14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Το Σκοπιανό και τι πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ


Η εκκρεμότητα με τα Σκόπια θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού, ο οποίος θα στηριζόταν σε βασικές θέσεις που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση Καραμανλή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση κατώτερη των περιστάσεων και διαπραγματεύεται ένα εθνικό θέμα στρατηγικής σημασίας χωρίς διαφάνεια, χωρίς προσπάθεια δημιουργίας της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης και προσυπογράφοντας, εάν κρίνουμε από τα μισόλογα των κυβερνητικών στελεχών, όλες τις βασικές θέσεις των Σκοπιανών. Είναι φανερό ότι αυτή η «λύση» δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό γιατί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει.

Οχι μόνο το όνομα

Η κυβέρνηση και τα επηρεαζόμενα από αυτήν ΜΜΕ περιορίζουν το θέμα των Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς παραλείπει σκόπιμα σε κάθε αναφορά του το γεωγραφικό προσδιορισμό σε σχέση με τη σύνθετη ονομασία που μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Δεν λέει τίποτα η κυβέρνηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και το θέμα της κατασκευασμένης μακεδονικής εθνότητας. Εάν δεχτεί η κυβέρνηση τις θέσεις των Σκοπίων, οι συμπολίτες μας στο μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Ελλάδας θα υποβαθμιστούν σε Ελληνες Μακεδόνες, την «απελευθέρωση» των οποίων θα διεκδικούν οι Σκοπιανοί εκπρόσωποι της κατασκευασμένης μακεδονικής εθνότητας.

Ναι σε όλα

Μέχρι σήμερα η διπλωματική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα συνοψίζεται στη φράση «Ναι σε όλα» και αυτό εξηγεί την άρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά να ενημερώσουν υπεύθυνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον ελληνικό λαό, όπως και την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να ανοίξουν όλοι, με κάθε επισημότητα, τα χαρτιά τους και να καταγραφούν σε επίσημα πρακτικά οι θέσεις τους.

Δύσκολη η λύση

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να δημιουργήσει δυναμική λύσης επικαλούμενη διάφορες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα 35%-40% των Σκοπιανών να είναι διαλλακτικοί και μια σημαντική μειοψηφία της τάξης του 35%-40% των Ελλήνων να μην αντιδρούν στις κυβερνητικές υποχωρήσεις.

Αυτοί οι αριθμοί δεν λένε τίποτα. Το 30% των Σκοπιανών ανήκει στη σημαντική αλβανική μειονότητα, η οποία είναι αδιάφορη για το ζήτημα, αλλά στη σλαβική πλειοψηφία του 70%, η οποία προσδιορίζει τις εξελίξεις, το 85%-90% δεν δέχεται κανένα συμβιβασμό που θα παίρνει υπόψη του τις ελληνικές θέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 80%, που δεν δέχεται εθνικές υποχωρήσεις στη βάση των θέσεων των Σκοπιανών. Επομένως, οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες και αυτές βγάζουν ένα «Οχι» στους απαράδεκτους συμβιβασμούς, δεν δείχνουν την πραγματική κλίμακα της απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Διεθνής απομόνωση

Τα λάθη και οι παραλείψεις που ξεκίνησαν την περίοδο του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο Τίτο κατασκεύασε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σαν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει στη διεθνή απομόνωση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα. Πάνω από 135 κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γύρω στους 680 επί συνόλου 751 ευρωβουλευτών αντιμετωπίζουν τα Σκόπια σαν Μακεδονία, ενώ όλος ο διεθνής Τύπος αναφέρεται σε αυτά σαν Μακεδονία. Μία ελληνική ήττα που έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από την αλλαγή των στρατηγικών δεδομένων σε βάθος χρόνου.

Εθνική αξιοπρέπεια και συνοχή

Η διεθνής διπλωματική μας απομόνωση στο συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην προσαρμογή μας στη σημερινή διπλωματική πραγματικότητα με όρους που θα θίξουν την εθνική αξιοπρέπεια και μπορεί να δοκιμάσουν την εθνική συνοχή.

