21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1921

Η 3η Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας, στη Μόσχα, αποδέχεται την πρόταση του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Κολάρωφ που έθετε θέμα αυτονομίας της Μακεδονίας, στην οποία θα περιλαμβάνονταν τα τμήματα της γιουγκοσλαβικής, βουλγαρικής και ελληνικής Μακεδονίας. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αντιδρά και διαγράφεται. Ακολούθησε, το 1924, νέα απόφαση της Β.Κ.Ο. υπέρ μιας κομμουνιστικής ομοσπονδίας στα Βαλκάνια, στην οποία θα συμμετείχε και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας και Θράκης”. Την απόφαση αυτή κατέστησε υποχρεωτική η επικύρωσή της από το 5ο Συνέδριο της Κομιντέρν. Το Νοέμβριο του 1924 την απόφαση επικύρωσε το 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Διαφώνησε ο ιστορικός Κορδάτος και καθαιρέθηκε.

Για το συνέδριο αυτό του ΚΚΕ και για τη θέση του στο Μακεδονικό θα μιλήσουμε παρακάτω με κείμενα από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 12ης και της 14ης Δεκεμβρίου 1924. Το συνέδριο διεξήχθη από 26 Νοεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου, χωρίς καμμιά προβολή. Στα φύλλα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ των ημερών εκείνων δεν υπάρχει ούτε μια μονόστηλη σχετική είδηση. Το εξηγούσε γιατί η εφημερίδα στις 14 Δεκεμβρίου: « H τρομοκρατία που έχει εξαπολυθή από την κυβερνώσα Αντίδραση, δεν επέτρεψεν ώστε το συνέδριόν μας να γίνη δημοσία.» Στις 11 Δεκεμβρίου ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, που κυκλοφορούσε το τελευταίο φύλλο ως όργανο του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό, Εργατικό (Κομμουνιστικό) Κόμμα Ελλάδος) με διευθυντή τον Γιάννη Κορδάτο, δημοσίευε μία ανακοίνωση του μετονομασθένος κόμματος, δηλαδή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Ελληνικό τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς), στην οποία ανέφερε τη μετονομασία και τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο επειδή δεν είχε γίνει “κατάλληλη οργανωτική και πολιτική προπαρασκευή” κηρύχθηκε ομόφωνα όχι Τρίτο Τακτικό Συνέδριο, αλλά Έκτακτο. Η ίδια ανακοίνωση του ΚΚΕ, με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι Γραμματέας του κόμματος είχε εκλεγεί ο Π. Πουλιόπουλος.
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, με νέο λογότυπο, δημοσίευε δύο πολύ σημαντικά κείμενα: Το Μανιφέστο του τελευταίου συνεδρίου και μια “ιστορική προκήρυξη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας” με τίτλο “Ο αγώνας για την ενιαία και ελεύθερη Μακεδονία”.Και στα δύο αυτά κείμενα φαίνεται ξεκάθαρα η θέση του τότε ΚΚΕ για τη Μακεδονία. Στο Μανιφέστο του Συνεδρίου διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: « Να γιατί αγωνιζόμαστε για την ένωση των 3 τμημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης και για την ενιαία και ανεξάρτητη κρατική τους ύπαρξη. Να γιατί ζητούμε Εθνικά Συμβούλια Προσφύγων και Αγροτών μέσα στην ανεξάρτητη και ελεύθερη Μακεδονία, να μοιράσουν μόνα τους τις γαίες μεταξύ των προσφύγων σύμφωνα με τα συμφέροντα του φτωχού αγροπροσφυγικού πληθυσμού της χώρας. Να πώς θα σωθούν οριστικά οι χιλιοδυστυχισμένοι πρόσφυγες της Μακεδονίας.» Και στο τέλος το Μανιφέστο ζητωκραυγάζει: «Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη. Ζήτω η Ομοσπονδία των Βαλκανικών Εργατοαγροτικών Δημοκρατιών. Ζήτω η Παγκόσμια Προλεταριακή Επανάσταση.»
Στην Προκήρυξη της Β. Κ. Ο. που απευθύνεται “Προς τον Μακεδονικό λαό και τους εργάτες και χωρικούς των Βαλκανικών χωρών” διαβάζουμε στον πρόλογο: « Οι εργαζόμενοι της Βαλκανικής συνταράχθηκαν από τα τελευταία αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώραν εντός της Μακεδονικής οργανώσεως. Εκατοντάδες Μακεδόνων αρχηγών και αγωνιστών κατεσφάγησαν. Δεν έπεσαν στον αγώνα για την σκλαβωμένη, διαμελισμένη Μακεδονία. Αλλά κάτω από το δολοφόνο μαχαίρι προδοτών. Η Εσωτερική Επαναστατική Μακεδονική Οργάνωση και συγχρόνως το απελευθερωτικό κίνημα των εργαζομένων μαζών της Βαλκανικής δέχτηκαν ένα σκληρό χτύπημα. Η Μακεδονική αυτή τραγωδία παίζεται ακριβώς τη στιγμή που η Μακεδονία μοιρασμένη από τα γειτονικά κράτη και κατακομματιασμένη δουλέβει κάτω από έναν ανυπόφορο οικονομικό, πολιτικό και εθνικό ζυγό και προσμένει την κατάκτηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της ακριβώς από τις ωργανωμένες μακεδονικές δυνάμεις....... Είναι πασίγνωστο, ότι η Μακεδονία, χάρη στη γεωγραφική της θέση και στους φυσικούς θησαυρούς της αποτελεί αντικείμενο έριδος μεταξύ των κυριάρχων τάξεων της Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδος και αντικείμενο της κατακτητικής των πολιτικής. Η πολιτική αυτή εξυπηρέτησε συγχρόνως και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών επάνω στη Βαλκανική.»
Παρακάτω αναφέρεται στην υποστήριξη που μπορεί να έχει ο αγώνας για την “ανεξάρτητη Μακεδονία”, που δεν είναι άλλος από τη Σοβιετική Ρωσία. Γράφει σχετικά: «Σήμερα μόνον μια Μεγάλη Δύναμη υπάρχει στον κόσμο – η Ένωση των Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών – η οποία έχει καταργήσει την εθνική καταπίεση μέσα στην ίδια τη χώρα και η οποία μόνη μπορεί να υποστηρίξη όλως διόλου αφιλόκερδα τα εθνικά επαναστατικά κινήματα των καταπιεζομένων λαών του καπιταλιστικού κόσμου.» Και η προκήρυξη καταλήγει και αυτή ζητωκραυγάζοντας: «Ζήτω η ενότης και η ανεξαρτησία του Μακεδονικού Επαναστατικού Κινήματος. Ζήτω το Ενιαίο Επαναστατικό Μέτωπο στα Βαλκάνια. Ζήτω η ελεύθερη και ανεξάρτητη Μακεδονία. Ζήτω η Βαλκανική Ομοσπονδία των Εργατοαγροτικών Δημοκρατιών.»



Στις φωτογραφίες ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με το παλιό λογότυπο, διευθυντή τον Γιάννη Κορδάτο και αρχισυντάκτη τον Γιώργο Νίκολη και με το νέο λογότυπο, ως όργανο πλέον του ΚΚΕ και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών, με βασικό θέμα το Μανιφέστο του Εκτάκτου Συνεδρίου.