28 ΜΑΪΟΥ 2018



Κοτζιάς για Σκοπιανό: Τελειώσαμε σε


επίπεδο ΥΠΕΞ, τώρα οι πρωθυπουργοί


Στην τελική ευθεία και σε επίπεδο πρωθυπουργών εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει από δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποιες είναι οι επιλογές που προκρίνονται για το όνομα.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», είπε ο κ. Κοτζιάς στις Βρυξέλλες, όπου χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε επαφές με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως σήμερα και ενδεχομένως αύριο η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να διευθετηθούν «τεχνικά και νομικά ζητήματα» που εκκρεμούν. Στη συνέχεια τα κείμενα που έχουν συνταχθεί μετά από μήνες συνομιλιών θα κατατεθούν στους πρωθυπουργούς.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες δεν είχε ανακοινωθεί, ενώ σήμερα το πρωί ο κ. Ντιμιτρόφ είχε πρόγευμα εργασίας με τους 28 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του κ. Κοτζιά, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του μπλοκ.

Εξερχόμενος νωρίτερα από το Συμβούλιο ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως θα έχει βρεθεί λύση για το Σκοπιανό έως την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου. Προσέθεσε πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο «τελικό στάδιο» και εκτίμησε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ.


Ερωτηματικό για τα ονόματα


Έως τώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις επικρατέστερες ονομασίες, όμως την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Νέα Υόρκη κυριάρχησαν οι προτάσεις για «Άνω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία».

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την Αθήνα είναι η ονομασία να έχει χρήση erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, και αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, η οποία ωστόσο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή, που δεν έχει για την ώρα η κυβέρνηση Ζάεφ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε τουλάχιστον εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί πίστωση χρόνου στην ΠΓΔΜ ώστε να προωθήσει την συνταγματική αναθεώρηση, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από την σκοπιανή πλευρά.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται περαιτέρω από την βούληση της ΠΓΔΜ να θέσει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, διαδικασία που αναμένεται να απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Εάν η κυβέρνηση Ζάεφ δεν μεταθέσει ή ακυρώσει την πρόταση για λαϊκή ψήφο η διαδικασία είναι πρακτικά βέβαιο πως θα πάει πέρα από την σύνοδο κορυφής του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Στο ελληνικό στρατόπεδο, ο κ. Κοτζιάς έχει πει επανειλημμένα πως τυχόν συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα αλλά μόνον στη Βουλή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κυβερνητικός εταίρος, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα υπερψηφίσουν οποιοδήποτε όνομα φέρει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί είτε την αποχή είτε τις ψήφους κάποιων κομμάτων για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Τέλος στα σενάρια για «αίσιο πέρας» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, μετά και τις δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, έσπευσε πάντως να βάλει κυβερνητικός αξιωματούχος, συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».


Μαξίμου για ΠΓΔΜ:Δεν τελειώσαμε


Τέλος στα σενάρια για «αίσιο πέρας» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, μετά και τις δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, έσπευσε να βάλει κυβερνητικός αξιωματούχος συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους» διευκρίνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, παραπέμποντας στην κυβέρνηση Ζάεφ για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσων:

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε ‘’χοπ’’, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας και στις αντιδράσεις για τη φερόμενη συμφωνία.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                          ***************************************


Ντιμιτρόφ: Στο τελικό στάδιο


οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα


Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον ομόλογό τους Ν. Ντιμιτρόφ, της ΠΓΔΜ, η κ. Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας».

«Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                      ***************************************


Παρέμβαση Βερολίνου προς Αθήνα και Σκόπια:


Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα


Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να επιλύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει το Βερολίνο σε παρέμβασή του για το ονοματολογικό, στον απόηχο των πυκνών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, αλλά και της απευθείας επικοινωνίας που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες.

Ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία Άντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», διευκρίνισε, και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                         ************************************


ΑΠΟΨΕΙΣ


Μυστική διπλωματία σε επίπεδο πρωθυπουργών;


Φώτης Νάκος


Σε λίγους μήνες η χώρα μας, μετά από σχεδόν 8 χρόνια -ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και την έναρξη των μνημονίων- θα ολοκληρώσει τον κύκλο των 3 προγραμμάτων στήριξης και θα δοκιμάσει την έξοδο της, στις αγορές.

Με ακόμα αβέβαιους όρους, καθώς οι φωνές για την ανάγκη εξασφάλισης πιστοληπτικής γραμμής χαμηλών επιτοκίων δανεισμού υπάρχουν και διατυπώνονται, αντικρούοντας την κυβερνητική σιγουριά περί καθαρής εξόδου.

