28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ 


– 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Αποψη: Βουκουρέστι, 10 χρόνια μετά


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ*


Το Σκοπιανό απασχολεί την ελληνική εξωτερική πολιτική από την εποχή της ίδρυσης του γειτονικού κράτους. Οι λόγοι της αντίδρασης της Ελλάδας στην ονομασία των Σκοπίων είναι ιστορικά τεκμηριωμένοι και δεν αφορούν στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Η ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εθνικισμούς που πολλές φορές οδήγησαν σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Ταυτόχρονα, ορισμένες μεγάλες δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές που υπήρχαν στην περιοχή, προς επίτευξη των δικών τους στόχων.

Το 2008, για πρώτη φορά μετά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η πίεση συμμάχων και εταίρων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με κύριο επιχείρημα την προάσπιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε δίλημμα:

Από τη μία, να δεχθεί την ένταξη της γείτονος με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την άλλη, να προσπαθήσει να πείσει συμμάχους και εταίρους ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο αλυτρωτισμός, η παραχάραξη της ιστορίας και η προκλητική πολιτική των Σκοπίων με κορυφή του παγόβουνου το όνομα, έπρεπε να λυθούν οριστικά για να διαμορφωθούν σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν μεγάλη. Απορρίφθηκε η πρώτη επιλογή γιατί γνωρίζαμε ότι, αν τα Σκόπια έμπαιναν στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε πλέον μοχλός πίεσης για την επίλυση των προβλημάτων. Επίσης, θα μπορούσαν άμεσα να προσφύγουν στον ΟΗΕ και να πετύχουν διεθνή αναγνώριση με το συνταγματικό όνομα.

Ετσι, επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο. Για να πείσουμε στο εξωτερικό, έπρεπε να επιτευχθούν πρωτίστως δύο στόχοι: η διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στο εσωτερικό, με ομοψυχία του ελληνικού λαού, και ταυτόχρονα οι ελληνικές θέσεις να γίνουν κατανοητές και να κερδίσουν τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων συμμάχων και εταίρων. Ακολουθήθηκε, λοιπόν, η εξής στρατηγική:

Πρώτον, διαμορφώθηκε ενιαία θέση, η οποία περιελάμβανε απαλοιφή του αλυτρωτισμού και σύνθετη ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση.

Δεύτερον, ενημερώθηκαν και συμφώνησαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Τρίτον, ενημερώθηκε η Βουλή, το 2007, από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών.

Τέταρτον, εγκρίθηκε η εθνική θέση με την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων του 2007, από το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Πέμπτον, ενημερώθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τη διαπραγμάτευση και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, πλην του ΛΑΟΣ.

Εκτον, ενημερώνονταν συνεχώς οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ακόμα και για τις μη δημοσιοποιήσιμες λεπτομέρειες.

Εβδομον, ξεκίνησε μαραθώνιος ενημέρωσης για το περιεχόμενο των ελληνικών θέσεων από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αμυνας, σε όλους τους συμμάχους και εταίρους.

Ογδοον, η Ελλάδα δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι, ακόμα και μόνη, δεν θα δεχθεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί το θέμα.

Δυστυχώς, εκείνη η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε διότι προσέκρουσε στην αδιαλλαξία του τότε πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε χτίσει την καριέρα του πάνω στον ακραίο εθνικισμό. Ομως, η πειστική πολιτική της Ελλάδας οδήγησε:

Στην ξεκάθαρη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο Βουκουρέστι από ηγέτες πολλών συμμαχικών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.ά.

Στην ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, η οποία έκτοτε απετέλεσε και ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς την προηγούμενη επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα.

Τέλος, στην αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, από συμμάχους και εταίρους.

