17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ2018



Νίμιτς: Μη ρεαλιστική η λύση


χωρίς το όνομα «Μακεδονία»


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το ζήτημα του όνοματος της ΠΓΔΜ. Στη φωτογραφία ο κ. Νίμιτς με τον κ. Βασιλάκη.

Όπως ανέφερε ο Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες επί των προτάσεων παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι «όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο». «Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει θέληση και στις δύο χώρες να βρεθεί μία λύση σε αυτή την διένεξη», είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα οδηγήσουν αμφότερες της κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για μία λύση», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών.

Για την στάση του αυτή υπενθυμίζεται ότι είχε προϊδεάσει σε χθεσινές του δηλώσεις, όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του (στον ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο BIRN (Balkan Investigative Network) έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών αλλά και ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να είναι στο όνομα. «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι - ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «οι συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν περιλάμβαναν την “Νέα” ή την “Άνω” Μακεδονία, ή ακόμα και τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων”, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ελλάδας για μια καθαρή διάκριση μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                                            **************************************


ΔΙΑΨΕΥΣΗ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ



«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει δοθεί…». Με αυτή τη φράση, διέψευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τη φημολογία περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και μάλιστα με αποδοχή από την ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς».

Την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε στο μεταξύ από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ, ο κ. Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια.

Από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την Τετάρτη τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι εάν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω». «Είμαι αισιόδοξος [..] Θα βρούμε τον δρόμο» είπε.

ΠΗΓΗ: skai.gr


                                       **************************************


Newsit.gr: Όλα δείχνουν αδιέξοδο!



Η συνάντηση στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό ολοκληρώθηκε, ωστόσο μία και μόνο λέξη δείχνει ικανή να (συνεχίσει να) αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης Ελλάδας και Σκοπίων! Και η λέξη αυτή είναι φυσικά η λέξη Μακεδονία.
Σκοπιανό και Μακεδονία. Δύο λέξεις αλληλένδετες, σε μια υπόθεση που κρατάει χρόνια και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να… ολοκληρώσει. Ο δρόμος, ωστόσο, προς μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές είναι στρωμένος με αγκάθια.

Ή μάλλον με ένα αγκάθι. Την λέξη Μακεδονία. Είναι το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η αίσθηση πως μια λύση ίσως ήταν πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο οι αποψινές εξελίξεις δεν μοιάζουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ικανές να προσδώσουν αισιοδοξία. Κι αυτό διότι το… αγκάθι παραμένει.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος. Κι αυτό διότι ανέφερε πως μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία», είναι «μη ρεαλιστική»!

Η δήλωση αυτή οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αδιεξόδου στην όλη υπόθεση για το Σκοπιανό, αφού ένας σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος το είχε δηλώσει πολλάκις, ενώ αν θέλει κανείς να ανατρέξει στην πιο… πρόσφατη αναφορά στο ζήτημα, αυτή ανήκει στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η οποία μόλις σήμερα, Τετάρτη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν άφησε κανένα περιθώριο… παρερμηνείας.

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια. Διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «Όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Κι επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος. Γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά. Είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία, «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς, ο οποίος απλώς προτείνει».

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο δεδομένα που κάνουν τα πράγματα αρκετά ξεκάθαρα:

Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρχει ο όρος Μακεδονία, καμία λύση δεν μοιάζει ρεαλιστική στα μάτια του.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία σε… καμία μορφή του!

Ποια, λοιπόν, θα είναι η λύση, αν τελικά υπάρξει μια τέτοια; Στην παρούσα χρονική στιγμή, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο συνεπώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε κάποιος θα… κάνει πίσω, είτε οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγήσουν για μία ακόμη φορά…

ΠΗΓΗ: Newsit.gr


************************************


Στόλτενμπεργκ:


Η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ


χωρίς αμοιβαίως αποδεκτή λύση


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

«Οχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του», τόνισε ο γ.γ. της Συμμαχίας, σε σχετική ερώτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων.

«Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


                                                   **************************************


Ενδοκυβερνητικό «μπρα ντε φερ»


για την ονομασία της ΠΓΔΜ



Δείγμα της «ανομοιομορφίας» που έχει διαμορφωθεί εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το Σκοπιανό, αποτελούν και οι σημερινές τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το ζήτημα, την ώρα που στις ΗΠΑ εκκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Για ακόμη μια φορά, ο «μικρός» κυβερνητικός εταίρος παραμένει αμετακίνητος ως προς τη χρήση του όρου Μακεδονία. Μιλώντας το πρωί στον ANT1, o Δημήτρης Καμμένος, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «εφόσον θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κάνουν αυτοί πίσω και όχι εμείς». «Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι για την Μακεδονία. Δεν κατανοώ γιατί το συζητάμε. Μη σώσει και λυθεί», πρόσθεσε, ενώ την ήδη πολλάκις διατυπωμένη θέση της παράταξης εξέφρασε εκ νέου και η εκπρόσωπος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Αιχμές από Βαρεμένο

Δείγμα της νευρικότητας που έχει προκληθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτελούν, την ίδια ώρα, οι σαφείς αιχμές κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα και τον πρόεδρο τους, Πάνο Καμμένο, που άφησε, μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

«Δεν κατανοώ ούτε τη φιλολογία για δημοψήφισμα, ούτε την ακατάσχετη ονοματολογία δίκην πολιτικού τζόγου» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί να το βάλουμε και στο στοίχημα για το ποια θα είναι η νέα ονομασία». Σε μια έμμεση αναφορά, μάλιστα, πιθανότατα με αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Βαρεμένος σημείωσε: «Αν κάποιος νομίζει ότι στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης, πλανάται πλάνην οικτράν».

Νωρίτερα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εταίρου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε ότι περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ δεν απέρριψε τη χρήση του όρου στο νέο όνομα, υπενθυμίζοντας ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, υποστήριξε, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη Νίμιτς σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι «τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς».

«Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. Δηλαδή, να βρεθεί μια λύση για το όνομα που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

                                             ******************************************


«Βόμβα» στο Σκοπιανό:


Η χώρα μας έχει όνομα και είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας


Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των Σκοπίων ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαδικασία, Βάσκο Ναουμόφσκι, (φωτο) δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