15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011


Η «αναγέννηση» των Σκοπίων
H σκοτεινή της πλευρά συνδέεται με αυταρχισμό και φίμωση της αντιπολίτευσης

The International Herald Tribune

Η φιλόδοξη αναδιατύπωση της εθνικής ταυτότητας στο μικρό κράτος των Σκοπίων, δημιουργεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση του αυταρχισμού, τη φίμωση της αντιπολίτευσης και την κατάχρηση εξουσίας στα Σκόπια.

Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν, που κοινοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, διαπιστώνει ότι τα Σκόπια υπαναχωρούν σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, ενώ δεν εξασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Οι επικρίσεις αυτές συνοδεύονται από ιδιότυπη ομφαλοσκόπηση στο εσωτερικό του κρατιδίου.

Οι επισκέπτες στα Σκόπια γίνονται δεκτοί με το παρακάτω μήνυμα sms στα κινητά τους τηλέφωνα: «Καλωσήλθατε στη Μακεδονία, το λίκνο του πολιτισμού», ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί μείγμα ιστορικού και αισθητικού κιτς. Σε λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα, ο περιηγητής θα συναντήσει το 29 μέτρων ύψους έφιππο χάλκινο άγαλμα του Αλεξάνδρου, καθώς και ανδριάντες των Ιουστινιανού, Μητέρας Τερέζας, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και αψίδα του θριάμβου, ύψους 22 μέτρων, κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ. Η αισθητική αναγέννηση των Σκοπίων κρύβει, όμως, σκοτεινή πλευρά στέρησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και φίμωσης κάθε φωνής αμφισβήτησης. Ο 41χρονος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ηγέτης του IMRO, καλλιεργεί τον «μακεδονικό» εθνικισμό, ευνοώντας τους φυλετικούς διαχωρισμούς μεταξύ «Μακεδόνων» και Αλβανών στα σχολεία και στην απόδοση της δικαιοσύνης. Η απαγόρευση μετάδοσης, που επιβλήθηκε στις 30 Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο Α-1 και σε τρεις εφημερίδες του ομίλου του, τις μόνες αντιπολιτευόμενες φωνές στα ΜΜΕ, αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό κρατικού αυταρχισμού.

Παρά την κορύφωση των διεθνών επικρίσεων, όμως, η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εξασφαλίσει επαίνους από πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας για την πρόσδοση «κάποιου στυλ» στην πάλαι ποτέ γκρίζα γιουγκοσλαβική πόλη. Το σχέδιο ανοικοδόμησης «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει -εκτός από την τοποθέτηση 20 μεγάλων και 100 μικρότερων ανδριάντων- την αγορά 220 κόκκινων διώροφων λεωφορείων από την Κίνα, καθώς και την οικοδόμηση ολοκαίνουργιων δημόσιων κτιρίων και μουσείων.

Eπαινοι κατοίκων

Στους δρόμους των Σκοπίων, πολλοί κάτοικοι εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους για τη νέα όψη της πόλης, εκτιμώντας ότι θυμίζει επιτέλους αληθινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Το IMRO είναι πατριωτικό κόμμα, που στηρίζει την ιδεολογία του στην εθνική κληρονομιά και την εθνική ταυτότητα», λέει ο 33χρονος Βλαντιμίρ Γκιόρτσεφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ανώτατο στέλεχος σε αυτό. Ερωτηθείς για τις δυτικές ανησυχίες σχετικά με τη φίμωση του Τύπου και τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την εξουσία, ο κ. Γκιόρτσεφ προτιμά να αλλάξει θέμα συζήτησης, για να μιλήσει για τα νέα εμπορικά κέντρα και τις βιομηχανικές ζώνες, που χτίζουν στα περίχωρα των Σκοπίων βρετανικές και αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15 Οκτωβρίου 2011