30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στήριξη Ερντογάν σε ΠΓΔΜ για το όνομα

Την πλήρη υποστήριξη της Αγκυρας στα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την ΠΓΔΜ. «Η θέση της Ελλάδας για εμάς είναι ακατανόητη και άδικη. Η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου Κάτω, Ανω, Βόρεια δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Τουρκίας επί του ζητήματος της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Τουρκίας, όχι μόνο στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά και στη διαφύλαξη «της εθνικής ταυτότητας και του συνταγματικού ονόματος της χώρας». Πρόσθεσε δε ότι με τον κ. Ερντογάν συμφώνησαν ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια και, στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική της διεύρυνσης πρέπει να συμπεριλάβει τις υποψήφιες χώρες που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει την ανάγκη της διατήρησης και αποκατάστασης των μνημείων στην ΠΓΔΜ από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ σήμερα πρόκειται να μεταβεί στο Τέτοβο, όπου θα επισκεφθεί το κεντρικό τζαμί της πόλης, και στο Γκόστιβαρ, όπου ζει μεγάλο μέρος της τουρκικής εθνικής κοινότητας της ΠΓΔΜ.

Χθες, ο κ. Ερντογάν, αμέσως μετά την άφιξή του στα Σκόπια, ξεναγήθηκε στους χώρους του αεροδρομίου, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει από το 2010 και για είκοσι χρόνια η τουρκική εταιρεία ΤΑV.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30 Σεπτεμβρίου2011
ΦΩΤΟ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. 30 Σεπτεμβρίου 2011