Επομένως, στο εξωτερικό, καταφέραμε να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας ως ενός σοβαρού και υπεύθυνου διαπραγματευτή. Στην ουσία, κρατήσαμε την ελληνική σημαία ψηλά. Παράλληλα, στο εσωτερικό, κατά τη διάρκεια της 8μηνης διαπραγμάτευσης, δημιουργήθηκε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Δεν έγινε κανένα συλλαλητήριο και ουδείς αμφισβήτησε την καθαρότητα των εθνικών θέσεων.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι θεωρητικώς ευνοϊκότερες, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στα Σκόπια (αν και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσον οι γείτονες εννοούν όσα λένε ή κάνουν ασκήσεις δημοσίων σχέσεων). Επίσης, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Ζάεφ δεν φαίνεται να διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τροποποιήσει το σύνταγμα της χώρας του.

Ενα μείζον εθνικό θέμα που αγγίζει τις καρδιές των Ελλήνων, άνοιξε από τον κ. Τσίπρα με τρόπο επιπόλαιο και αλαζονικό, με την κυβέρνηση να έχει δύο διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις. Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως πρόεδρος κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός. Προσπαθεί να αποσπάσει μικροπολιτικά οφέλη με την ψευδαίσθηση ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να αναζητήσει πεδίο συμφωνίας για τη διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης, όπως επιβάλλει το πατριωτικό καθήκον.

Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση εμφανώς σε πιο αδύναμη θέση, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία στο εσωτερικό της, κάτι που εξαρχής ήταν διεθνώς γνωστό. Επιπλέον, κατά τρόπο πρωτοφανή ακολούθησε μυστική διπλωματία, στερώντας τόσο τα έμπειρα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών όσο και την αντιπολίτευση, ακόμα και από την πλέον στοιχειώδη ενημέρωση.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης νομοτελειακά οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της να διαπραγματευθεί με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνο. Η διαχείριση αυτής της εθνικής υπόθεσης ήταν κακή. Κατά τρόπο βαθιά προσβλητικό, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να ταυτίσει την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή διότι εξέφρασε μια διαφορετική θέση. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση αποπειράθηκε να εμπλέξει τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, ζητώντας πρακτικά συγγνώμη για το προηγούμενο επεισόδιο.

Οχι μόνο τορπίλισαν συνειδητά οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης, αλλά επιτέθηκαν επανειλημμένως στην αντιπολίτευση, με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς, επενδύοντας στον διχασμό και τη διχόνοια. Αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι, για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, πρέπει προηγουμένως να έχει διαμορφωθεί όχι μόνο ενιαία κυβερνητική θέση αλλά και ευρύ εθνικό μέτωπο.

Στα συλλαλητήρια, τα οποία θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε, ο ελληνικός λαός ταπεινωμένος και προσβεβλημένος από τη μακρά κρίση, από τον συνεχή εμπαιγμό μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης που οργάνωσε ένα παραπλανητικό δημοψήφισμα και που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται, και από την κυκλοθυμική στάση των εταίρων, ξεσπά από θυμό και απογοήτευση. Οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα έλεγα ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να είναι λύση-πακέτο. Τυχόν σαλαμοποίησή της θα οδηγήσει σε εθνική ήττα:

Πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη και ουσιαστική απαλοιφή των αλυτρωτικών λογικών που εντοπίζονται κυρίως στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας και εκφράζονται διά των συμβόλων της, καθώς και διευθέτηση του ζητήματος της δήθεν μακεδονικής εθνικότητας.

Πρέπει να περιλαμβάνει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος που να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και τα εθνικά συμφέροντα.

Η ονομασία να χρησιμοποιείται erga omnes. Δηλαδή, θα αφορά όλες τις χρήσεις, διμερείς και πολυμερείς, μέσα και έξω από τη γειτονική χώρα και θα εφαρμόζεται π.χ. σε επίσημα έγγραφα, διαβατήρια κ.λπ.

