής μελέτης» πρέπει να τύχει η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης, που ανακοινώθηκε σε σχέση με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αξίζει προσεκτικής μελέτης από τις δυο κυβερνήσεις. Τις τελευταίες μέρες, έχω επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις (Ελλάδας και ΠΓΔΜ) και τις παρότρυνα να δουν αυτό το γεγονός ως μια ευκαιρία να σκεφτούν δημιουργικά για την αμοιβαία σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση στο θέμα του ονόματος».

Τέλος, ο κ. Νίμιτς υποστηρίζει ότι «στην παρούσα συγκυρία, μια διορατική στάση που δίνει έμφαση σε λύσεις, παρά σε διαφορές, θα βοηθήσει για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση το συντομότερο. Έχω πληροφορήσει τα μέρη ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους το συντομότερο δυνατό και να προτείνω εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης».

«Η ΠΓΔΜ θα κληθεί στο ΝΑΤΟ 
όταν λυθεί το θέμα του ονόματος»

Δεν αλλάζει ούτε μετά τη Χάγη η πολιτική της Συμμαχίας επιβεβαίωσε ο Αντερς Ράσμουσεν

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή τον διεθνή οργανισμό τις θέσεις του οποίου κατεξοχήν η πλευρά των Σκοπίων επιδίωκε να επηρεάσει μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Βήματος νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων:

«Ελαβα γνώση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διμερή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ετυμηγορία δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Συμφωνήσαμε ότι μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευθχεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν».

Από τη δήλωση αυτή του ΓΓ του ΝΑΤΟ τεκμαίρεται η απόλυτη σύγκλιση της Συμμαχίας με τις ελληνικές θέσεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση της Συμμαχίας σχετίζεται με την ενόχληση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλά και ισχυρά μέλη της Συμμαχίας από την οξυνόμενη δημαγωγία του σκοπιανού πρωθυπουργού, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα είδους "προηγούμενου" βάση του οποίου "τρίτοι" οργανισμοί θα αποκτούν λόγο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Επίσης, η στάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως απόρια της διευρυνσιακής κόπωσης της Συμμαχίας, αλλά και ως στήριξη στην Ελλάδα σε μία ιδαίτερα δύσκολη περίοδο, που παιρετέρω αστάθεια δεν θα ήταν επιθυμητή.

Κατά συνέπεια η ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας που ελήφθη στο Βουκουρέστι το 2008 δεν επηρεάζεται και ασφαλώς δεν ανατρέπεται από την απόφαση της Χάγης.

Η ΝΔ για την απόφαση της Χάγης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ελήφθη μετά την προσφυγή των Σκοπίων:

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων.

Έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή ως «πρώτη ύλη» για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία -είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά , σε διεθνές επίπεδο, τους «αρχιτέκτονες» της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής , που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πέρα, λοιπόν, από κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παρερμηνείας, από το κείμενο των αποφασισθέντων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξάγονται, με μοναδικό κριτήριο την λογική και την αλήθεια, τα εξής συμπεράσματα:

1. Η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας, που αποτελεί το «όχημα» της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.

2. Το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαλώντας έτσι - εμμέσως αλλά σαφώς- τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον διάλογο για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

3. Το Διεθνές Δικαστήριο δέχεται τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008.

4. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το δεύτερο αίτημα της FYROM, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον, καθώς οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια από το Δικαστήριο.

5. Οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν, σε πρώτη φάση, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν - εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» και πρέπει ταυτόχρονα, μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης.

Άλλωστε η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.

Τώρα, είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

"Η απόφαση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων", σχολίασε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι "η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια".

Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει ότι "αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί λαβή για να ανακινηθούν διεκδικήσεις".

Την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ενώ ευθύνες επιρρίπτει σε Παπανδρέου και Σαμαρά, "διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι: "Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση» και πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσoυν οι πολίτες για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και αυτός, επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τόνισε, τέλος, ότι για το θέμα της ονομασίας θα πρέπει «να βρούμε μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας", ενώ επανέλαβε ότι αν υπάρχει όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία".

