18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


Ζάεφ: Ο Τσίπρας με διαβεβαίωσε ότι


παραμένει αφοσιωμένος στη συμφωνία


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είχε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι».

Ο κ. Ζάεφ τόνισε, όπως μεταδίδει το MIA, ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών και ότι ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να διασφαλίσει ότι η Συμφωνία θα υλοποιηθεί.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πλήρη προσήλωση της Ελλάδας στη συμφωνία. Οπως και τη δική μας» σημείωσε.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα δώσει το «πράσινο φως» και, όπως είπε, οι βουλευτές «θα αδράξουν την ιστορική ευκαιρία και θα δώσουν θετική ψήφο στις συνταγματικές αλλαγές».

Ωστόσο εξήγησε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές που επιβεβαιώνουν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και που εγγυώνται το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν συναίνεση.


                                            ***********************************

«Μύδροι» Μόσχας κατά ΗΠΑ


για το Μακεδονικό



Για «χυδαία παρέμβαση» αλλά και για «υποσχέσεις διάφορων δώρων» της Δύσης προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αιχμηρή ανακοίνωσή του.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει πως οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης των Σκοπίων ώστε να «σύρουν» τη χώρα εντός του ΝΑΤΟ.

«Πολλά καλέσματα από την άλλη πλευρά του ωκεανού καλούν να μη χαθεί η ‘ιστορική ευκαρία’ και υποσχέσεις διάφορων δώρων για τη σωστή απόφαση έχουν πέσει πάνω στους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Η χυδαία παρέμβαση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων συνεχίζεται».

«Το επίπεδό της έχει ξεπεράσει όλα τα όρια που μπορεί κανείς να σκεφτεί» επισημαίνεται σε έντονο ύφος, συμπληρώνοντας πως «η απόφαση -να συρθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- πρέπει να υλοποιηθεί με κάθε κόστος».


                                              **********************************


Στήριξη σε συμφωνία των Πρεσπών


και κυβέρνηση Ζάεφ από Ουάσιγκτον


Στη συμφωνία των Πρεσπών που είναι «αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις» αναφέρθηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της ΠΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Ημουν πρόσφατα στα Σκόπια και θα έλεγα ότι η ΠΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και αν η βούληση του 'μακεδονικού' λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη 'Μακεδονία', τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε και συνέχισε:

«Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της 'Μακεδονίας' και το μήνυμα που στέλνει για την πορεία της στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας. Οταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ρητή και αποδεδειγμένη βούληση του λαού της 'Μακεδονίας' να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση. Υποστηρίζω την κατεύθυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το γεγονός ότι τόσο οι 'Μακεδόνες' όσο και οι Έλληνες, ορισμένων συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, σκέφτονται ότι έκαναν μια κακή συμφωνία, είναι μια ένδειξη ότι είναι μια καλή συμφωνία».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