Φυσικά, η όποια λύση πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (άλλωστε ο κ. Νίμιτς είναι ο διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού), καθώς και από τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, πρέπει να συνοδεύεται από διμερείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με τη νέα ονομασία, από όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Το Σκοπιανό αποτελεί ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας και αυτοπεποίθησης. Πρέπει να βρεθεί λύση που να μην πληγώνει την ήδη πληγωμένη εθνική μας υπερηφάνεια και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

Η ελληνική ιστορία διδάσκει ότι, δυστυχώς, πολλές φορές τις οικονομικές καταστροφές ακολουθούν εθνικές ήττες. Χρέος και ευθύνη των αντιπροσώπων του λαού, πέρα και πάνω από κόμματα, είναι να προασπίζονται με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ρεαλισμό αλλά και με αυτοπεποίθηση, πίστη και όραμα τα εθνικά συμφέροντα. Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεών της έναντι του ελληνικού λαού και της ιστορίας, τουλάχιστον ας μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη.

* Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 28 Ιανουαρίου 2018


                                         ******************************************


Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος


«Μακεδονικός» πυρετός


Αναψαν φωτιές σε κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα


Σε αλλαγή σκεπτικού σε σχέση με το «Μακεδονικό» φαίνεται ότι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην προσπάθειά της να επιλύσει την εκκρεμότητα του oνοματολογικού. Αν και ο Πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί, όπως προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις, ότι αλλαγές στο Σύνταγμα κρίνονται αναγκαίες, ώστε να αντιμετωπιστούν όποια στοιχεία αλυτρωτισμού έχουν απομείνει στον καταστατικό χάρτη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η εκτίμηση που υπάρχει τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν πιο «δημιουργικές» λύσεις μέσω μιας πιο ήπιας διπλωματικής προσέγγισης. Αυτές θα επέτρεπαν τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» και μιας «βήμα προς βήμα προσέγγισης» που θα έλκει τη γειτονική χώρα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, χωρίς παράλληλα να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας που κυβερνά αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά το τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό μέτωπο, τόσο λόγω της διαφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και εξαιτίας των συλλαλητηρίων που έγιναν (Θεσσαλονίκη) και θα γίνουν (Αθήνα), ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να έχει χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πορεία των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων.

Η εκτίμηση που διαμορφώνεται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως είναι ότι όσο η γειτονική χώρα μένει εκτός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να υπάρξει η αλλαγή νοοτροπίας που θα επιτρέψει την ουσιαστική εξαφάνιση κάθε αλυτρωτικής διάθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ εγγύτερα στην πολιτική που είχε ακολουθήσει, με σκοπό την επίλυση του ονοματολογικού, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου την περίοδο 1999-2001. Η συγκεκριμένη προσέγγιση κινείται σε τελείως διαφορετική τροχιά από εκείνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-2009), αλλά και από εκείνη που φαίνεται ότι επιλέγει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση. Στον πυρήνα της βρίσκεται η άποψη ότι μια ΠΓΔΜ αγκυροβολημένη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα διευρύνει το πεδίο οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ελλάδος στη Βαλκανική, μέσω των δεσμών που μπορούν να αναπτυχθούν σε σειρά τομέων, όπως π.χ. η ενέργεια ή οι μεταφορές. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι και η τακτική των επαφών σε ανώτατο επίπεδο, όπως η πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός κινείται σε μια λογική όπως εκείνη μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκολα Γκρούεφσκι την περίοδο 2009-2010 (τότε είχαν διεξαχθεί 10 συναντήσεις των δύο ηγετών, χωρίς αποτέλεσμα), αλλά σε ένα πολύ δυσκολότερο περιβάλλον, καθώς σύντομα κατέστη εμφανές ότι ο πρώην ηγέτης της ΠΓΔΜ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για λύση.


Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα


Με δεδομένο το χρονικό ορόσημο που θέτουν σε Αθήνα και Σκόπια η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, αλλά επίσης νωρίτερα η συζήτηση για να δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οι Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν αυτό να γίνει, συμβολικά, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια), ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι τόσο σύντομος όσο και δύσβατος. Από ορισμένες πλευρές έχει προταθεί η ιδέα μιας «σπονδυλωτής λύσης» που θα άνοιγε τον ευρωατλαντικό δρόμο για την ΠΓΔΜ, παρέχοντας στην Ελλάδα τις απαραίτητες διασφαλίσεις και εγγυήσεις εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ της πρόσκλησης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ και της οριστικής της ένταξης μεσολαβεί ένα διάστημα (που δεν καθορίζεται επακριβώς), ενώ απαιτείται η επικύρωση της ένταξης από κάθε κράτος-μέλος της Συμμαχίας ξεχωριστά. Παράλληλα, ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι όσα βήματα γίνουν πρέπει να είναι προσεκτικά. Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στους κόλπους της Συμμαχίας είναι ελεγχόμενη διότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις. Ωστόσο, υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα ένταξης της ΠΓΔΜ λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων που πρόθυμα θα... κρύβονταν πίσω από την Αθήνα σε περίπτωση εμπλοκής, όπως συνέβαινε παλαιότερα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Καθώς το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης είναι αρκετά σφιχτό, τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες, που θα κορυφωθούν τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να ενωθούν τα κομμάτια του δύσκολου παζλ του ονοματολογικού. Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός παρήγαγε θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η εικόνα που μεταδίδεται είναι ότι οι δύο ηγέτες βρήκαν σημείο επαφής και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Παράλληλα, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, από την πλευρά Ζάεφ έχει καταστεί σαφές ότι επιθυμεί λύση και είναι διατεθειμένος να αναλάβει προσωπικό πολιτικό κόστος. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο δραστήριος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ευρωατλαντικό παράγοντα.


Ο ρόλος του Νίμιτς


Αύριο καταφθάνει στην περιοχή ο Μάθιου Νίμιτς - πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στα Σκόπια. Ο ρόλος του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται πιο περιορισμένος σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει «να πάρουν επάνω τους» τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο ρόλος του κ. Νίμιτς δεν είναι αμελητέος. Άλλωστε, οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος του δρόμου, εφόσον αυτό έλθει, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα σφραγίσει τη λύση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται ότι στο τραπέζι έχουν μείνει τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς, με το Republika Makedonija (Skopje) να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Αυτό σημαίνει, τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να διαμορφωθεί ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει το εύρος χρήσης και τον τρόπο διαχείρισης της εθνικότητας/ιθαγένειας και της γλώσσας. Είναι ήδη σαφείς οι δυσκολίες μιας άμεσης αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ λόγω της κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Σε διάφορους κύκλους υπάρχει όμως η εκτίμηση ότι αν ο κ. Ζάεφ μπορέσει να παρουσιάσει ένα «θετικό μέλλον» για τη χώρα έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας, το κλίμα θα μπορούσε να είναι θετικό σε μεταγενέστερο (αλλά σύντομο) χρόνο.


Το χρονολόγιο


29-30 Ιανουαρίου: Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μάθιου Νίμιτς, θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες επί της τελευταίας πρότασής του.

31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου: Ο κ. Νίμιτς μεταβαίνει στα Σκόπια για να ακούσει και τις απόψεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ επί της πρόσφατης δέσμης ιδεών του.

Φεβρουάριος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη Στρατηγική της για τη Διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων.

Απρίλιος: Παρουσιάζονται οι Εκθέσεις Προόδου των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών – μεταξύ αυτών και της ΠΓΔΜ. Τον ίδιο μήνα συναντώνται οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

17 Μαΐου: Πραγματοποιείται στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

11-12 Ιουλίου: Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μέχρι την οποία πολλοί αναμένουν ότι ίσως έχει βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΉΣ, 28 Ιανουαρίου 2018


                                          ***************************************


Ζάεφ: Αισιοδοξία για την επίλυση της ονομασίας


Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας όπου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις


Περίπου έξι ώρες διήρκησε η σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.

«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης. Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας» σημείωσε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της χώρας, καθώς και η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

«Γι' αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι' αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή».

