31 ΜΑΪΟΥ 2018



«Οχι» Ιβάνοφ στο erga omnes:


«Προσωπική η συμφωνία» Ζάεφ - Τσίπρα


Την αντίθεσή του στη χρήση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ «έναντι όλων» επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ σε δήλωσή του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Κατά τη συνάντηση Ιβάνοφ - Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ιβάνοφ είπε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.
«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων».


                                               *********************************


Το βέτο Ιβάνοφ στο erga omnes


δυσκολεύει τη λύση στο Μακεδονικό



«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο ουσιαστικά απαντά στη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ ότι δεν δέχεται το erga omnes και ταυτόχρονα καλεί τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Κ. Μητσοτάκη να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα σε δύσκολα εθνικά θέματα εν μέσω διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου ''Μακεδονική'' από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».


                                           ***********************************


Η Εκκλησία των Σκοπίων αφήνει το 


«Μακεδονία», επιστρέφει στο Πατριαρχείο


Ένα αίτημα με σημαντικό πολιτικό συμβολισμό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ αλλά και τις κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της ΠΓΔΜ υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Η Eκκλησία της γειτονικής χώρας έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Έως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του '30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μάλιστα στο κοιμητήριο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη έχει ενταφιαστεί Πατριάρχης των Σκοπίων.

Συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα-Ιερώνυμου

Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Γ. Αμανατίδης: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η εκκλησία της ΠΓΔΜ

Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Εκκλησία της ΠΓΔΜ ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης πριν λίγο στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.


«Αποτελεί μία λύση ενός εκκλησιαστικού ζητήματος καθώς ήταν ένα σοβαρό θέμα που δυσχέραινε τη διαπραγμάτευση. Μια τέτοια λύση διαψεύδει τους φόβους και της Εκκλησίας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.

Το προανήγγειλε το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε την Τετάρτη (30/05/2018) στην απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι παρότι δεν υπάρχει συμφωνία για την ονομασία με την ΠΓΔΜ υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Ο Ζάεφ στον Πατριάρχη

Τον Απρίλιο του 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στο Φανάρι όμιλο καθηγητών και τελειοφοίτων σπουδαστών του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος», οι οποίοι επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο προσκηνυματικής εκδρομής τους στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να δώσει «εκκλησιαστική μητρότητα» στη σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

«Θίγω αυτό το θέμα επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Αυτή η ενέργεια της αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας ήταν λανθασμένη. Δεν βοηθεί. Περιπλέκει τα πράγματα. Η Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη. Αυτό το λέει η αδέκαστος ιστορία. Αυτή που συζητείται είναι μια πλασματική μητρότης. Και δεν μπορεί η Βουλγαρία να σας εισαγάγει στην Κανονικότητα, σε κανονικές σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες. Εις τας διορθοδόξους σχέσεις πρέπει να υπάρχει ευθύτης, εντιμότης και ειλικρίνεια», σημείωσε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ με την οικογένεια και τη συνοδεία του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις καλές και φιλικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, καθώς συναντώνται συχνά σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Πόλη.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


Ποτάμι: Τολμηρή η απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων


Το Ποτάμι χαιρετίζει «την απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ονομασία "Εκκλησία της Μακεδονίας" και να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να γίνει δεκτή με το όνομα "Αρχιεπισκοπή Αχριδών"».

Θεωρεί ότι είναι μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

«Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα συνοδεύεται από επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ονόματος της Εκκλησίας, είναι άλλη μια ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλει να απομακρυνθεί από τους αλυτρωτισμούς που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ», σημειώνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του όπου προστίθεται ότι η ευνοϊκή - σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες - αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει στην προσέγγιση των ορθοδόξων των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                            ************************************


«Κωλοτούμπα» από τους Σκοπιανούς


για το όνομα της σχισματικής εκκλησίας


Τα γυρίζουν τώρα οι σκοπιανοί για την υπόθεση του ονόματος της σχισματικής εκκλησίας της χώρας: Μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία γινόταν γνωστό ότι η αποσχισθείσα από την ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, εκκλησία των Σκοπίων ζήτησε να επανέλθει στην εκκλησιαστική κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, τώρα αυτό χαρακτηρίζεται ως ψευδές. Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις του εκπροσώπου της εκκλησίας των Σκοπίων, τονίζουν ότι η «αυτοκέφαλη μακεδονική εκκλησία δεν θα αλλάξει ποτέ το συνταγματικό της όνομα και δεν θα αποποιηθεί τον προσδιορισμό Μακεδονική».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Macedonia, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται ένα μήνα μετά τις επιστολές που απηύθυναν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο και η σύνοδος της (σχισματικής) εκκλησίας της χώρας. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, με τις δύο επιστολές ζητείτο η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της "Μακεδονικής Εκκλησίας". Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι επιστολές που επικαλείται το δημοσίευμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενό τους. Το μόνο που αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι ο εκπρόσωπος της Συνόδου, επιβεβαίωσε χθες την αποστολή της επιστολής προς το Πατριαρχείο «με την οποία ζητείτο η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Μακεδονικής Εκκλησίας».