ΔΗ.ΣΥ. Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων, εξέδωσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

• Το Δικαστήριο θεωρεί το ότι εκφράστηκε αντίρρηση στο Βουκουρέστι αρκούσε αφ’ εαυτού για να θεωρηθεί το γεγονός παραβίαση του άρθρου 11 (ήταν δεν ήταν, τυπικώς, βέτο).

• Το Δικαστήριο αρνείται όλα ανεξαιρέτως τα λοιπά αιτήματα των Σκοπίων. Το κυριότερο είναι ότι αρνείται να διατάξει την Ελλάδα να μην προβάλλει αντιρρήσεις στο μέλλον και να αλλάξει πολιτική.

• Το Δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς.

• Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική. Στη σημερινή κατάσταση, άλλωστε, συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004.

• Η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.»

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα". Σε σχετική ανακοίνωσή τους δηλώνουν: "Τα δεδομένα της απόφασης του Δικαστηρίου θα πρέπει να σταθμιστούν με νηφαλιότητα και να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που στηρίζεται ακριβώς από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή ταπείνωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξακολουθούμε να θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τονίζουμε όμως ότι κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα". Η ανακοίνωση καταλήγει: "Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτήν την περίοδο πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η θωράκιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της δικής μας χώρας".

Ικανοποιημένη η ΠΓΔΜ

Την ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισαν, ικανοποίηση τους για τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στα Σκόπια, στην οποία αποτίμησαν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο κ. Γκρούεφσκι σε δήλωση του υπογράμμισε ότι το ΔΔΧ έκανε αποδεκτά όλα τα βασικά αιτήματα της ΠΓΔΜ και παράλληλα απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και παρεμπόδισε αναιτιολόγητα την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θριαμβολογία και ευφορία παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως υφίστανται σημαντικοί λόγοι γι' αυτό. Ζητούμε από τους πολίτες να σεβαστούν αυτή τη στάση», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως «δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νικητές και ηττημένους, καθώς η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα».

Η ΠΓΔΜ θα κρατήσει υπεύθυνη στάση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2014», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως η χώρα του θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και θα συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, μέσω απευθείας συναντήσεων και μέσω της στήριξης των προσπαθειών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. «Η απόφαση του ΔΔΧ δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά θετικό momentum», κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε δήλωση του σημειώνει ότι «σήμερα είμαστε μάρτυρες μίας εξαιρετικά σημαντικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου υπέρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

«Η ανώτατη δικαστική αρχή του διεθνούς δικαίου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και παρεμπόδισε την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως εκ τούτου, απαιτεί από την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί, να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, που είναι το μοναδικό έγγραφο που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Αντί η Ελλάδα να μας παρεμποδίζει πρέπει να στηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ορίζει η Ενδιάμεση Συμφωνία», ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του "MIA", με τίτλο «Γουόλερς: Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή - η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας», ο Αμερικανός Πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα, παρεμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του 2008, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και εάν αυτή θα επηρεάσει την ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας ώστε κατά το επόμενο έτος η ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος, τόνισε: «Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή. Η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ όταν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός οι ηγέτες της Μακεδονίας και της Ελλάδας να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες και να λύσουν αυτό το ζήτημα».

«Νομίζω», υπέδειξε, σύμφωνα με το "MIA", ο κ. Γουόλερς, «ότι αυτό συνιστά ευκαιρία που οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να την εκμεταλλευτούν και να εντείνουν εκ νέου τις προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα και το ζήτημα της ονομασίας. Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή, δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, να λυθεί αυτό το ζήτημα. Εμείς προσφέρουμε, όσο μπορούμε, στήριξη για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα προς όφελος και των δύο χωρών», πρόσθεσε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Γουόλερς.

ΠΗΓΕΣ: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, .newsit.gr, .tovima.gr, .enet.gr, protothema.gr. Και οι φωτογραφίες από όλα.