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις και ότι στο μέλλον θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας για τα σχολικά εγχειρίδια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι παρόμοιες συσκέψεις το επόμενο διάστημα είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση της θέσης της χώρας, ενώ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε στη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς «που είναι λίγο-πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη». Υπογράμμισε ότι από αυτό το σημείο και μετά, η ευθύνη των χειρισμών εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας.

Σημείωσε ότι το VMRO-DPMNE υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και παραμένει στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει.

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση. Ο Αχμέτι, δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συνάντησης, για να μην πλήξει τη διαδικασία, όπως είπε. «Είναι η αρχή του τέλους μίας σημαντικής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό η "Μακεδονία" να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο Αχμέτι.


Γιατί αντιδρούν τα κόμματα στο Σκοπιανό


-Οχι σε σαλαμοποίηση της λύσης



Την ώρα που στα Σκόπια γίνονταν τα πρώτα βήματα για υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην Αθήνα οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδείκνυαν ουσιαστικά το χάσμα που υπάρχει.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι αρχηγοί των κομμάτων που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο επεσήμαναν το γεγονός ότι αυτή η ενημέρωση γίνεται με καθυστέρηση και ενώ παραμένει η διγλωσσία της κυβέρνησης σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Κυρίως όμως, στράφηκαν κατά του κατακερματισμού της λύσης, που φαίνεται να προωθεί ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί τονίζουν ότι πρέπει να διευθετηθεί παράλληλα με την ονομασία και το θέμα των αλυτρωτικών τάσεων, στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε έπειτα από το σύντομο τετ α τετ του με τον κ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι προκαλεί βαριά ανησυχία η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα. «Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή», σημείωσε ακόμη.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε στον πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις, με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε άλλωστε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι τα «βαφτίσια» της ΠΓΔΜ, αλλά ο αλυτρωτισμός. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων.

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό.

Στο μεταξύ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, εξαιτίας της διαφορετικής στάσης του Πάνου Καμμένου. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική επιτροπή των ΑΝΕΛ, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr


Λεβέντης: Ο Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών

Διαψεύδει το Μαξίμου


Νέα κόντρα μεταξύ του Βασίλη Λεβέντη και του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ότι ο πρωθυπουργός του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λόγω του Σκοπιανού.

«Του είπα ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με δεδομένο το όνομα της Μακεδονίας, έπρεπε να πάμε από μηδενική βάση» δήλωσε ο κ. Λεβέντης στον realfm 97,8, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο.
«Κατάλαβα ότι είναι δεδομένο το όνομα με το συνθετικό "Μακεδονία" και μου είπε ότι οι Αμερικανοί, από τη μία πλευρά, θέλουν να κλείσει το θέμα άμεσα, ενώ οι Ρώσοι θέλουν να μείνει ανοικτό το θέμα για να παίξουν ρόλο στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Όσον αφορά στις εκλογές, ο κ.Λεβέντης είπε ότι, σύμφωνα με όσα του είπε ο πρωθυπουργός, έχει την πρόθεση να κάνει εκλογές τον Μάιο του 2019, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν νωρίτερα λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς, το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδει κατηγορηματικά, όσα δήλωσε (ή επινόησε, κατά την κυβέρνηση) σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε επικοινωνία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωναν τα εξής:

«Ο κ. Λεβέντης είχε ήδη επινοήσει κατά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αρκετές αναφορές που ουδέποτε έκανε ο πρωθυπουργός. Προφανώς η ανάγκη του για δημοσιότητα ξεπερνά τον ρόλο του ως πολιτικού αρχηγού με στοιχειώδη σοβαρότητα».


Αλ. Τσίπρας: Θα επιδιώξω με πατριωτική 


ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση


«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο ονοματολογικό.

Για το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.


ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν αντιμετώπισε ποτέ το ζήτημα με ευθύνη


Απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Αλ.Τσίπρα


«Και μόνον το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι ουδέποτε αντιμετώπισε με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM, προτάσσοντας διαρκώς τις μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα .

