5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Ο Ζάεφ τα είπε ακόμα χειρότερα για


«μακεδονική» μειονότητα και γλώσσα!


Παρά την προσπάθεια της ελληνικής και της σκοπιανής κυβέρνησης να υποβαθμίσουν το μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM όχι μόνο δεν καθησυχάζει αλλά δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την όρεξη στους Σκοπιανούς για νέες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας!

Απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν άντεξε και... ξεφούρνισε τι αλλάζει με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας» είπε ο κ. Ζάεφ. Με τρόποξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα! Η φρασεολογία και οι ξεκάθαρες διατυπώσεις του Ζόραν Ζάεφ αφήνουν πλήρως εκτεθειμένους εκείνους από την ελληνική κυβέρνηση που προσπάθησαν να ξεγελάσουν την εσωτερική κοινή γνώμη ότι δήθεν με την συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει τέλος στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.


                                      **************************************


Κουμουτσάκος: Οι απαράδεκτες δηλώσεις


Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες


«Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες. Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της συμφωνίας των Πρεσπών που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού» δήλωσε ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».


                                                   *****************************


Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών


θα περάσει και θα εφαρμοστεί


Καμιά αμφιβολία δεν έχει ο Ζ. Ζάεφ, ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν βλέπω εμπόδια προς το ΝΑΤΟ» λέει σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, σημειώνει ότι «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της DW, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε ο Ζάεφ. «Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».

Σε ότι αφορά στην πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ δεν βλέπει εμπόδια: «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο» διαβεβαιώνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», λέει στη DW ο κ. Ζάεφ-.


                                                     **********************************


Κοτζιάς: Θα τράβαγα τα αυτιά


του Ζάεφ με όλους τους τρόπους


«Η δήλωση Ζάεφ συνιστά παραβίαση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995» δήλωσε στον Ant1 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν ήταν ο ίδιος ακόμα υπουργός θα τράβαγε τα αυτιά του Σκοπιανού πρωθυπουργού με όλους τους τρόπους, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ανέφερε δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται ακόμα σε φάση επικύρωσης και συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην αποδέχεται την ερμηνεία που της δίνουν κάποιοι στα Σκόπια.

Όπως διευκρίνισε, στη συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται ότι τα κράτη δεν παρεμβαίνουν μεταξύ τους με οποιονδήποτε τρόπο, συνεπώς το θέμα της γλώσσας δεν αφορά τον Ζάεφ.

Τόνισε δε ότι στις δηλώσεις του Ζάεφ δεν εντόπισε κάτι μεμπτό στις αναφορές περί μακεδονικής μειονότητας, κάτι που διαπίστωσε στο θέμα της γλώσσας.

Στο θέμα της γλώσσας ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχει από τον 19ο αιώνα, παραπέμποντας σε αναφορές του Παύλου Μελά, σύμφωνα με τον οποίο η μακεδονική γλώσσα είναι το ιδίωμα ανάμεσα σε Σλάβους και Βούλγαρους.

«Ο λαός αυτός επέλεξε αυτή την ταυτότητα για να διαφοροποιηθεί ανάμεσα στους Σλάβους και τους Βούλγαρους, δεν το έκανε σε βάρος μας» δήλωσε και επανέλαβε ότι η γλώσσα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν επ’ αυτού του ισχυρισμού ο κ. Μπαμπινιώτης, αντέτεινε ότι στον κ. Μπαμπινιώτη μπορεί να μην αρέσει και να μην το αντελήφθη τότε, ωστόσο τα πρακτικά υπάρχουν.

«Ο κ. Μπαμπινιώτης μπορεί να είναι γλωσσολόγος αλλά δεν κάνει διεθνείς σχέσεις και δεν κατανοεί την σημασία διεθνών ντοκουμέντων» είπε.

Σχολιάζοντας το αίτημα Καμμένου για εκλογές, σημείωσε με νόημα ότι «ο Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, καθώς δεν είμαι σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί, ωστόσο εκείνος ξέρει καλύτερα»



ΠΗΓΗ: skai.gr


                                                   **********************************


Νέες εξηγήσεις από τα Σκόπια:


Οι δηλώσεις Ζάεφ ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο


«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Ειδικότερα, κληθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είπε:

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία.

Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας.

Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