4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018



Ο Ζάεφ υπονομεύει τις Πρέσπες


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Αθήνα. Ο κ. Ζάεφ απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (έτσι τους περιέγραψε ο βουλευτής του VMRO), είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα. Η συγκεκριμένη είδηση αποτυπώθηκε σε δύο ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας (mkd.mk και vecer.mk).

Η «Κ» απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στα Σκόπια Μίλε Μποσνιακόφσκι, απευθύνοντας τρία ερωτήματα: Πρώτον, αν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», δεύτερον, αν θα έχουν δικαίωμα να διδάσκονται στην Ελλάδα τη γλώσσα τους και, τρίτον, αν η κυβέρνηση Ζάεφ πιστεύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπονοεί την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. «Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και, επιπλέον, δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην Ε.Ε.», απάντησε ο κ. Μποσνιακόφσκι και υπογράμμισε ότι «με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε., η μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει κατακυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Τέλος, ο κ. Μποσνιακόφσκι υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».


                                             **********************************


Αναδίπλωση από τα Σκόπια:


Τα σχόλια του Ζάεφ παρερμηνεύτηκαν


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με νέα επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης.

«Ολες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία», υπογραμμίζει η κυβέρνηση της γείτονος, ενώ προσθέτει ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φρονίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ.

Τέλος, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι απολύτως προσηλωμένος «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν».

Η εν λόγω παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια της έμμεσης πλην σαφούς αναφοράς του Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον. Απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (έτσι τους περιέγραψε ο βουλευτής του VMRO), είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα.

Η συγκεκριμένη είδηση αποτυπώθηκε σε δύο ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας (mkd.mk και vecer.mk) και προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Αθήνα.


ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.gr


                                             **********************************


Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ


Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή, έρχεται τη στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε φερόμενη τοποθέτηση του κ. Ζάεφ στο σκοπιανό κοινοβούλιο ότι μπορεί να είναι δυνατή η διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.


                                          *********************************


Π. Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται


να δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες


της συμφωνίας των Πρεσπών


«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».


                                            **********************************


Νέα Δημοκρατία σε Τσίπρα:


Κάνε το «ΝΑΙ» στους Σκοπιανούς


«ΟΧΙ» όπως μόνο εσύ ξέρεις


Η αξιωματική αντιπολίτευση σε μία άκρως σκληρή ανακοίνωση καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: Να μετατρέψει το ΝΑΙ σε ΟΧΙ. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε δεν είναι εθνικιστές.

Αναλυτικά, το σχόλιο της ΝΔ αναφέρει:

O κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε «Ναι» σε αυτό που όλοι οι Ελληνες πολιτικοί έλεγαν «Oχι» εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς. Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζάεφ για το Σκοπιανό τόνισε: «Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας».

Και συνεχίζει: «Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.

Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Η απάντηση από το Μαξίμου για ακόμη μια φορά ήταν επιθετική προς της Νέα Δημοκρατία αλλά δεν γίνεται καμία ουσιαστική αναφορά στο πρόβλημα που έχει ξεκινήσει με τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις των Σκοπιανών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι: Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ.

Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα «αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία συμφωνία που η ΠΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».


                                             ***********************************


Μ. Πάλμερ: Μέλος του ΝΑΤΟ


μέχρι το 2020 η ΠΓΔΜ



Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε και θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Σαράγεβο της Βοσνίας.

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», εγκωμιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, την οποία χαρακτήρισε «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να συμμετάσχει στη συμμαχία και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πρέπει να επικυρωθεί ακόμα τόσο από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όσο και από της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Πάλμερ εξέφρασε την ανησυχία του για τη «μοχθηρή επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

Κατηγορεί δε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ενσωμάτωση της περιοχής σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες, κατηγορώντας με τη σειρά της τη Δύση για ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, αναφερόμενος στη ρωσική κριτική επί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. «Οι προσπάθειες για την υπονόμευση της εκφρασμένης βούλησης του μακεδονικού λαού αποσταθεροποιούν και βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», κατέληξε.


                                      **********************************


Οι προκλήσεις του Ζάεφ 


είναι σκηνές από το μέλλον


Γράφει ο Πάνος Αμυράς


Οι υπογραφές είναι δεσμευτικές σε βάθος χρόνου και για αυτό προκαλούν ανησυχία οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τη συμπεριφορά της ηγεσίας των Σκοπίων.

«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχοντας υπόψη του τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για την πιθανή εκμάθηση της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, αλλά και τα ζητήματα της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Αλήθεια, όμως, εάν η πλευρά των Σκοπίων, που είναι και η επισπεύδουσα προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δεν σέβεται το πνεύμα ή και το γράμμα της συμφωνίας, πριν καν κυρωθεί, τι θα πράξει όταν αυτή θα αποτελέσει το εγκεκριμένο κείμενο που θα ορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών;

Η απάντηση είναι απλή. Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων θα γιγαντωθεί με όχημα τα άρθρα της συμφωνίας. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αποδέχεται την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας γιατί θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής ενόχλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε χθες από τον κ. Κατρούγκαλο, εάν δούμε προσεχώς στις πόλεις της Βορείου Ελλάδος φροντιστήρια με επιγραφές «αγγλικά, γαλλικά, μακεδονικά»;

Το ίδιο θα συμβεί στην οικονομία. Η χρήση του όρου «μακεδονικό» από ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα εργασιών διμερούς επιτροπής. Και όποιος βγάλει άκρη.

Προβληματισμένος εμφανίζεται μέχρι και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Νίκος Κοτζιάς, αλλά μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς με πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι στη γειτονική χώρα θα υπάρχει μάχη ερμηνείας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ ο ίδιος ανέφερε τις δικές του ενστάσεις: «Το άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ προβλέπει υπεράσπιση των μακεδονικών πληθυσμών στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι υπερασπίζεται τον ελληνισμό παντού στον κόσμο.

Ζητήσαμε την τροποποίηση του 49, να γίνει όπως το 108. Το έκαναν στις δύο πρώτες παραγράφους αλλά έβαλαν και μια παράγραφο για τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού στο εξωτερικό, έβαλαν δηλαδή τον αλυτρωτισμό από την πίσω πόρτα. Αυτό είναι εκτός της συμφωνίας μας και πρέπει να αλλάξει. Στις διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται ερμηνευτικές δηλώσεις».

Δηλαδή ο Ζάεφ έχει αρχίσει από τώρα τις «πονηριές» και βάζει διατάξεις εκτός πλαισίου εισάγοντας τον αλυτρωτισμό, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο οποίος έθιξε το ζήτημα προς το «διάδοχό του» στο ΥΠΕΞ Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανύποπτο χρόνο είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά στην ορθή ερμηνεία της συμφωνίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Οταν όμως υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των συμφωνηθέντων και κυρίως ερμηνεία τους κατά το δοκούν από τα Σκόπια, πριν κυρωθεί το κείμενο, τι θα πράξει η Ελλάδα εάν αυτό επαναληφθεί μετά την έγκριση των Πρεσπών από τη Βουλή;

Επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην περιοχή του «ταμείου» καλό είναι να προλάβουμε το λάθος. Μόνο που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία ουσιαστική διάθεση να το διορθώσει…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου