30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ψηφιακή «έπαυλη» για τον Μέγα Αλέξανδρο
στο αφιέρωμα του Μουσείου του Λούβρου

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ»


Ενα ψηφιακό έκθεμα ξεκινά από την Ελλάδα και παίρνει τη θέση του ισότιμα δίπλα στα μουσειακά εκθέματα που φιλοξενεί το Μουσείο του Λούβρου για τη μεγάλη περιοδική έκθεση - αφιέρωμα στον
Μεγάλο Αλέξανδρο  από τις 13 Οκτωβρίου.
Στην έκθεση που έχει τίτλο «Στο βασίλειο του  Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η Αρχαία Μακεδονία»
φιλοξενείται συγκεκριμένα η ψηφιακή αναπαράσταση της «Οικίας του Διονύσου» στην Πέλλα, την
οποία δημιούργησε το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μετά από ανάθεση του ίδιου του Μουσείου
του Λούβρου, το οποίο αναγνώρισε την υψηλή εξειδίκευση και την επιστημονική αρτιότητα του έργου του ΙΜΕ στον τομέα των αρχαιολογικών εικονικών αναπαραστάσεων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ως προς το μέγεθος (3.440 τ.μ.), την πολυτέλεια και την ποιότητα κατασκευής κατοικία της μακεδόνικης πρωτεύουσας, που χρονολογείται στην Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.). Η επιλογή του μνημείου έγινε σε συνεργασία με τις επιμελήτριες της έκθεσης και την ίδια την ανασκαφέα του μνημείου.
Κατά την αναπαράσταση χρησιμοποιήθηκαν οι πιο προηγμένες τεχνικές εικονικής πραγματικότητας για την ακριβή απόδοση των υφών, των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων.
Ετσι, οι επισκέπτες της έκθεσης θα κάνουν στην κυριολεξία ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας εντάχθηκαν στο φυσικό χώρο τους ευρήματα ανασκαφών και αναπαραστάθηκαν πλήρως δύο αίθουσες συμποσίου, με τις κλίνες, τα τραπεζάκια, τα αργυρά και πήλινα αγγεία και ό,τι άλλο περιελάμβαναν. Για τη δημιουργία του ψηφιακού εκθέματος το ΙΜΕ βασίστηκε σε ευρήματα από την Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δερβένι και άλλες μακεδόνικες θέσεις, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται και ως φυσικά αντικείμενα στην έκθεση.
Τόσο τα αρχιτεκτονικά όσο και τα λοιπά αρχαιολογικά στοιχεία (επίπλωση - οικοσκευή) αποτέλεσαν αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και έγιναν με ευθύνη ειδικών του ΙΜΕ
και σε συνεργασία με ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού και του Λούβρου.

Το «Κυνήγι του Λέοντα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά γίνεται πλήρης ψηφιακή αποκατάσταση των ιδιαίτερα κατεστραμμένων τμημάτων από το διάκοσμο του περίφημου ψηφιδωτού του «Κυνηγιού του Λέοντα». Αποτέλεσμα η ψηφιακή αναπαράστάση του συνόλου της «Οικίας του Διονύσου» στην Πέλλα να είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εικονική αναπαράσταση ενός σημαντικού μνημείου της Μακεδονίας.
Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Διευθύνων σύμβουλος του ΙΜΕ: «Τη στιγμή που η χώρα βάλλεται πανταχόθεν και αντιμετωπίζει δριμεία κριτική, δεν απαντά μόνο με τα - ούτως ή άλλως γνωστά και αναμφισβήτητα - κλέη του παρελθόντος της, αλλά και με έργο σύγχρονο,
επιστημονικά άρτιο, καλλιτεχνικά εμπνευσμένο και τεχνολογικά πρωτοπόρο. Υπενθυμίζει έτσι προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει και μια Ελλάδα παραγωγική, δημιουργική και πρωτοπόρο».
Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα εγκαινιασθεί στις 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2012.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου 2011