Βέβαια η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα διαφανεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και τα επιτόκια που θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές.

Και ενώ θα περίμενε κανείς στην κυρίαρχη θέση της ατζέντας να είναι η οικονομία και το μεταμνημονιακό παραγωγικό μοντέλο, που θα εστιάσει η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, για την ανασυγκρότηση της χώρας -μια ουσιαστική συζήτηση που δεν άνοιξε ποτέ- η κυβερνητική ιεράρχηση πολιτικής μονοπωλεί το Σκοπιανό.

Ενώ οι μέρες του Αυγούστου πλησιάζουν και η αγωνία για τους περισσότερους Έλληνες μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, είναι η μεταμνημονιακή εποχή, καθημερινά παρακολουθούμε πολιτικές πρωτοβουλίες και διπλωματικές εξελίξεις μόνο ως προς το Σκοπιανό λες και δεν υπάρχει αύριο.

Αυτή η εμμονή όμως, συνάμα προκαλεί και πολλά ερωτήματα. Μπορώ να καταλάβω αυτή την σπουδή της κυβέρνησης, αν βρίσκεται υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης από Αμερική και ΕΕ και ειδικά το Βερολίνο. Ειδικά δεν αν αυτή η πίεση συνδυάζεται και από αντισταθμιστικές προσφορές είτε αυτές αφορούν πχ τα εξοπλιστικά της Αμερικής είτε ακόμα υποσχέσεις περί διευθέτησης του χρέους εκ της Γερμανίας. Αυτό έχει κάποιο νόημα και αν συμβαίνει θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να έχει ενημερώσει ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για τυχόν τέτοιες εξελίξεις.

Αν όμως αυτό δεν συμβαίνει και αποδεχτούμε ότι η κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου ισχύει και σήμερα και αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα όπου θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές, τα χρονικά περιθώρια για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία δεν υπάρχουν.

Η αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή, που δεν έχει για την ώρα η κυβέρνηση Ζάεφ.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται περαιτέρω από την βούληση της ΠΓΔΜ να θέσει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, διαδικασία που αναμένεται να απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Εάν η κυβέρνηση Ζάεφ δεν μεταθέσει ή ακυρώσει την πρόταση για λαϊκή ψήφο η διαδικασία είναι πρακτικά βέβαιο πως θα πάει πέρα από την σύνοδο κορυφής του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τον ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ και αφού αποτιμηθεί η διαπραγμάτευση σε κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια για να διευθετηθούν «τεχνικά και νομικά ζητήματα» που εκκρεμούν, τον λόγο θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν άγνοια για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και η οποία πληροφόρηση έρχεται κυρίως από τα σκοπιανά ΜΜΕ, που και στο παρελθόν είχαν δώσει έμφαση ακόμα και σε προπαγανδιστικές μεθόδους, στο ζήτημα.

Η ουσία είναι μια, αν η κυβέρνηση έχει ή σκοπεύει να κινηθεί διαφορετικά από την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, δίνοντας μεταβατικό χρόνο για τη συνταγματική συμμόρφωση των Σκοπίων, εφόσον υπάρξει συμφωνία στο όνομα και τη χρήση erga omnes, αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό αν όχι στον ελληνικό λαό, τουλάχιστον στα πολιτικά κόμματα που θα κληθούν να ψηφίσουν ή όχι τη συμφωνία.

Ειδικά όταν αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ, σε ΝΑΤΟ άμεσα και στην ΕΕ πιο μακροπρόθεσμα.

Αλλιώς, όντως ο χαρακτηρισμός περί μυστικής διπλωματίας ακόμα και σε επίπεδο πρωθυπουργών δικαιολογείται απόλυτα.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                              ***************************************


Μονγκερίνι: Αισιοδοξία στην ΕΕ


για συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ


εντός των προσεχών εβδομάδων


Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

"Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα", ανέφερε η Φ. Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, είπε η Φ. Μογκερίνι θα έχει δυναμική επίδραση όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας και ΠΓΔΜ), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η Φ. Μογκερίνι είπε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δημιουργούσε «επιπλοκές» για χρόνια και πρόσθεσε πως αν υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ένα τόσο «σύνθετο ζήτημα», αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους.

Συνεχίζοντας, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της.

(Στη φωτογραφία η Μογκερίνι με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ)

ΠΗΓΗ: tovima.gr