«Η επιστολή εστάλη περίπου πριν από ένα μήνα. Μ' αυτή ζητείτο η βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου. Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής στο όνομα της εκκλησίας μας, γίνεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Το όνομα της εκκλησίας μας παραμένει ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τη Nova Macedonia, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι απηύθυναν επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά χωρίς αναφορά σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκάλεσε αντιδράσεις στις ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά κυρίως προκάλεσε αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη.

Τι προηγήθηκε- Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ερμηνευθεί ως σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του «Μακεδονικού» το αίτημα για επάνοδο της Εκκλησία της γειτονικής χώρας στην εκκλησιαστική κανονικότητα, υπό τον τίτλο Αρχιεπισκοπή Αχριδών και υπαγωγής στην αρμοδιότητα του Φαναρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα matrix24.gr η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του Ζόραν Ζάεφ για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών» και «αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα».

Ο πρόεδρος της FYROM κ. Γκ. Ιβανοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                            **************************************


Με χρονοδιάγραμμα η συμφωνία με Σκόπια


-Τι θα γίνει με ΝΑΤΟ, δημοψήφισμα


Στο τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα, που εκτός απροόπτου αναμένεται το αργότερο μέχρι και αύριο, είναι στραμμένα τώρα τα «αυτιά» σε Αθήνα και Σκόπια- αλλά και σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον- ενώ τα μάτια εστιάζουν το ενδιαφέρον τους με ορίζοντα τον Οκτώβριο.

Η προσωπική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, που θα «σφράγιζε» την συμφωνία, αναμενόταν από... προχθές. Η προεξόφληση ότι «όλα είχαν τελειώσει» που έκαναν επισήμως και δημοσίως τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, (παρά την στάση αναμονής που επιδείκνυε το Μέγαρο Μαξίμου), ανατράπηκε όταν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται το «erga omnes», χωρίς μάλιστα να προσδιορίσει αν την άρνησή του την συνδέει με κάποιο συγκεκριμένο όνομα ή αφορά όλα όσα εξετάζονται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, οι δυο πλευρές την... προεξοφλούν και την αναμένουν! Ο κ. Ζάεφ, μάλιστα, προσδοκά μια «ωραία επίσημη επισφράγιση της» σε γραφική παραμεθόριο περιοχή, βεβαιώνει το εσωτερικό της χώρας του ότι «έχει εξασφαλισθεί η γλώσσα και η εθνότητα», και (ξαναϋπόσχεται) την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά... αφού η συμφωνία εγκριθεί προηγουμένως στο σκοπιανό κοινοβούλιο!

Σ’ αυτό το «παιχνίδι» με τον χρόνο και τις προθεσμίες φαίνεται πως κρίνεται τώρα η τελική έκβαση. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συμφωνήσει για το όνομα, αλλά ν’ αφήσει κάποιο «εύλογο» περιθώριο στον κ. Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει στην Βουλή του το επίμαχο erga omnes. Γι’ αυτό, κι’ επειδή ανησυχούσε για τις εδώ αντιδράσεις, δυσαρεστήθηκε από την... πρόωρη υπεραισιοδοξία των κ.κ. Ζάεφ και Κοτζιά.

Η τακτική που είχε σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου (και απαιτούσε χαμηλούς τόνους...) προέβλεπε -και σε μεγάλο βαθμό προβλέπει ακόμη- τον «ελιγμό» να συμφωνήσει μεν η Αθήνα για το όνομα, να δώσει την «κατ’ αρχήν» συμφωνία της για να συζητηθεί στο ΝΑΤΟ η ένταξη των Σκοπίων, αλλά ως δικλείδα ασφαλείας να αναφέρεται ρητά στην συμφωνία ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα και δεν «κλειδώσει» και θεσμικά το erga omnes, η συμφωνία ακυρώνεται εξ ολοκλήρου, και το ΝΑΤΟ αναστέλλει την ένταξη των Σκοπίων, μέχρις ότου υπάρξει (αν, όταν και εφ’ όσον...) οριστική συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων.

Η λύση αυτή της συμφωνίας ad referendum (στην διπλωματική γλώσσα σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία, μέχρις ότου ικανοποιηθούν στο ακέραιο όλοι οι επιμέρους όροι), είχε τύχη της έγκρισης και του ευρωατλαντικού παράγοντα. Στην ουσία, δηλαδή, την είχε επιβάλλει με τις πιέσεις της και προς τις δυο πλευρές, κυρίως στα Σκόπια, για να ξεμπλοκάρουν οι ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ...

