17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018



Υπεγράφη η συμφωνία στις Πρέσπες


εν μέσω λαϊκής οργής - Μακεδόνες


αποκάλεσε τον λαό του ο Ζάεφ


Νεφέλη Λυγερού


Υπογράφηκε στη Μεγάλη Πρέσπα, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων αλλά και τον Μάθιου Νίμτς με την παρουσία Τσίπρα και Ζάεφ, ενώ τώρα οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται στο Οτέσεβο των Σκοπίων για το γεύμα.

Στην ομιλία του πάντως που προηγήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόταν συνεχώς στον λαό του ως Μακεδόνες. Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του με ρήση του Αριστοτέλη: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος». Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε. «Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη» πρόσθεσε. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. «Τις ευχαριστίες μου Αλέξη Τσίπρα για την ανδρεία που δείξατε, ξέρω πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο» πρόσθεσε. «Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.


Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε φίλο και γείτονα τον Ζόραν Ζάεφ και είπε: «Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Οπως είπε στόχος είναι «να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ασφάλειας. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή. Οταν είχαμε συναντηθεί με τον Ζόραν στο Νταβός έκανε πολύ κρύο. Για 25 χρόνια το κρύο ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε». Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

Ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον κ. Νίμιτς εκφράζοντας χαρά που η συμφωνία υπογράφεται την ημέρα των γενεθλίων του. Και έκλεισε ως εξής: «Να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Εξέχουσα θέση στην παράδοση τη βαλκανική έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ενα τέτοιο καινούριο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί σήμερα στις Πρέσπες. Στόχος το βίντεο αυτό της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μπροστά μας από τοιυς δύο λαούς. Ενα τραγούδι για την ειρήνη, την προκοπή και την καλή γειτονία. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από μοιρολόγια. Ηρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια».



Ο πρωθυπουργός έφτασε στους Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις. Ο Ζόραν Ζάεφ έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Μάλιστα τράβηξε και σέλφι μέσα από το σκάφος! Η υποδοχή έγινε στη μαρίνα και αμέσως μετά με τον Αλέξη Τσίπρα μετέβησαν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών έδωσε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, παρέστησαν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.


Ξύλο από τα ΜΑΤ εις το όνομα


της «Μακεδονίας» στο Πισοδέρι


Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Πισοδέρι της Φλώρινας ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία και την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ που με περίσσιο ζήλο χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπς για να διαλύσουν την συγκέντρωση.

Τουλάχιστον 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα 10 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της Καστοριάς και άλλοι 6 στο νοσκομείο της Φλώρινας με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς. Μια γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, από το νοσοκομείο Φλώρινας όπου μεταφέρθηκε κατήγγειλε στο protothema.gr ότι άνδρας των ΜΑΤ της έσπασε το χέρι όταν προσπάθησε να προστατεύσει ένα παιδί στο οποίο επιτέθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση στο Πισοδέρι Φλώρινας επί περίπου τέσσερις ώρες το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που επικύρωνε στις Πρέσπες, 30 χιλιόμετρα μακριά, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

Η ένταση εκτονώθηκε μετά τις 15.00 το μεσημέρι και ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί.

Νωρίτερα, στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία με τη Μακεδονία, σημειώνονταν συνεχώς εντάσεις με ξύλο και ρίψεις αντικειμένων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει πνιγεί στα δακρυγόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς. Κάποιοι από τους τραυματίες, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ άλλοι φέρουν κακώσεις από τα χτυπήματα με τα γκλομπ. Τραυματίες υπάρχουν και μεταξύ των αστυνομικών.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ακόμα σε γυναίκες και παιδιά, περικυκλώνοντας μάλιστα τους διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να «πνίξουν» τη συγκέντρωση και να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν.

Το thestival κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες από άτομα πεσμένα στο έδαφος, με ματωμένα ρούχα ή κεφάλια.


ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                          ***************************************


ΝΔ: Mέρα ντροπής για Τσίπρα,


Καμμένο - Τους άφησαν


να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες»


«Σήμερα δεν είναι μια μόνο μια θλιβερή μέρα για την Ελλάδα, αλλά και μια μέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Διότι μαζί εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα», σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «πρωτοφανή αγριότητα στα σημερινά επεισόδια στο Πισοδέρι Φλωρίνης», ενώ προβαίνει την ίδια ώρα στη θλιβερή διαπίστωση «ότι εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα».

Σε δήλωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος, καθώς συνειδητοποίησε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η κυβέρνηση που αφήνει τους Ρουβίκωνες να δρουν ανενόχλητοι, έδειξε σήμερα το αυταρχικό της πρόσωπο. Την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγύριζαν στις Πρέσπες για μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία.

Σήμερα δεν είναι μια μόνο μια θλιβερή μέρα για την Ελλάδα, αλλά και μια μέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Διότι μαζί εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα.

Ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος. Διότι συνειδητοποίησε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα. Μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί. Οι 153 βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες. Διότι δεσμεύουν την Ελλάδα με μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν για να μην διχαστούν οι Έλληνες και καλεί τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και καλεί το ίδιο να πράξει και η κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».


                                       ***************************************


Τζιτζικώστας: «Η απόρριψη της συμφωνίας


με τα Σκόπια θα επικυρωθεί στις εκλογές»


«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση των Πρεσπών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωση του ανέφερε επίσης: «Αποδείχθηκαν εκτός από εμμονικοί και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια συμφωνία που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Η απόρριψη αυτής της "συμφωνίας" θα επικυρωθεί στις εκλογές».


ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                         **************************************


Οι υπογραφές έπεσαν,


αλλά ο «μαραθώνιος»


του Ζάεφ τώρα αρχίζει



Η πανηγυρική υπογραφή στις Πρέσπες της συμφωνίας μεταξύ Αθηνών Σκοπίων με την οποία αναγνωρίζεται η γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

Τώρα, ξεκινά ένας διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για τον Ζόραν Ζάεφ κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» (πλέον) αναμένεται να φέρει άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του. Πιθανότατα αυτό θα το πράξει την Τετάρτη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, σε δέκα περίπου ημέρες, στις 28 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει πρόσκληση η γειτονική χώρα.

Κατόπιν αυτών, ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρώσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία.

Τελευταίος -αλλά πιο κρίσιμος – σταθμός αυτού του μαραθωνίου που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.

Οπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους, στις Πρέσπες, πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία, σε συνεννόηση με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ για να επιβλέψει την πρόοδο στα σημεία της συμφωνίας.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr