17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


ΠΓΔΜ


Την Παρασκευή θα συνεχιστεί


η συζήτηση για το Σύνταγμα


Συνεχίστηκε την Τετάρτη στα Σκόπια για τρίτη ημέρα, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, της πρότασης Ζάεφ για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, έτσι και σήμερα δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ζήτησε σήμερα να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση αυτή στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Το VMRO-DPMNE σε σημερινή του ανακοίνωσή του, εκτίμησε ότι όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έχουν διατυπωθεί, και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Για τον λόγο αυτό, οι εναπομείναντες βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του τον ισχυρισμό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και κανείς βουλευτής του, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή.



                                                      **************************


Απάντηση Μίτσκοσκι σε ΗΠΑ:


«Ναι» στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.


αλλά όχι ως χώρα ταπεινωμένη


Απάντηση στον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, ο οποίος με επιστολή του τον να αφήσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει μέσω Facebook ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μέσω της ανάρτησής του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια εκφράζει την ελπίδα σύντομα η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά ως μια χώρα υπερήφανη και αξιοπρεπής και όχι ως μια χώρα ταπεινωμένη. Παράλληλα, εστιάζει στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης έγινε χωρίς μια αληθινή στρατηγική και με ψεύτικα μηνύματα, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση.

Στη συνέχεια του κειμένου ο Μίτσκοσκι κάνει λόγο για δύο ξεχωριστά θέματα, την αποδοχή ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών και την βούληση ή μη των πολιτών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που είναι όπως σημειώνει και ο στρατηγικός στόχος της χώρας.

Ο επικεφαλής του VMRO κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα ότι θα φέρει εις πέρας μια διαδικασία την οποία όμως δεν μπορεί να ολοκληρώσει.

Σημειώνει επίσης ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το VMRO-DPMNE.

«Αρνούμαι να αποδεχτώ τη συμφωνία καθώς δεν είναι αυτή η "Μακεδονία" στην οποία θέλουμε να ζούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μίτσκοσκι και κάνει λόγο για πειθαρχικά μέτρα, κυρώσεις και απολύσεις υπαλλήλων στην κρατική διοίκηση, επειδή δεν στήριξαν τη Συμφωνία.

Σχολιάζοντας την παρότρυνση του Μίτσελ να δημιουργηθεί χώρος για τα μέλη του κοινοβουλίου ώστε να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού, ο Μίτσκοσκι απαντά ότι «αν υπάρχουν πληροφορίες για απειλές, εκβιασμούς ή απόπειρες να επηρεαστεί η κρίση βουλευτών, τότε αυτά προέρχονται από κύκλους ή άτομα εκτός του κόμματος μου και καταδικάζω αυτού του είδους τις πρακτικές».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει την ανάρτησή του λέγοντας ότι «επιθυμία του είναι να χτιστεί ένα μέλλον για την πατρίδα του, το οποίο θα στηρίζεται σε αρχές και μια έντιμη φιλία», ωστόσο «πιστεύει ακράδαντα στη δυνατότητα να λαμβάνει η ίδια η χώρα αποφάσεις».

Εκφράζει τέλος την ελπίδα για συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην κατεύθυνση της υποστήριξης και υλοποίησης στρατηγικών πολιτικών προτεραιοτήτων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο.


                                                   **************************************


Τσίπρας:


Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή


την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά


Λίγο μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός:

«Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα.

Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».


                                         *************************************


Τι είπαν οι Σκοπιανοί για την παραίτηση Κοτζιά


Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει εκτός από την Ελλάδα και στα Σκόπια η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από υπουργός Εξωτερικών και ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια ματιά στα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως η παραίτηση Κοτζιά είναι πρώτο θέμα παντού.

Κάτι απόλυτα λογικό, αφού ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TV 24, στην ηλεκτρονική έκδοσή του έχει μια φωτογραφία του Νίκου Κοτζιά και αναφέρει στον τίτλο: «Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, ο Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση».

Το άρθρο κινείται αποκλειστικά σε επίπεδο… ρεπορτάζ, επικαλούμενο ελληνικές πηγές και τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του τα τελευταία 3,5 χρόνια».

Το πιο… σκληρό «χτύπημα» πάντως έρχεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «ALFA tv», ο οποίος κάνει λόγο για φθορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, μέσα στο άρθρο τονίζει πως «η συμφωνία Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνική κυβέρνηση«! Επίσης αναφέρεται στο «εκρηκτικό» υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμά πως μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές!

Το TELMA, από την πλευρά του, στέκεται στο ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο «META» που αναφέρει πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Η «LOKALNO», από την πλευρά της, επικεντρώνεται στο ότι μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα οδηγήσει την Ελλάδα στις προσπάθειες επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.