6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Λύση στο Σκοπιανό έως το τέλος του 2011
θέλει ο Ευρωπαίος επίτροπος Στ. Φοϋλε

ΑΤΥΠΗ, αλλά άκρως ενδεικτική χων διαθέσεων της Ε.Ε. προθεσμία ως το τέλος του χρόνου για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας ιης ΠΓΔΜ έθεσε χθες στις δύο πλευρές ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της
γείτονος Νικόλα Γκρούεφσκι στα Σκόπια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι έως τότε αυτή θα έχει επιτευχθεί.
«Είμαι αιοιόδοξος ότι έως το τέλος του έτους θα βρεθεί λύση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η αίσθηση αυτή μου δημιουργείται από την εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί μεταξύ των πρωθυπουργών Γκρούεφσκι και Παπανδρέου και από την προσήλωση ιους για την επίλυση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος. Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν να εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φούλε, εν είδει προϊσταμένου προς υφιστάμενους, τους οποίους και «ενθαρρύνει», σημειώνοντας όιι η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να εισαγάγει στους κόλπους της ένα παρόμοιο πρόβλημα, επισημαίνοντας
ωστόσο το σημαντικό για την Ελλάδα, ότι για να μπει η ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. πρέπει πριν να έχει επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Γκρούεφσκι

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η χώρα του προσεγγίζει το ζήτημα της ονομασίας με εποικοδομητική διάθεση, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν θα πρέπει να πλήξει τον εθνοτικό, γλωσσικό και πολιτισμικό προσδιορισμό ούτε του ελληνικού ούτε του μακεδόνικου λαού». Τόνισε επίσης ότι αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την έκθεση προόδου της Ε.Ε. για τα Σκόπια (12 Οκτωβρίου), που θα την ήθελε «αντικειμενική».
Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν συμμερίζεται χην «αισιοδοξία» αυτή του κ. Φούλε, ιδίως μετά τις
τελευταίες προκλήσεις των Σκοπιανών με τα αποκαλυπτήρια του γιγάντιων διαστάσεων αγάλματος
του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα τους και τη, σε ψυχρό κλίμα, οπτική πρώτη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη με τον νέο Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ποπόσκι την περασμένη εβδομάδα σιο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στην Πολωνία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Ι. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 6 Σεπτεμβρίου 2011.