Η διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του έχει οδηγήσει σε μια διαρκή αμφισβήτηση της εθνικής αξιοπρέπειας. Το Μνημόνιο, αντί να καταργηθεί, μετατράπηκε σε ένα σκληρό σίριαλ που θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Το Ανατολικό Αιγαίο μετατράπηκε σε περιοχή εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Τελευταία, ο κ. Τσίπρας προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις υποδείξεις του κ. Ερντογάν. Οι κυβερνητικές υποχωρήσεις έναντι των Σκοπίων μπορεί, στο πλαίσιο που περιγράφουμε, να θίξουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. Επιπλέον, δεν είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ρήγμα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης γιατί είναι προφανές ότι, αν συνεχίσει η κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση, οι Βορειοελλαδίτες θα αισθανθούν προδομένοι από το «κράτος των Αθηνών».

Μας έχουν ανάγκη

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία τα Σκόπια προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, διεκδικώντας την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αντί να τους εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να εκπολιτίσουν τη συμπεριφορά τους έναντι της Ελλάδας και να εγκαταλείψουν, βάσει αλλαγών στο όνομα, στο Σύνταγμα και στην εθνότητα, τον αλυτρωτισμό τους, σπεύδουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Αυτό τους κάνει πιο προκλητικούς, όπως απέδειξε η συμφωνία ένταξης της Σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας, μία εξέλιξη που θεωρείται πλήγμα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Οι Σκοπιανοί απέδειξαν τις κακές τους προθέσεις, εφόσον αξιοποίησαν τη βελτίωση των σχέσεών τους με τη Βουλγαρία για να μας επιφέρουν εκκλησιαστικό πλήγμα, το οποίο επηρεάζει και το πολιτικό περιβάλλον.

Θυμωμένες πατρίδες και περιφέρειες

Τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα προσδιορίζονται από τις θυμωμένες πατρίδες και τις θυμωμένες περιφέρειες. Εχουμε το Brexit, το οποίο ακρωτηριάζει την Ε.Ε. γιατί οι Βρετανοί θεώρησαν ότι η Ε.Ε. δεν λύνει τα προβλήματά τους. Εχουμε μια σημαντική ρήξη Βρυξελλών-Βαρσοβίας γιατί οι Πολωνοί θεωρούν ότι η χώρα τους αξίζει καλύτερης μεταχείρισης από την Ε.Ε. και, κυρίως, τη Γερμανία. Εχουμε κρίση στην Ισπανία με ευρωπαϊκές προεκτάσεις λόγω της ρήξης Μαδρίτης-Βαρκελώνης και σοβαρές πιθανότητες να εκδηλωθούν ανάλογα φαινόμενα στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι μία προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Σκοπίων μπορεί να μας βάλει στην κατηγορία των θυμωμένων πατρίδων και περιφερειών, με σοβαρές συνέπειες για τη χώρα μας και την Ε.Ε.

Το vertigo Καμμένου

Ο προβληματικός χαρακτήρας της κυβέρνησης Τσίπρα εκφράζεται και με τις συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. κ. Καμμένου, ο οποίος κινείται σαν πολιτικό εκκρεμές μεταξύ της στήριξης των θέσεων Τσίπρα με τη λογική της διατήρησης της κυβερνητικής καρέκλας και της διατύπωσης βασικών αντιρρήσεων για να ικανοποιηθούν οι εναπομείναντες ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι απορρίπτουν τις κυβερνητικές θέσεις.

Παιχνίδι με τη Χρυσή Αυγή

Το Μαξίμου χρησιμοποιεί την ένταση που δημιουργεί η πολιτική που ακολουθείται στο Σκοπιανό για να ενισχύσει, στο μέτρο του δυνατού, τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Αξιοποίησε τις εκκλησιαστικές και πατριωτικές αντιρρήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για να την ταυτίσει με τη Χρυσή Αυγή, ώστε να εμφανίσει την ελληνική άκρα Δεξιά πολιτικό διαχειριστή όχι μόνο του εθνικισμού αλλά και του πατριωτισμού. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την αύξηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να γίνει εις βάρος της Ν.Δ. και έτσι να ψαλιδιστεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 14 Ιανουαρίου 2018