8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ερώτηση της ΝΔ για το Σκοπιανό
ΤΑ ΑΙΤΙΑ της αισιοδοξίας που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη
διεύρυνση κ. Φούλε, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, αναφορικά με την πιθανότητα διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας, λόγω της αναπτυχθείσας
«σχέσης εμπιστοσύνης» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ζήτησε να πληροφορηθεί ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.
Ο ίδιος εκθέτει αναλυτικά τις προκλήσεις των Σκοπιανών το τελευταίο διάστημα ζητώντας να πληροφορηθεί από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία του Ευρωπαίου επιτρόπου και πώς έχει αναιπυχθεί «σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, αφού οι Σκοπιανοί
δεν έχουν υποχωρήσει στο παραμικρό. Επίσης εν όψει της 12/10/2011, που αναμένεται η έκθεση προόδου εκ μέρους της Ε.Ε., ρωτά σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα της Ενωσης για την αδιάλλακτη στάση της σκοπιανής κυβέρνησης.
Στα Σκόπια πάντως χθες η σκληροπυρηνική στα εθνικά τους θέματα εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις των λεχθέντων από τον κ. Φούλε επισημαίνοντας ότι έθεσε υπό αίρεση την επανάληψη της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ. Για πρώτη φορά -όπως υποστηρίζει- Ευρωπαίος αξιωματούχος προβαίνει σε αναφορές που θέτουν εν αμφιβόλω την επανάληψη της σύστασης, λέγοντας ότι πρέπει πρωτίστως να δημοσιευθεί η Εκθεση Προόδου, οπότε θα γίνει γνωστό αν η Επιτροπή θα επαναλάβει τη σύσταση από το 2009 και το 2010 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 8 Σεπτεμβρίου 2011.