4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1908

Δολοφονείται μέσα στο χωριό του από τους Νεότουρκους, ο οπλαρχηγός Παύλος Ρακοβίτης, μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα και την παροχή αμνηστίας,. Τη δολοφονία αυτή ακολουθούν οι δολοφονίες του Πέτρου Περδίκα, στις 13 Οκτωβρίου 1908 στη Σιάτιστα, του Γκόνου Γιώτα στα Γιαννιτσά, του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη Στρώμνιτσα, και άλλων. Με αυτές οι Νεότουρκοι αποβλέπουν στην εξόντωση όλων των σημαντικών στελεχών και οπλαρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Παύλος Ηλία (Νικολαϊδης) Ρακοβίτης ήταν σημαντικός οπλαρχηγός Μακεδονομάχος από το Κρατερό (Ράκοβο) Φλώρινας. Οι κάτοικοι του Κρατερού διακρίθηκαν σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ιδιαίτερα αναδείχθηκαν ως σπουδαίοι Μακεδονομάχοι, φόβος και τρόμος των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Το Κρατερό θυσίασε πολλά από τα παιδιά του στον βωμό της ελευθερίας, δείχνοντας πώς πρέπει να αγωνίζεται κανείς και να πεθαίνει για τα πανανθρώπινα ιδανικά.
Οι σπουδαιότεροι Μακεδονομάχοι που ανέδειξε το Κρατερό ήταν οι εξής :

Παύλος Νικολαΐδης ( Παύλος Ρακοβίτης ). Οπλαρχηγός, επικεφαλής αντάρτικου σώματος.
Κωνσταντίνος Μποϊκοβίτης. Πρωτοπαλίκαρο του Παύλου και παλικάρια οι: Βασίλειος Βιδινόπουλος, Παύλος Ανδρεάδης, Παύλος Στόϊτσης και Πασχάλης Πασκάρης.
Αντάρτες οι: Παπα-Δημήτριος Μητανίδης, Γιώργος Μποϊκοβίτης, Σταύρος Μαλλιγιώργος, Στέφανος Κυρκόπουλος Θωμάς Κωτσόπουλος, Κυριάκος Δημκόπουλος Ιωάννης Λαζαρίδης, παπα-Ηλίας Γεωργιάδης Πέτρος Ανδρεάδης παπα-Στέφανος Μητανίδης και άλλοι.