22 ΙΟΥΛΙΟΥ 356 π. Χ.

Τη νύκτα προς την 23η γεννιέται στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β΄ και της Ολυμπιάδας, αδελφής του βασιλιά της Ηπείρου Αλέξανδρου. Η παράδοση έχει σημειώσει ότι τη νύκτα αυτή ο Ηρόστρατος πυρπολούσε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, το ναό της Αρτέμιδας, στην Έφεσο. Και αυτό συνέβη γιατί η Άρτεμη άφησε αφύλακτο το ναό της, επειδή ήταν απασχολημένη με τον τοκετό της Ολυμπιάδας.
Οι αστρολόγοι σημειώνουν ότι τη νύκτα αυτή η Γη βγαίνει από τον αστερισμό του Καρκίνου και μπαίνει στο Λέοντα. Έτσι ο Αλέξανδρος συνδυάζει την απαράμιλλη γενναιοφροσύνη και την ανυπέρβλητη παλληκαριά του Λέοντα και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Καρκίνου. Ο μεταφραστής του Αρριανού, στις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ν. Γκρίτζαλης γράφει στον πρόλογο για τη γέννηση του Αλέξανδρου: « Η μήτηρ του κατά την πρώτην νύκτα του γάμου της, είδεν ότι έπεσεν εις την κοιλίαν της κεραυνός, εκ της οποίας και ανεπήδησε μέγα πυρ, εν είδει πυρίνων γλωσσών, εκτεινομένων προς πάσαν κατεύθυνσιν.Ο πατήρ του, ολίγον αργότερον, είδεν ότι εσφράγισε την κοιλίαν της γυναικός του δια σφραγίδος η οποία έφερεν ανάγλυφον επ΄ αυτής τον λέοντα. Αμφότερα τα θεία αυτά σημεία ηρμήνευσεν ο μάντις Αρίστανδρος ο Τελμησσεύς, ο οποίος ανέφερεν ότι θα γεννηθή υιός λεοντώδης την φύσιν, θεοειδής κατά τας ιδιότητας, του οποίου η φήμη θα εγγίση τα πέρατα του κόσμου. Κατά την γέννησιν του Αλεξάνδρου συνέπεσαν πάλιν αξιοσημείωτα γεγονότα. Κατά την αυτήν ημέραν ο πατήρ του επληροφορείτο την νίκην του στρατηγού του Παρμενίωνος κατά των Ιλλυριών, τον θρίαμβον του άρματός του εις τους Ολυμπιακούς αγώνας, αλλά και την πυρπόλησιν του εν Εφέσω ναού της Αρτέμιδος, η οποία ηρμηνεύθη ως προοιωνιζομένη την μέλλουσαν κατάλυσιν της περσικής και πάσης άλλης κυριαρχίας εφ΄ ολοκλήρου της Ασίας. Ο Αλέξανδρος εκαυχάτο, ότι κατήγετο εκ των επιφανεστέρων γενών της Ελλάδος. Εκ του πατρός του, βασιλέως Φιλίππου, ανήγε την καταγωγήν εις τον Ηρακλή, γενάρχην της Δωρικής φυλής και επομένως εθεώρει τον εαυτόν του απόγονον των Ηρακλειδών. Εκ της μητρός του Ολυμπιάδος, ηγεμονίδος των Μολοσσών της Ηπείρου, απογόνου του Νεοπτολέμου, υιού του Αχιλλέως, είλκε την καταγωγήν από τον έτερον ημίθεον και Τρωικόν ήρωα Αχιλλέα.»


Στη φωτογραφία η μητέρα του Αλέξανδρου Ολυμπιάδα και ο πατέρας του βασιλιάς Φίλιππος Β΄ σε χρυσά περίαπτα, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το πρώτο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Παρίσι, το δεύτερο.


Στη 2η φωτογραφία η γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από Γαλλικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα, που ταυτίζει τη γέννησή του με τη Γέννηση του Χριστού, φωτογραφία από το βιβλίο του Θεόδωρου Σαράντη Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ( Και οι δύο φωτογραφίες είναι από το τεύχος του Ν. Μέρτζου ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ, έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. )