1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018



Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» κάνουν πρόοδο


-Γραφειοκρατική ορολογία το «ΠΓΔΜ»



«Η ποιότητα πριν από την ταχύτητα», ήταν το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να ενταχθούν στις ΕΕ.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τα Σκόπια, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε «Μακεδόνες» και χαρακτήρισε γραφειοκρατική ορολογία το «ΠΓΔΜ», ενώ σημείωσε ότι δεν υποσχέθηκε σε καμία από τις 6 χώρες -Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία οι υπόλοιπες- συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Στη Μακεδονία, την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γιούνκερ στην Deutsche Welle.

Αυτό, έγινε κατανοητό στην ΠΓΔΜ, αλλά πολύ λιγότερο στην Αλβανία, σχολίασε. «Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί να πείσει τους λαούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, π.χ. της Αλβανίας, για την ένταξη στην ΕΕ, απάντησε αρνητικά καθώς- εξήγησε- στη συγκεκριμένη χώρα η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ευρύτατη. Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της ένταξης και σε αυτές περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των συνοριακών διενέξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν μπορούμε να εισάγουμε συνοριακές διενέξεις στην ΕΕ. Πρέπει να φέρουμε σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν επιθυμούμε να πάρουμε σε αντάλλαγμα αστάθεια», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΕΕ δεν είναι ένα κλαμπ των οικονομικά ισχυρών που θέλουν να πλουτίσουν περισσότερο, αλλά μια κοινότητα αρχών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει μερικές φορές εδώ να τα εξηγήσω περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

«Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Εμείς οι παλιοί Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ μπορεί να βγει ένα μήνυμα ειρήνης, μια συμβολή στην ευρωπαϊκή γαλήνη. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


                                          *************************************


Κομισιόν: Χάθηκε στη μετάφραση


η «Μακεδονία» του Γιουνκέρ



Δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της ΠΓΔΜ, ανέφεραν σήμερα πηγές της Επιτροπής.

Σχετικά με τον όρο «Μακεδονία» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutche Welle, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ



                                           *************************************


Βάζουν νάρκες μπροστά στη συμφωνία


Αγγελος Αθανασόπουλος


Προβληματισμό έχει αρχίσει να προκαλεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η κινητικότητα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε μια συστηματική εκστρατεία με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού με σκοπό να προβάλει τις θέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ζήτημα της ονομασίας.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας είναι ότι ο Ζάεφ προσπαθεί, από τη μία πλευρά, να δείξει ότι δεν πρέπει να χαθεί η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί για την επίλυση του ονοματολογικού και, από την άλλη, ότι το αίτημα της Αθήνας για αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι λογικό και θα μπορούσε να τορπιλίσει τις προοπτικές λύσης. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά κινείται πιο παρασκηνιακά σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει προϋποθέσεις ευνοϊκές για τις δικές της θέσεις. Το κλίμα των συνομιλιών όμως, όπως επιβεβαιώνουν πηγές και από τις δύο χώρες, είναι σαφώς πιο μουδιασμένο.
Μετά τις συνεντεύξεις του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times». Εξέφρασε καθαρά την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Θα ήταν όμως έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρούμε μία λύση το συντομότερο δυνατό» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του τάσσεται πλέον κατά της ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», επειδή δεν προσφέρει την απαραίτητη γεωγραφική ακρίβεια. Στη συνέχεια επανήλθε στο ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής. «Η νέα απαίτηση εκ μέρους της Ελλάδας είναι η ανάγκη να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Το Σύνταγμα όμως είναι ο εσωτερικός καταστατικός χάρτης μιας χώρας. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα αποτελούσε τελική εγγύηση επειδή μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να αναθεωρήσει ξανά το Σύνταγμα» τόνισε.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Εν αναμονή και της επίσκεψής του στα Σκόπια που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε χθες, Τετάρτη, σε ενημέρωση των πρεσβευτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων περί του Μακεδονικού και της πορείας των συνομιλιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι από όσα είπε στην ιστορική πτυχή της υπόθεσης και παράλληλα επανέλαβε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 1 Μαρτίου 2018