18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Ελπίζω, για το καλό όλων μας,
τα Σκόπια να πάρουν το μήνυμα»

(Απόσπασμα συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Δήμα στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, που αναφέρεται στο Σκοπιανό)


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναλάβατε το ΥΠ ΕΞ σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της νεότερης ίστορίας του
τόπου. Με τραυματισμένη τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση για τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα;

ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Η κρίση επηρεάζει τα πάντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η Ελλάδα είναι χώρα σε δύσκολη γειτονιά, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σοβαρές προκλήσεις. Για αυτό απαιτείται εγρήγορση, όπως είπατε, και μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί και να διαπραγματεύεται και να προασπίζει τα συμφέροντα της. Οντως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου είχα να
αντιμετωπίσω σοβαρές προκλήσεις με σημαντικότερη την κατοχύρωση των ισχυρών αποφάσεων που έχουμε πετύχει σε ΝΑΤΟ και Ε. Ε. για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίαςτης Μακεδονίας. Σε σύντομο χρόνο και υπό μεγάλη πίεση καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Κι αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορείνα τα καταφέρει, παρά την κρίση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο Θέμη των Σκοπίων είχαμε μια αρνητική εξέλιξη με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης...

ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Πρέπει να γίνει σοβαρή νομική ανάλυση της απόφασης σε όλες τις πτυχές της. Σίγουρα, όμως, δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση. Αναμενόταν ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει την απόφαση για να παρακάμψει τις δια πραγματεύσεις στον ΟΗ Ε και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ. Στόχος μας ήταν να αποτραπεί αυτή η εξελιξη ώστε αντί να διαιωνίζεται το πρόβλημα, να επιτευχθεί λύση. Με πολλές συναντήσεις και επαφές επετεύχθη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα επιλυθεί διά της τεθλασμένης και κάλεσαν για προσήλωση στην επίτευξη λύσης, μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ. Είναι ακριβώς αυτό που λέει η Ελλάδα. Το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί σε αίθουσες δικαστηρίων, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω, για το καλό της περιοχής μας, τα Σκόπια να πάρουν το μήνυμα.