16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Μάθιου Νίμιτς:


Ο όρος «Μακεδονία» μέρος της λύσης


Πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ως τμήμα της ονομασίας φωτογραφίζει ο Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή του (στον ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημειώνει «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» ενώ ερωτηθείς αν αύριο η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημειώνει:

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε μια συνέντευξή πριν μερικές εβδομάδες ότι δεν υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω»

Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αναφερθείς λεπτομερώς στην πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα.» Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνια”, οπότε έχει τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα για τις περισσότερες χώρες, οπότε το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στον βόρειο γείτονα.

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να λύσουν το πρόβλημα με το βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και τη βορειοατλαντική πορεία της χώρας.

Ελπίζω να μελετήσουν τις ιδέες μου προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος».

Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση».

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr - iefimerida.gr


                                              **********************************

Στην ΠΓΔΜ για διήμερη


επίσκεψη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ


Τα Σκόπια θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει συναντήσεις, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Αμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δεδομένου του ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, αναφερόμενη στην επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σημείωσε ότι, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί επιβράβευση και αναγνώριση των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα στην ευρωατλαντική πορεία της, μετά από μακρά στασιμότητα και οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ. Σε αυτήν θα παραστούν και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι πάνω από έναν μήνα μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, τον περασμένο Απρίλιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ


                                                ***********************************


Λαβρόφ προς Αθήνα: Μην διευκολύνετε


την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ


Αγγελος Αθανασόπουλος


Σε παρέμβαση - σύσταση προς την Αθήνα να μη δεχθεί συμβιβασμό με τα Σκόπια ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ προχώρησε χθες η Μόσχα διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ. Σε μια κίνηση που καταδεικνύει ότι η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την ένταξη άλλης μιας χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην Ατλαντική Συμμαχία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παρακινεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε παραχωρήσεις.

Η δήλωση Λαβρόφ δεν πρέπει να εκπλήσσει από τη στιγμή που η Μόσχα έδειξε σφοδρή ενόχληση και για την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως αναμφίβολα προβληματική και δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως υποστηρικτική για την Αθήνα. Τούτο δε από τη στιγμή που η Ρωσία έχει από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ παράλληλα στήριξε σθεναρά την κυβέρνηση του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που τορπίλιζε συστηματικά κάθε απόπειρα επίλυσης τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, όπως μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του από το ΑΠΕ, «για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας βρίσκονταν σε μια ημιαδρανή κατάσταση και ενεργοποιήθηκαν μόνο όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει επίσης ότι εφόσον βρεθεί μια λύση που θα επικυρωθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τότε όλοι θα την αναγνωρίσουν, χωρίς να διευκρινίζει αν η Μόσχα τάσσεται υπέρ ή κατά της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.


Συνάντηση στη Νέα Υόρκη.


Την ίδια στιγμή ο Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θέματα παράπλευρα της ονομασίας που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως π.χ. το ζήτημα της ταυτότητας για την ΠΓΔΜ και θέματα ιστορικού χαρακτήρα για την Ελλάδα. «Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν αν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα» τόνισε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι σκοπεύει να καταθέσει κάποιες προτάσεις στην αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, χωρίς να πρέπει, όπως σημείωσε, να αναμένεται κάποια ριζικά νέα ιδέα.

Το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της ταυτότητας για την ΠΓΔΜ φάνηκε και από τις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ περί «μη δηλώσεις αποκλειστικότητας» στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Η σκέψη για κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά νέα και έχει στο παρελθόν συμπεριληφθεί σε αρκετές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίμιτς. Ωστόσο, με δεδομένη την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο ζήτημα της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως δήλωσε σε ακρόαση ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, το όνομα που θα επιλεγεί «δεν πρέπει να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις» και δεν πρέπει «να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 16 Ιανουαρίου 2018


                                                      ********************************


Εκκλησία Κρήτης:


