13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018



Το μεγάλο κόλπο του Ζάεφ


και η σιωπή των αμνών


Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΙΣΩΣ δεν αξιολογήθηκε σωστά η προ ημερών αντίδραση του αρχιτέκτονα της συμφωνίας των Πρεσπών Ν. Κοτζιά.

Ο τέως ΥΠΕΞ, ο οποίος υπενθυμίζεται, ότι χόρευε και τραγουδούσε περιχαρής στις Πρέσπες, ένιωσε την ανάγκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: Η αναθεώρηση που κάνει ο Ζάεφ ουσιαστικά είναι έξω από την ίδια τη συμφωνία. Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αποκάλυψε το «τέρας του Ζ. Ζάεφ» που θρέφει ο Α. Τσίπρας.

ΣΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ κείμενα της αναθεώρησης επιχειρείται η πλήρης ανατροπή, ακόμα κι αυτής της κάκιστης συμφωνίας των Πρεσπών: Η ΠΓΔΜ απαιτεί να ισχύσει η αναθεώρηση του Συντάγματός της, αφού ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ η ελληνική Βουλή έχει κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών! Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ουσιαστικά σημαίνει σχεδόν αυτόματη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αιφνίδια «απαίτηση» του Ζάεφ; Να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ΜΗΝ αναθεωρήσει το σύνταγμά της! Πρόκειται για ακραίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο, εφόσον η πρόθυμη κυβέρνηση Τσίπρα υποκύψει και σ’ αυτήν την προκλητική απαίτηση του Ζ. Ζάεφ. Ο οποίος προφανώς κατάλαβε πόσο επικερδές είναι να «διαπραγματεύεται» με τον Α. Τσίπρα. Οπότε «εκεί που χρωστούσε» γιατί να μην «ζητήσει και το βόδι»; Και το ζητάει.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ αποκαλύπτονται κι όλες οι «τρύπες» που είχε κι έχει η συμφωνία των Πρεσπών. Η οποία επειδή ΔΕΝ προέβλεπε το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων του σκοπιανού συντάγματος, επιτρέπει στον Ζ. Ζάεφ να κάνει μια αναθεώρηση, που: 1. Διατηρεί ακέραιο τον αλυτρωτισμό, με αναφορές μέχρι και στη μάχη του Ιλιντεν και 2. Αναφέρεται ρητά σε «Μακεδονικό Κράτος». Ολα όσα ψευδώς ισχυριζόταν η ελληνική κυβέρνηση στην διάρκεια των «διαπραγματεύσεων», αποδεικνύονται κανονικά φούμαρα.

ΑΝ το Μ. Μαξίμου δεν αντιδράσει άμεσα κι έντονα στην προκλητική λαθροχειρία που κάνει ο Ζ. Ζάεφ, τότε η σκέψη πάει από το κακό στο χειρότερο. Οτι δηλαδή δεν πρόκειται μόνο για μια κακή συμφωνία, η οποία δεν διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Αλλά ότι ενδεχομένως υπήρχε εξ αρχής ύποπτο νεύμα προς τον Ζάεφ να κάνει τον «καλό» όσο διαρκούσαν οι «διαπραγματεύσεις» και μετά να κάνει την αναθεώρηση που θέλει ο ίδιος και ΔΕΝ θέλει η Ελλάδα.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι ότι ενώ έχουν υπάρξει αντιδράσεις, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ν. Κοτζιά, το Μ. Μαξίμου παραμένει ύποπτα αδρανές και σιωπηλό. Ο Ζ. Ζάεφ ανατρέπει στην πράξη σχεδόν το σύνολο της ούτως ή άλλως διάτρητης συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της χώρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Αφήνει χρόνο και χώρο στον Ζ. Ζάεφ να ολοκληρώσει ανεμπόδιστος την επιδείνωση της κάκιστης συμφωνίας των Πρεσπών. Και αρκείται μόνο σε σαθρές συμφωνίες με τον Π. Καμμένο, για το πώς θα παίξουν και οι δύο το παιχνίδι τους, αλλά να παραμείνουν μαζί. Ο πατριώτης Π. Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση μόλις πάει προς κύρωση στη Βουλή, επίσης σιωπά εκκωφαντικά. Τη στιγμή που καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ισχύει και αντικαθίσταται από κάτι, ακόμα πιο εκτρωματικό.

ΕΙΝΑΙ εκ των ων ουκ άνευ τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα να πάρουν θέση ΠΡΙΝ ολοκληρωθεί η προσχηματική και ύπουλη, όπως αποδεικνύεται, συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 13 Νοεμβρίου 2018


                                          ***************************************


Ο Γκρουέφσκι ζητά πολιτικό


άσυλο από την Ουγγαρία για


να μην πάει φυλακή στα Σκόπια


Στη Βουδαπέστη, όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κατέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφκσι, μετά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τις αρχές της χώρας του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook: «Tις τελευταίες μέρες έχω λάβει αμέτρητες απειλές για τη ζωή μου.

Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα, και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές.

Πάντα θα παραμένω πιστός στην αιτία της Μακεδονίας. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ».


Η φωτογραφία του Γκρουέφσκι έχει… εξέχουσα θέση στην ιστοσελίδα του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, στην κατηγορία «Καταζητούνται».



Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή

Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης, για μια υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα του Γκρούεφσκι για την αναστολή της έκτισης της ποινής που του επιβλήθηκε και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν παρουσιάστηκε στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών και των αστυνομικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες. Μέχρι που ο ίδιος έκανε τελικά την εμφάνισή του στην Βουδαπέστη.


                                         **************************************


Μητσοτάκης: Δεν στηρίζουμε


την συμφωνία των Πρεσπών


Η κυβέρνηση επιδίδεται σε πολιτική επιλεκτικών παροχών αντί να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και να προσελκύσει τις επενδύσεις τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα καταστροφική για την ελληνική οικονομία κάνοντας λόγο για μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφηνίζει ότι ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό.

Αναλυτικά η σχετική ερώτηση και η απάντηση στη συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ήσασταν πολύ ξεκάθαρος και η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι η συμφωνία ήταν κακή για την Ελλάδα, όπως αναφέρατε. Αν γίνετε πρωθυπουργός, τι θα κάνετε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Κ. Μητσοτάκης: Αρχικά επιτρέψτε μου να γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας, δε θα υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.


ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr