12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Κουμουτσάκος:


Η συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ


παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών


«Η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Την παραβιάζει με τρεις τρόπους», αναφέρει σε δήλωσή του το Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει ότι «πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς».

Ολόκληρη η δήλωση Κουμουτσάκου

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Την παραβιάζει με τρεις τρόπους:

- Διατηρεί τον αλυτρωτισμό.
- Αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό κράτος” και
- Απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση.

Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί αμέσως, πριν ολοκληρωθεί η προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».


                                             ************************************


Ένταλμα σύλληψης του Γκρουέφκι


Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μετά από σχετικό αίτημα δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, που του επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα.

Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε, την Παρασκευή, το αίτημα του Ν. Γκρούεφσκι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί και έτσι αυτός είχε την υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για την έκτιση της ποινής του.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει παρουσιαστεί στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες.

Μέχρι στιγμής θεωρείται άγνωστο που βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών , για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την περίοδο 2006-2016, όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυριζόταν, εκπορεύεται από τη μεριά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.


                                          ************************************


Μητσοτάκης:


Ο συνδυασμός του Βόρεια Μακεδονία 


με τη «Μακεδονική» γλώσσα και 


εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός


Πολλαπλά μηνύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika της Σερβίας. Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι o συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός.

Η ερώτηση στη συνέντευξη και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

-Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως αναφέρατε, είναι επιζήμια για την Ελλάδα;

-Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η τύχη της θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη. Είναι μια θέση αρχής για εμάς.

ΠΗΓΗ: tovima.gr