«Οχι» σε γεωγραφικό προσδιορισμό με


το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του



Μια ακόμη αντίδραση από τους κόλπους της εκκλησίας για το όνομα των Σκοπίων και τον προσδιορισμό Μακεδονία ήρθε από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη! Οποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός με το όνομα αυτό ή παράγωγό του» σημειώνει στην απόφασή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης:

«Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε σήμερα 16 Ἰανουαρίου 2018 στό Ἡράκλειο σέ Συνεδρία καί ἀσχολήθηκε μέ τρέχοντα ὑπηρεσιακά θέματα τῆς ἁρμοδιότητός της.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος ἀσχολήθηκε ἐκτενῶς καί μέ τό θέμα τῆς ὀνομασίας τῶν Σκοπίων, σέ σχέση πρός τή χρήση τοῦ ὅρου «Μακεδονία» ἤ παράγωγου αὐτοῦ, τό ὁποῖο βρίσκεται στήν ἐπικαιρότητα.

Ἀρχικῶς, ἡ Ἱερά Σύνοδος, πληροφορηθεῖσα ἀπό τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως γιά πρόσφατα «ἐρωτήματα» κύκλων τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος: «ἄν ἡ Ἡγεσία τῆς Ἐκκλησίας ἀποφάσισε νά συμπορευθεῖ μέ τό νεοναζιστικό μόρφωμα τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς», γνωρίζει πρός κάθε κατεύθυνση, ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης, οὔτε μέ τή Χρυσή Αὐγή, οὔτε μέ ὁποιοδήποτε ἄλλο κόμμα ἤ Πολιτικό Φορέα, ταυτίζεται ἤ συμπορεύεται. Ἐπίσης, γνωρίζει σαφῶς τίς ἁρμοδιότητές της καί δέν ἐπιθυμεῖ, οὔτε δύναται νά ἀναλάβει ἄλλους ρόλους, οἱ ὁποῖοι δέν τῆς ἀνήκουν.

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, ὡστόσο, αἰσθάνεται τήν ἀνάγκη νά ἐκφράσει τή γνώμη καί τή θέση της γιά τό θέμα τῆς ὀνομασίας τῶν Σκοπίων, δημόσια καί ὑπεύθυνα, ὅπως ἔχει δικαίωμα κάθε Ἕλληνας πολίτης τῆς Πατρίδας μας.

Μέ πλήρη ἐπίγνωση, λοιπόν, ὅτι τήν ἐξωτερική πολιτική τῆς Χώρας, σύμφωνα μέ τό Σύνταγμα καί τήν ἐντολή τοῦ λαοῦ, τήν ἀσκεῖ ἡ Ἑλληνική Πολιτεία, ἡ Ἱερά Σύνοδος διατυπώνει τή θέση της, γιά τό φλέγον αὐτό ζήτημα.

Ὡς Κρῆτες Ἀρχιερεῖς, ἔχομε τήν εὐθύνη καί τό ἱερό χρέος ἔναντι τοῦ αἵματος τῶν Προπατόρων μας, Κρητῶν Μακεδονομάχων, νά ἀρθρώσομε λόγο καί νά διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση γιά τό ἐξαιρετικά σημαντικό Ἐθνικό αὐτό θέμα.

Συγκεκριμένα, ὑπενθυμίζομε, σύμφωνα μέ τά ἐπίσημα στοιχεῖα τοῦ Γενικοῦ Ἐπιτελείου Στρατοῦ ὅτι ὁ μισός ἐκ τοῦ συνολικοῦ ἀριθμοῦ τῶν Μακεδονομάχων ἦταν Κρῆτες. Εἰδικότερα, ὁ ἀριθμός τῶν Κρητῶν Μακεδονομάχων (1903-1908), ἀνῆλθε σέ 3.015 (2.976 ἄνδρες καί 39 ὁπλαρχηγούς), ἀπό δέ τούς τρεῖς μεγάλους ὁπλαρχηγούς, οἱ δύο ἦταν Κρῆτες.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος διατυπώνει ρητῶς καί εὐθέως, σεβόμενη τήν Ἱστορία, τήν Ἐθνική μας Ταυτότητα καί τό αἷμα τῶν Προπατόρων μας, ὅτι ἡ Μακεδονία εἶναι μία, Ἑλληνική καί ἀδιαπραγμάτευτη!

Ὁποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δέν μπορεῖ νά γίνει ἀποδεκτός, μέ τό ὄνομα αὐτό ἤ παράγωγό του. Ἔχομε ὅλοι εὐθύνη ἔναντι τῆς Ἱστορίας καί τοῦ Ἔθνους μας.

Ἐπίσης, ἡ Ἱερά Σύνοδος προσεχῶς θά ἐνημερώσει τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, μέ σχετική Ἐγκύκλιό της καί θά ἀπευθύνει κατάλληλα Συνοδικά Γράμματα σέ ὅλους τούς ἁρμόδιους, στά ὁποῖα θά διατυπώνει εὐθαρσῶς τή θέση τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης.

Τέλος, ὑπενθυμίζομε, τά λόγια τοῦ μεγάλου Ἐθνάρχου, Ἐλευθερίου Βενιζέλου, πρίν τήν ἑποποιΐα τοῦ 1912-13: «ὁ Μακεδονικός ἀγῶνας πρέπει νά γίνει τό Εὐαγγέλιο τῆς Ἑλληνικῆς Φυλῆς».

Ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης»


ΠΗΓΗ:  iefimerida.gr


                                              **********************************


Συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ


Η χθεσινή παρέμβαση του Ρώσου υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι λόγω των διαπιστώσεων που κάνει και των ερμηνειών που δίνει στη διαδικασία αναζήτησης λύσης. Αυτές –πως η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία γύρω από το θέμα απορρέει από την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ– ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, και εν πολλοίς γνωστές.

Είναι προφανές ότι η Αμερική και ευρύτερα η Δύση επιθυμούν να ενσωματωθεί η γειτονική χώρα στον νατοϊκό σχεδιασμό. Δεν πρόκειται για κάποια ξαφνική, νέα επιθυμία. Υπήρχε από παλιά. Τη διαπιστώσαμε όλοι όσοι τον Απρίλιο του 2008 βρεθήκαμε στο Βουκουρέστι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Την «ένιωσαν» περισσότερο από όλους ο Καραμανλής και η Μπακογιάννη στις συζητήσεις που είχαν με τον Τζορτζ Μπους και την Κοντολίζα Ράις. Δεν ήταν μια εύκολη σύνοδος για την Ελλάδα.

Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, και οφείλει να αναδείξει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η Ελλάδα, και τελικά να λάβει σοβαρά υπόψη του ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, είναι η επισήμανση του κ. Λαβρόφ πως σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, «εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν».

Ο έμπειρος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαμηνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Αλλη μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «μεσοβέζικες» λύσεις.

Δεν αρκεί η «σύσταση», «συμβουλή», «εισήγηση», «προτροπή», του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα μέλη του ΟΗΕ να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία στην οποία θα συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια. Μια σκέψη που έκαναν πολλοί στους κόλπους των Ην. Εθνών με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να «επιβάλουν» την υιοθέτηση της λύσης.

Γι’ αυτό, λοιπόν –και ο κ. Λαβρόφ ήρθε να το υπενθυμίσει– η όποια λύση οφείλει να περιλαμβάνει αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η χρήση της ονομασίας από όλους, οργανισμούς και χώρες.

Η χρήση της όποιας ονομασίας από όλους δεν αποτελεί απλώς τη θέση της Ελλάδας. Είναι και από πρακτικής άποψης η πιο λειτουργική λύση. Και μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοήσει ο Μάθιου Νίμιτς στις διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών.



ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16 Ιανουαρίου 2018