26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018



Τσίπρας στο Προεδρικό:


Εθνική γραμμή για το Σκοπιανό


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Στις 18.30 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός. ( ΦΩΤΟ από τη συνάντηση)

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αναλυτικά τόνισε: «Ηρθα να σας ενημερώσω ότι προσπαθούμε να λύσουμε θέματα που μας βαραίνουν εδώ και χρόνια. Και που αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο.

Στο μεν θέμα της Αλβανίας νομίζω έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ενα θέμα που έχει μείνει άλυτο εδώ και 70 χρόνια. Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί, ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανόησης ότι π.χ το θέμα αλυτρωτισμού πρέπει να λυθεί. Σημαντικό και το θέμα της αλλαγής ονομασίας. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε με εντατικοποίηση των προσπαθειών. Θέλω να ενημερώσω εσάς και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κλίμα πραγματικού διαλόγου σε αυτά τα θέματα δεν χωρά μικροπολιτική. Στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Αλλωστε η πολιτική έχει συνέχεια».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλης μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε ον τόπο κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Οι εθνικοί διχασμοί είναι αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα. Στο πρώτο που μου αναφέρατε, η ταφή των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στα αλβανικά εδάφη το ‘40 ήταν μια εκκρεμότητα που δεν ήταν δυνατόν να γίνεται άλλο ανεκτή.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες ότι η πορεία τους αφορά και την εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων. ΤΟ ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν οι πάντες με πρώτες τις ΗΠΑ μόλις δημιουργήθηκε το κράτος αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Εμείς, υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΙΝΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ'ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόσκληση Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις στους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει ότι θα πάει στη συνάντηση παρόλο που πηγές της ΝΔ σημείωναν νωρίτερα ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Πάντως, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που προκαλεί όλο και πιο έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης με την προχθεσινή συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, και η προοπτική εντατικοποίησης των διεργασιών φαίνεται ότι αυξάνουν την πίεση και αναδεικνύουν όλο και περισσότερο το χάσμα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και στελεχών, υιοθετείται μια όλο και πιο «επιθετική» ρητορική έναντι των ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να προεξοφλείται ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την πλευρά βουλευτών των ΑΝΕΛ υιοθετούνται όλο και πιο υψηλοί τόνοι για να εκφραστεί η διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                                            **************************************


Άγρια κόντρα Γεννηματά-Μαξίμου



Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Μαξίμου και την Φώφη Γεννηματά για το Σκοπιανό.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ενημέρωση πως ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει για το Σκοπιανό, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει κρυφή διπλωματία και του ζήτησε να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για «ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό»: «Η κ. Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη ήταν επίσης σκληρή: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι οι ενέργειες του αποτελούν μυστική διπλωματία.

«Δεν έχεις εξασφαλίσει την συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ», φέρεται να του είπε. Και τον κάλεσε να σταματήσει την ρητορική διχασμού της κοινωνίας. Παράλληλα του ζήτησε την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ερωτηθείς για το εάν η κυρία Γεννηματά θα πάει αύριο στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται θεσμικά. Γι’ αυτό και αποδέχεται την πρόσκληση που της απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για συνάντηση αύριο στις 12:30 το μεσημέρι.



                                                 ***********************************


Μητσοτάκης: Πάω στη συνάντηση


μόνο για λόγους θεσμικής τάξης


Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα λάβει μέρος στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό, τελικώς η αξιωματική αντιπολίτευση μετέβαλε τη στάση της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Όπως έλεγαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο για λόγους «θεσμικής τάξης» ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ αλλά και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σε διπλωματικό επίπεδο.

Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη θα γίνει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ επέμεναν σε όσα έλεγαν στην πρώτη τους αντίδραση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. «Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» απαντούσαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσκληση που απευθύνθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.


Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει αύριο κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Στις 10:30, τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Στις 12:30, την Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στις 13:30, τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις 15:00, τον Σ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Στις 17:30, τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ



                                        ****************************************


Κίνημα Αλλαγής για την ΠΓΔΜ:


Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις


Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που συνεδρίασε απόψε στα γραφεία του Ποταμιού για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «εμμένει σε αποτελεσματική λύση , κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει την κυβέρνηση αναφέροντας ότι συνεχίζει με λογικές μυστικής διπλωματίας, επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα και με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, ενώ η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα, επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται κατά των συλλαλητηρίων διότι, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                        ****************************************



Ιερά Σύνοδος: Ήμασταν ξεκάθαροι


Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία»



Τη θέση της Εκκλησίας όσον αφορά στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και τη στάση της έναντι των συλλαλητηρίων αποσαφήνισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε, εκτάκτως, σήμερα.

Ειδικότερα, με το ανακοινωθέν που εξέδωσε επισημαίνει:

«Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας".

Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις ιερές μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του οικουμενικού ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».

Επ' αυτού, μάλιστα, τονίζει: «Γιατί στο όνομα "Μακεδονία" περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».
Επιπλέον, εκφράζει τη λύπη και την πικρία της, «διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του μακαριωτάτου προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή του, από τον μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος».

Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».
Δηλώνει ότι «δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος της» και σημειώνει πως «μόνη της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Αλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες».

Τέλος, γνωστοποιεί την απόφασή της, να τελέσει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου Συνοδική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, τη Στάτιστα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας».


                                           ***************************************


Ευ. Βενιζέλος:


Η ΠΓΔΜ έχει δεσμευθεί από το 1995


σε αναθεώρηση αλυτρωτικών


διατάξεων του Συντάγματος της



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκτενή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, επικαλείται νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995, σύμφωνα με τις οποίες ρυθμίζονται, σε σημαντικό βαθμό, οι αλυτρωτικές επιδιώξεις της έναντι της Ελλάδας. «Αν επιτευχθεί στο μέλλον οριστική συμφωνία που αναφέρεται και σε αλλά ζητήματα που ρυθμίζονται από το εθνικό σύνταγμα της ΠΓΔΜ (π.χ. αναφορές στη γλώσσα ή την ιθαγένεια), οι προβλέψεις αυτής της διεθνούς συμφωνίας θα κατισχύουν, κατά την ίδια λογική, των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος. Τα σημειώνω αυτά για να γνωρίζουμε τι έχει επιτευχθεί το 1995 και ποιες διεθνείς υποχρεώσεις βαραίνουν την ΠΓΔΜ, αλλά και για να μην κρούονται εκκωφαντικά ανοιγμένες θύρες» τονίζει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία «στο άρθρο 6 της προβλέπει επί λέξει τα εξής στην ελληνική μετάφραση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ (όπου δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος είναι η ΠΓΔΜ και πρώτο συμβαλλόμενο μέρος η Ελλάδα):

«ΑΡΘΡΟ 6

1. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος διά της παρούσης δηλώνει επίσημα ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ιδιαίτερα στο προοίμιό του ή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση οποιασδήποτε διεκδικήσεως από το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος οποιασδήποτε περιοχής που δεν συμπεριλαμβάνεται στα σημερινά του σύνορα.

2. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος διά της παρούσης δηλώνει επίσημα ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ιδιαίτερα στο άρθρο 49, όπως τροποποιήθηκε, δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση για επέμβαση του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου Κράτους προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς και τα δικαιώματα οποιωνδήποτε προσώπων σε άλλα Κράτη που δεν είναι πολίτες του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους.

3. Το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος επιπλέον δηλώνει επίσημα ότι οι ερμηνείες που δίνονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος Άρθρου δεν θα υποκατασταθούν από οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Συντάγματός του».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου που διέπει τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και τη στάση όλων των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την ΠΓΔΜ με το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας υπερισχύουν των διατάξεων του εθνικού της Συντάγματος, των μελλοντικών του αναθεωρήσεων και των πιθανών του ερμηνειών. Η δε τυχόν παραβίαση των προβλέψεων του άρθρου 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας συνιστά, κατά το άρθρο 21 της ίδιας Συμφωνίας, λόγο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε το 2008 η ΠΓΔΜ επικαλούμενη παραβίαση από την Ελλάδα του άρθρου 11 που ρυθμίζει τα σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους είναι μέλος η Ελλάδα, εφόσον θέλει να ενταχθεί με το προσωρινό όνομα με το οποίο εντάχθηκε τον Απρίλιο του 1993 στον ΟΗΕ».

Επιπλέον, επισημαίνει πως «η άποψη ότι το εθνικό Σύνταγμα υπερισχύει του Διεθνούς Δικαίου και εν προκειμένω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δεν γίνεται δεκτή διεθνώς και αντιβαίνει ευθέως στο άρθρο 27 της Συμβάσεως της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών που απαγορεύει σε ένα συμβαλλόμενο σε συνθήκη κράτος να επικαλεσθεί το εσωτερικό του δίκαιο ως δικαιολογία για την εκ μέρους του μη τήρηση της συνθήκης. Άλλωστε, η ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν αμφισβήτησε αλλά αντιθέτως επικαλέσθηκε ενώπιον του ΔΔΧ την Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν τέθηκε ούτε μπορεί να τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης της αρμοδιότητας της τότε κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και του τότε υπουργού της των Εξωτερικών για τη συνομολόγηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας σύμφωνα με το άρθρο 46 της Σύμβασης της Βιέννης».


                                            *****************************************


Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ βουλευτών


ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το «Μακεδονικό»



Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι ΑΝΕΛ για το όνομα της ΠΓΔΜ
Κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκάλεσε για τη προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η στάση που θα κρατήσει το κόμμα ως εταίρος της κυβέρνησης.

Πάντως αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η αυξανόμενη λεκτική ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με εκατέρωθεν πυρά τα τελευταία 24ωρα. Στην «επιθετική ρητορική» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με εξίσου υψηλούς τόνους οι βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Το κλίμα της έντονης αντιπαράθεσης δημιουργήθηκε ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μετά τις προτροπές του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, και άλλων υπουργικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους ΑΝΕΛ ότι «πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Σκοπιανό».

Οι προτροπές αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του κ. Δημήτρη Καμμένου ότι «εμείς δεν κάνουμε παρέα με Ρουβίκωνες». Την δήλωση αυτή πάντως αποδοκίμασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «δεν εκφράζει το σύνολο των ΑΝΕΛ».

Ο κ. Σγουρίδης είπε επίσης ότι αν έλθει σε ψηφοφορία στη Βουλή όνομα ή επιθετικός προσδιορισμός με το όνομα «Μακεδονία» οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.


ΑΝΕΛ: Απειλές Κατσίκη να αποχωρήσει


Αν αλλάξει στάση ο Καμμένος για την ΠΓΔΜ


Με αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ προειδοποιεί ο βουλευτής, Κωνσταντίνος Κατσίκης, σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αλλάξει τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Αν ο Καμμένος τα γυρίσει, εγώ φεύγω» αναφέρει χαρακτηριστικά, ερωτηθείς τι θα πράξει σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποδεχθεί ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Η περιουσία μου είναι το πρόσωπο μου, ο λόγος μου, η συνέπεια των πράξεων μου και η υπευθυνότητα των λεγομένων μου» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «αυτά δεν τα απεμπολώ για καμία καρέκλα και κανέναν αυτοσκοπό παραμονής στο βουλευτικό έδρανο».

Ακόμη, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι ο ίδιος θα δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.


                                          *****************************************


ΠΓΔΜ:


Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών


συγκαλεί ο πρωθυπουργός Ζάεφ



Τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την ονομασία, το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ζάεφ στη σκιά της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με το Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός, αλλά και της επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα και ΠΓΔΜ.

«Στη συνάντηση αναμένουμε να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη εθνική συναίνεση θα τεθούν πολλά πολιτικά θέματα και θέμα της συζήτησης θα είναι το πλαίσιο λύσης που παρέσχε ο Μάθιου Νίμιτς» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης.


Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.


                                              ***************************************



Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO:


Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα, λεγόμαστε «Μακεδονία»


Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, οι «σκληροί» εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια επιμένουν να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι), Αλεξάνταρ Νικολόσκι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», εμφανίστηκε προκλητικός. Όπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Ενώ σημείωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξε ο Νικολόσκι.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr