1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018



Μαξίμου: Απομακρύνεται


η συμφωνία με την ΠΓΔΜ



Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο με εξαιρετικά σοβαρές προεκτάσεις και κρυφές λεπτομέρειες που μπορεί να κρίνουν τα πάντα στο θέμα των Σκοπίων, παίζεται τις τελευταίες ώρες.

Το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών στο Σκοπιανό αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως απομακρύνεται σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Οπως σημειώνει ο αξιωματούχος «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη λύση διακινούνταν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά προέρχονταν και από την ΠΓΔΜ, όπου το πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, αλλά και στη σταθερά αντίθετη στη λύση του ονοματολογικού προεδρία της χώρας διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν και τα άλλα δύο, από τα συνολικά πέντε, ονόματα του πακέτου που είχε συνθέσει σε μια κοινή πρόταση ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (Gorna και Nova).

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, προκλήσεις τις οποίες, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ, εφόσον επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Τελικό βήμα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τηρεί σταθερά σκληρή στάση κατά του συμβιβασμού με την Ελλάδα. Χθες, για ακόμα μία φορά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του και στους δύο όρους που θέτει η Ελλάδα, το erga omnes και την αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας.


Παρασκήνιο: Γιατί «πάγωσε» η συμφωνία


με τα Σκόπια -Πού είπε «όχι» ο Τσίπρας



Πλούσιο είναι το παρασκήνιο των ζυμώσεων Αθήνας και ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό, καθώς αμφότερες παίζουν σκληρό παιχνίδι στο πιο κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης.

Το κλίμα που βγαίνει από τους επιτελείς του Μαξίμου, είναι πως οι γείτονες οπισθοχωρούν σε σχέση με όσα προ ημερών συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Και τα οποία ώθησαν τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (έπειτα από δύο συναντήσεις που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ) να κάνει λόγο για συμφωνία από το Βερολίνο, όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο Πρωθυπουργός- μέσω της διπλωματικής οδού- διεμήνυσε ότι δεν γίνεται να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν την Κυριακή.


«Οχι» Τσίπρα σε νέο γύρο διαβουλεύσεων


Με τις ίδιες πηγές να σχολιάζουν ότι η άλλη πλευρά θέλησε είτε να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργών εξωτερικών, είτε να συγκαλέσουν εκ νέου σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια. Πράγμα, στο οποίο και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός.

Με φόντο τα παραπάνω, η Αθήνα εμμένει στο erga omnes που προϋποθέτει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κάνει σαφές ότι «η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε». Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν τις επόμενες ώρες θα υπάρξει λύση ή θα οδεύσουμε σε ναυάγιο.


Σκόπια: Χρειάζεται πολιτική υπευθυνότητα για εξεύρεση λύσης


Πηγές από τη σκοπιανή κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα telma, ζητούν να υπάρξει υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά.

«Σε αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να επικρατήσει η φημολογία. Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων και στις δύο χώρες είναι το μεγαλύτερο όφελος και για την εξεύρεση λύσης», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης των Σκοπίων, ως απάντηση στον Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.



                                           **************************************


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα φέρει ανάπτυξη


και ασφάλεια η λύση του Μακεδονικού


Στήριξη για την λύση προσφέρουν ξανά οι ΗΠΑ



Τη στήριξη στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εκφράζουν για μια ακόμα φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας.

Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής».


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr – tovima.gr - iefimerida.gr 



                                           **************************************



Τρεις διαφορετικές γραμμές


στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό


Τρεις διαφορετικές γραμμές έχουν υιοθετήσει τα μέλη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Ζάεφ για την εξεύρεση ονόματος για την ΠΓΔΜ. Τα στελέχη της κυβέρνησης καταθέτουν απονενοημένες προσπάθειες να καλύψουν το ενημερωτικό κενό που επικρατεί μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των Ελλήνων πολιτών, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε διαφορετικές απόψεις. Η «τριχοτόμηση» αυτή βγήκε στην επιφάνεια μετά τη σημερινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου.


Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε, μένουν οι πρωθυπουργοί (γραμμή 1)

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βλέπει ότι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια έχει μπει σε τελική ευθεία προκειμένου να εξευρεθεί νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα. Θεωρεί δε, πως η δουλειά του ίδιου αλλά και του Σκοπιανού ομολόγου του, Νικολά Ντιμιτρόφ, έχει ολοκληρωθεί. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι σαφές ότι προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις συζητήσεις με τα Σκόπια προκειμένου να μην υποστεί άλλο πολιτικό κόστος από τη διαπραγμάτευση.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», έχει δηλώσει ο υπουργός ήδη από τη Δευτέρα.


Τζανακόπουλος: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα (γραμμή 2)

Διαφορετική γνώμη από αυτή του αρμόδιου υπουργού φαίνεται να έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes. Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».


Καμμένος: Δεν θα ψηφίσω ονομασία με «Μακεδονία» (γραμμή 3)

Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, που διαφωνεί εν γένει με την εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία».

Ο κ. Καμμένος δεν παραλείπει σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του να καταδικάζει οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει ως όρο τη λέξη «Μακεδονία» ενώ, σε tweet – απάντηση, που έδωσε χθες τον λογαριασμό του επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ψηφίσει όνομα με τη λέξη «Μακεδονία».

Άλλωστε ο Πάνος Καμμένος απέχει, το τελευταίο διάστημα, από το κυβερνητικό του έργο καθώς βρίσκεται σε… διακοπές στο Μονακό ενώ αναλώνεται σε ανταλλαγή tweet με πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας.


ΠΗΓΗ: parapolitika.gr