Οι αντιρρήσεις που προβλήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση (και για την «με δόσεις» συμφωνία, και για το ότι ο κ. Ζάεφ διατυμπανίζει ότι γλώσσα και εθνότητα διασφαλίσθηκαν-χωρίς να διευκρινίζει αν και τα δυο αυτά θέματα θα επανεξετασθούν κατά την συνταγματική αλλαγή...), προσανατολίζουν την κυβέρνηση σε κάποια αναπροσαρμογή της τακτικής της...

Ελπίζοντας ότι μετά την επικοινωνία του με τον Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να εμφανίσει μια συμφωνία που εγγυάται πλήρως τις «εθνικές γραμμές», επιμένοντας ότι το ad referendum θα ισχύσει και έναντι του ΝΑΤΟ (;) και επικοινωνιακά διατρανώνοντας ότι «σ’ αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της», θα βγει και θα ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να φέρει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση την «προσωρινή και υπό όρους» συμφωνία, παρά μόνο αφού αυτή εγκριθεί από την σκοπιανή, η οποία θα έχει (αν έχει...) αλλάξει και το σύνταγμά της.

Από...Οκτώβριο και βάλε, δηλαδή. Ικανό περιθώριο που επιτρέπει στον κ. Τσίπρα και τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο να μην διαταράξει μέχρι τότε, και να σχεδιάσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του (εκλογές, αποδοχή της πιστοληπτικής γραμμής αντί της... καθαρής εξόδου, κεντροαριστερές συμμαχίες κ.λ.π.) αλλά και θα επιτρέψει στον λαό να απολαύσει «τα μπάνια του...»!


Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε 13 πόλεις, στις 6 Ιουνίου


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενημέρωσε πως θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε 13 πόλεις της Μακεδονίας στις 6 Ιουνίου.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως αν έρθει κάποιο όνομα προς ψήφιση στη Βουλή θα υπάρξει άμεση αντίδραση στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Πατσίκας, όταν ερωτήθηκε για το τι πρόκειται να γίνει αν έρθει το ζήτημα της ονομασίας άμεσα στη Βουλή, είπε:

«Ο κόσμος κινητοποιείται άμεσα. Θα μας βρουν απέναντι τους και θα είμαστε τρία εκατομμύρια αυτή τη φορά». Μάλιστα, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών συλλόγων ενημέρωσε πως κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για εσχάτη προδοσία.

Όπως είπε ο κ. Πατσίκας «Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου οι εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι οφείλουν να υλοποιούν τη βούληση των πολλών. Έπειτα από σειρά επαφών με την Εκκλησία και την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιτροπή αποφάσισε να διοργανωθούν στις 6 Ιουνίου ταυτόχρονα συλλαλητήρια στις πόλεις: Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολυκάστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη».

Στο κάλεσμα της επιτροπής αναφέρθηκε πως οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν κρατώντας την ελληνική σημαία. «Ακραία πρόσωπα και ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στις εκδηλώσεις για τη Μακεδονία».

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δημαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε πως η παρουσία του, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Αυτοδιοίκησης να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα κορυφαίο ζήτημα όπου δεν έχουν θέση οι συμβιβασμοί.

Ο Λεωνίδας Κουμάκης, νομικός, συγγραφέας και μέλος του International Hellenic Association (IHA) και της επιτροπής αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «Έναντι αυτών που μας ζητούν να παραδώσουμε, θα λάβουμε μια συμφωνία που υποτίθεται ότι θα περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα. Με δεδομένο ότι τα Σκόπια έχουν ήδη παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η λύση που προωθείται είναι καταστροφική γιατί παραδίδουμε πολιτιστική κληρονομιά και παίρνουμε μόνο χαμόγελα. Κάθε απόφαση που θα ληφθεί χωρίς δημοψήφισμα αποτελεί πραξικόπημα και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Καλούμε τους Έλληνες να ενώσουν τη φωνή τους για να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας, δίνοντας το παρών στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα».


                                          *************************************


Ζόραν Ζάεφ: Μέχρι τις 20 Ιουνίου,


θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση


Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δίνει λίγες ημέρες ακόμα «παράταση» προκειμένου να βρεθεί λύση για το όνομα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα», δίνοντας νέο ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», ανέφερε επίσης ο Ζάεφ.

Παράλληλα, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ένα θέμα που έθιξε η βουλευτής Liljana Kuzmanovska από το VMRO-DPMNE.

Η ίδια ζήτησε μια απάντηση για ποιον λόγο απορρίφθηκε το «Ίλιντεν» και ο κ. Ζάεφ είπε:

«Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας (σ.σ.: στη Σόφια, στη Σύνοδο της ΕΕ) ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση».


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr