1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ξεκινά, εν μέσω παραιτήσεων,
απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ

Στη «σκιά» των παραιτήσεων των υπευθύνων της αρμόδιας επιτροπής, ξεκινά σήμερα η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, χθες βράδυ παραιτήθηκε η επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ), Βέσνα Γιάνεφσκα.(σ.σ. σλαβομακεδονικής εθνικής καταγωγής) καταγγέλλοντας ότι τα αλβανικής και τουρκικής εθνικής καταγωγής μέλη της ΚΕΑ ετοιμάζουν να φαλκιδεύσουν την απογραφή.

Την προηγούτμενη μέρα, είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΑ, Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, (σ.σ αλβανικής εθνικής καταγωγής), ο οποίος πρόσφατα είχε διατυπώσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα επιτραπεί να απογραφούν όλοι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ.

Οι σοβαρές αυτές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μελών της ΚΕΑ, αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, την αλληλοκαχυποψία που επικρατεί μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ, σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

Αιτία των έντονων διαφωνιών αποτέλεσαν οι διαφορετικές ερμηνείες στο νόμο για την απογραφή, σχετικά με το ποιοι μπορούν να απογραφούν από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Στο νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι ένα χρόνο. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους.

Ωστόσο τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους, είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να απογραφούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, αφού οι περισσότεροι από αυτούς, συνήθως επισκέπτονται τη γενέτειρα τους μία φορά το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ παρά μεταξύ των Σλαβομακεδόνων.

Η παραιτηθείσα πλέον πρόεδρος της ΚΕΑ, Βέσνα Γιάνεφσκα, θεώρησε ότι η ερμηνεία αυτή των αλβανικών κομμάτων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σχετικό νόμο για την απογραφή, καθώς και με τα κριτήρια που εφαρμόζει η Eurostat, η οποία προσφέρει τεχνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ για την απογραφή του πληθυσμού.

Αρκετά σλαβομακεδονικά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, είχαν επικρίνει έντονα τα αλβανικά κόμματα για τον τρόπο με τον οποίο αυτά ερμηνεύουν το νόμο για την απογραφή, ενώ αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της απογραφής, θεωρώντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα Σκόπια, αργά το βράδυ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, για τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής.

Αρχικά, η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο όμως αναβλήθηκε λόγω του ρευστού τότε πολιτικού κλίματος, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, αλλά και λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μελών της ΚΕΑ για τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν περίπου σε 2.020.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανέρχονταν στο 1%.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 1 Οκτωβρίου 2011