3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Στη γη του Μεγαλέξανδρου

Ο μύθος, που ζωντανεύει μέσα από την εκπομπή
της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του»

Έπειτα από 2.340 χρόνια (!) ο μύθος ζωντανεύει στη Βεργίνα. Η εκπομπή της ΕΤ3 «ο τόπος και το τραγούδι του», με τον ερευνητή Γιώργο Μελίκη, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (12.00), οπότε κάνει πρεμιέρα, αναβιώνει για πρώτη φορά στο Ανάκτορο των Αιγών ένα δρώμενο το οποίο έχει τις
ρίζες του στην αρχαιότητα.
Δεκάδες χορευτές υπό 15 χωριά του Ρουμλουκιού, ουνοδεία μουσικών οργάνων, ζωντανεύουν τον μύθο που θέλει το κεφαλόδεμα των γυναικών της περιοχής να κληροδοτείται σε αυτές από τον ίδιο
τον Μέγα Αλέξανδρο, φανερώνοντας τις απαρχές του αρχαιότερου γυναικείου κεφαλοδέματος στον κόσμο.
«Σε κάποια μάχη, οι άνδρες της περιοχής φοβήθηκαν να πολεμήσουν και τότε οι γυναίκες πήραν τα όπλα. Ο Μέγας Αλέξανδρος το είδε αυτό και είπε στις γυναίκες ότι από εκείνη τη στιγμή θα φορούν εκείνες την περικεφαλαία των ανδρών και οι άνδρες το κίτρινο μαντίλι των γυναικών» μας εξηγεί ο παρουσιαστής.
Η ιστορία ξαναγεννιέται με τελετουργικό τρόπο. Για την πραγμάτωση του γυρίσματος ο κ. Μελικής είχε σύμμαχο τη διευθύντρια της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοιήιων δρα Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία δίνει ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση του γεγονότος, αφού συνδέει τη φορεσιά ιης περίφημης Δέσποινας των Αιγών του 10ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα, με την παραδοσιακή φορεσιά της σημερινής Ρουμλουκιώτισσας.
«Η κυρία Κοτταρίδη με ιστορικό τρόπο κι εγώ με λαογραφικό γεφυρώνουμε τριάντα και πλέον αιώνες ελληνικού - μακεδόνικου ιστορικού βίου» τονίζει ο κ. Μελίκης.
II εκπομπή, που προβάλλεται κάθε Κυριακή και αναδεικνύει γεγονότα ιστορικής και μυθολογικής αξίας, τα οποία, μέσα από λαϊκά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και ιραγούδια, έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα μέοα στον χρόνο, θα ταξιδέψει και φέτος σε όλη την Ελλάδα. Χαλκιδική, Ρόδος, Ζάκυνθος, Πελοπόννησος είναι μερικοί μόνο από τους νέους της προορισμούς.

Στη φωτογραφία: Χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές θα αναβιώσουν μια ξεχωριστή ιστορία απο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα από τη ματιά του ερευνητή Γιώργου Μελίκη (ένθετη φωτό)

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 3 Οκτωβρίου 2011