Με την σημερινή του παρέμβαση ο κ. Τσίπρας δικαιώνει πλήρως την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην γίνει συνυπεύθυνη στις επιζήμιες για τον τόπο επιλογές του», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει επίσης πως «κατά τα λοιπά, ακόμη, αναμένουμε το σχόλιο του κ. Τσίπρα για τη θέση του κ. Καμμένου και το αν θεωρεί στοιχειωδώς υπεύθυνο, σε ένα εθνικό θέμα η Κυβέρνηση να μην έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση».


                                          *****************************************


Σενάρια για νέα κυβερνητική


πλειοψηφία λόγω Σκοπιανού



ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Μια παρτίδα σκληρού «πολιτικού πόκερ» θα συνοδεύσει τις κλιμακούμενες διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τυχόν συμφωνία με τα Σκόπια να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής στη Βουλή, αλλά και να είναι διασφαλισμένη η κυβερνητική σταθερότητα, στην περίπτωση κατά την οποία οι επερχόμενες εξελίξεις οδηγήσουν σε ρήξη με τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως, εάν επέλθει συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αυτή θα κυρωθεί χωρίς προβλήματα από τη Βουλή, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία. Για πολιτικούς, όμως, λόγους επιθυμεί το εγχείρημα να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να στηρίξει τυχόν συμφωνία εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν προσέλθουν με ενιαία θέση. Ομως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν μια λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις με παράλληλες αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ να γίνει αποδεκτή από παράγοντες-κλειδιά του Κινήματος Αλλαγής και, συγκεκριμένα, από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καμίνη και τη ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας –πριν από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός– ο πρωθυπουργός απέστειλε κυβερνητικό παράγοντα σε κορυφαίο στέλεχος μιας εκ των «συνιστωσών» του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να του μεταφέρει την ανάγκη η όποια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ να τύχει ευρύτερης στήριξης. Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος παρέσχε μάλιστα διαβεβαιώσεις πως το πρόβλημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά και ότι η όποια συμφωνία για το όνομα θα προβλέπει γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία).

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται παρασκηνιακή συζήτηση για το ενδεχόμενο, με αφορμή το ονοματολογικό, ο κ. Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν πως με δεδομένη και τη «σκληρή γραμμή» της Ν.Δ. τυχόν αποδοχή της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει τους ΑΝΕΛ σε εκλογική συντριβή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου «εν πλω» δεν συνιστά ρεαλιστική επιλογή: Το Κίνημα Αλλαγής είναι σαφές πως δεν πρόκειται να συζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες, εάν δεν μεσολαβήσουν εκλογές. Ομως, θεωρείται εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να κυβερνά με νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί μέσω της στήριξης από βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν από τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων. Εξάλλου, μετά την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 145 βουλευτές και, όπως σημειώνει υπουργός, «η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της ακόμη και με 150».

Σε κάθε περίπτωση, στον απόηχο της συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει πως ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να τερματιστεί η 25ετής εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ.


Τα συλλαλητήρια


Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η στρατηγική του κ. Τσίπρα δεν έχει μεταβληθεί, παρά τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αντίδρασης στην προοπτική σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και το ογκώδες συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Οπως τονίζεται, όμως, «το μέγεθος του προγραμματισμένου για τις 4 Φεβρουαρίου συλλαλητηρίου στην Αθήνα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Η τελευταία αυτή αποστροφή κρύβει και τον μυστικό προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου: Οτι, δηλαδή, οι αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να τις αγνοήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ή ότι η δυναμική των πραγμάτων θα μεταφέρει την πίεση στο εσωτερικό της ίδιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που επί του παρόντος παραμένει συντεταγμένη στη θέση ότι η εκκρεμότητα με την ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να διευθετηθεί.


ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 28 Ιανουαρίου 2018


                                           ******************************************


Νίμιτς για Σκοπιανό: Πρέπει να είμαστε


ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός


Αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», αναφέρει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Καθημερινή της Κυριακής και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς..

«Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», αναφέρει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

«Γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις , να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι το ζητούμενο αλλά και εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα . Προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr