14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017


Έμμεσο «όχι» Κοτζιά σε ένταξη της ΠΓΔΜ


στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα



Ένα μικρό αρχικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκαναν στην πρώτη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο νέος σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, (ΦΩΤΟ) με τις δυο πλευρές ωστόσο να διατυπώνουν σαφώς διαφορετικές απόψεις για τα αποφασιστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την ιδέα ένταξης της γείτονος χώρας στο NATO με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, ουσιαστικά επαναβεβαιώνοντας την ελληνική απόφαση να ασκήσει βέτο το 2008 στην προσχώρηση των Σκοπίων στη Συμμαχία προτού λυθεί κοινή συναινέσει το ονοματολογικό.

Τόνισε πως η Αθήνα στηρίζει την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στο ευρω-ατλαντικό οικοδόμημα, όμως δεν είναι δυνατόν να της ζητούν να κάνει περισσότερα από τις ίδιες τις χώρες που θέλουν να μπουν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Αθήνα θέλει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο NATO όμως η λύση θα δοθεί με συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ και στη συνέχεια σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς», προσέθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ ζήτησε ανοιχτά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλεί στην ΠΓΔΜ η διένεξη για την ονομασία.

«Έχετε το μοχλό στα χέρια σας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βοηθώντας την ΠΓΔΜ θα ενισχυθεί η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Θετικά πρώτα μηνύματα

Και οι δυο υπουργοί πάντως χαιρέτισαν τη σημερινή συνάντηση ως ένα καλό πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, ενώ συμφωνήσαν να ξανασυναντηθούν στα Σκόπια τέλη Αυγούστου ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν πως σήμερα εξέτασαν σειρά νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συνεργασιών, με τον κ. Ντιμιτρόφ να κάνει λόγο για μία «καλή αρχή» στη διαπραγμάτευση και τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει πως θεμελιώνεται μία «καλή διάθεση» που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμβιβασμούς.

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια έχει προβεί σε κάποια μηνύματα καλής θελήσεως, με κύριο παράδειγμα την δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πως η πολιτική των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι να εγκαθίστανται ανδριάντες αρχαίων προσώπων στα Σκόπια και τα ονόματά τους να δίνονται σε αεροδρόμια και δρόμους ήταν προβοκατόρικο λάθος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ μάλιστα επανέλαβε πως, κατά την άποψή του, αυτές οι ενέργειες έβλαψαν τις διμερείς σχέσεις. Προσέθεσε με νόημα ότι ο ίδιος βλέπει πέρα από τις ονομασίες δρόμων και ότι αυτές οι διενέξεις έχουν χρησιμοποιηθεί από όσους θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στη σχέση των δύο χωρών.


ΠΗΓΗ: skai.gr


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Οι δύο υπουργοί απάντησαν σε μία ερώτηση ο καθένας, που υποβλήθηκαν από Έλληνα και Σκοπιανό δημοσιογράφους. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, σε πλήρες κείμενο.

Έλληνας Δημοσιογράφος: Γεια σας κ. Ντιμιτρόφ, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: μολονότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών -και σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία πήγαν πολύ καλά και από τις δυο πλευρές-, παραμένει στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση ότι, από τη δική σας την πλευρά, καλλιεργείται, ή τουλάχιστον καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια και έντονα μάλιστα, αυτή η ιδεολογία του αλυτρωτισμού. Ένα μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία με αγάλματα, με σχολικά βιβλία, με μνημεία και τα λοιπά.

Έχω έρθει στα Σκόπια, ακολουθώντας τον κ. Κοτζιά και πραγματικά είναι εντυπωσιακό αυτό. Αυτή τη στιγμή, εσείς εκφράσατε τη διάθεση, ως νέα Κυβέρνηση, να το αλλάξετε. Μπορείτε να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε συγκεκριμένα; Υπάρχουν ονομασίες δρόμων, υπάρχουν ονόματα αεροδρομίων, τα βιβλία... Πώς έχετε σκοπό να προχωρήσετε; Ορισμένα δεν έχουν και κανένα οικονομικό κόστος. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Μιλώντας ειλικρινά, για εμάς που δεν είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά, προφανώς, στη συζήτηση που γίνεται στην ελληνική κοινωνία, αυτή η διαρκής επανάληψη της λέξεως «αλυτρωτισμός» είναι πολύ παράξενη. Αλυτρωτισμός σημαίνει ότι θέλεις να αποκτήσεις κάτι το οποίο δε σου ανήκει.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εστιάζουμε στα σύνορα τα δικά μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας, τη δική μας χώρα. Είμαστε για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην αναμονή, βρισκόμενοι σε μια περιοχή η οποία δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Δεν είμαι άνθρωπος, ο οποίος θα έδινε σημασία σε αγάλματα και σε ονόματα. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ζημιώσει τις σχέσεις μας και έχει βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Και αυτοί είναι που έχουν εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο θέμα.

Με ρωτάτε σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύουμε να πάρουμε. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη είναι η πρώτη συνάντηση. Δεν πας να χορέψεις κατευθείαν με κάποιον μόλις τον συναντήσεις. Συνεπώς, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες συναντήσεις. Όμως, νομίζω, θα βρούμε το δρόμο να αντιμετωπίσουμε θέματα τα οποία μας αποσπούν από το βασικό στόχο που είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.


Σκοπιανός Δημοσιογράφος: Κύριε Κοτζιά, μιλήσατε πολύ ωραία για την ανάγκη ανάπτυξης της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Από την άλλη, το βέτο στο Βουκουρέστι το 2008 ήταν κάτι το οποίο εμείς το βιώσαμε ως μια εχθρική πράξη. Επιπλέον, η πράξη αυτή προκάλεσε μια πάρα πολύ σοβαρή εσωτερική κρίση, η οποία απείλησε την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σταθερότητα της περιοχής κι αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται πραγματικά να υπάρχει ένας σταθερός βόρειος γείτονας, τότε μπορούμε να αναμένουμε από εσάς την υποστήριξή σας; Και θα δεχθείτε η χώρα μας να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία; Να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ μας ώστε να επιλύσουμε το τελευταίο ανοιχτό θέμα μεταξύ των δυο χωρών μας; Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Να ευχαριστήσω κατ' αρχάς, γιατί το ξέχασα από την αρχή, όπως οφείλω κάθε φορά να κάνω, το διερμηνέα, γιατί όλα αυτά τα πράγματα δε θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η μεσολάβηση ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που φροντίζουν να μας μεταφράζουν. Καμιά φορά μας μεταφράζουν καλύτερα απ’ ό,τι τα λέμε εμείς οι ίδιοι. Ευχαριστώ πολύ λοιπόν, κατ' αρχάς.

Δεύτερον, ακούστε να σας πω: Η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς- του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν. Γιατί δε μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες.

Να μας καλούν, λοιπόν, να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκείνοι κίνηση, για κάτι που υποτίθεται τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς. Ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δυο πλευρές, πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών.

Το Φλεβάρη του 2015, είπα στους φίλους μου Ευρωπαίους εταίρους, «μην καλοπιάνετε τη φίλη βόρεια γείτονα, την ΠΓΔΜ, με τρόπο που τους μαθαίνετε να μη συμβιβάζονται και να μη συναινούν, διότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό τους», καθώς και ότι η τότε κυβέρνηση θα μεταφέρει αυτή τη νοοτροπία από τις διεθνείς σχέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Άρα, δεν οφείλεται στην απόφαση του Βουκουρεστίου η κρίση που είχε η γειτονική μας χώρα, διότι τότε θα έπρεπε να είχε προκληθεί το 2008 η κρίση. Αλλά αντίστροφα, με τη δική μας οπτική, ένας λόγος που οδήγησε στην κρίση ήταν ότι είχε εκπαιδευθεί η κυβέρνηση -η προηγούμενη και το έχω πει δημόσια, στην προηγούμενη εποχή- στο να μη συμβιβάζεται, να μη συναινεί και να κάνει και το μεγάλο λάθος να μετατρέψει το πρόβλημα της ονομασίας από γεωγραφικό πρόβλημα σε πρόβλημα ταυτότητας.

Εμείς θέλουμε, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος, εφ' όσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και όπως έχω πει εξαρχής, αυτό που μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς που βρίσκονται εκεί.

Θέλω να πω όμως και κάτι διευκρινιστικό: Η γνώμη μου είναι ότι από την επίσημη πλευρά της χώρας μου, όπως κι από την επίσημη πλευρά της χώρας του Νίκολα Ντιμιτρλοφ, δεν υπήρξαν κινήσεις που να μπορούσε να πει κανείς ότι είναι εχθρικές. Επίσημα, λέω, οργανωμένα και με σχέδιο. Τώρα, η συμπεριφορά του ενός ή του άλλου ατόμου είναι άλλη ιστορία.

Δεν υπήρξαν εχθρικές κινήσεις. Υπήρξαν κινήσεις από το γεγονός ότι η κάθε πλευρά υπεράσπισε με το δικό της τρόπο αυτό που θεωρούσε ορθό ή στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής. Εγώ δεν εκλαμβάνω τις απόψεις ή τους χειρισμούς από την πλευρά, των φίλων μου της γείτονος χώρας, ως εχθρικές. Παρακαλώ να μην αντιλαμβάνεστε και τις δικές μας κινήσεις ως εχθρικές.

Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινές αντιλήψεις και πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτή την κοινότητα συμφερόντων. Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να βοηθήσει πολύ τη γείτονα χώρα. Διότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που πέρασε, είναι σαφώς η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων.


Η ισχύς, κατά τη γνώμη μου -και το έχω πει με αφορμή άλλη χώρα- δεν μας δίνει περισσότερα δικαιώματα, μας δίνει περισσότερες υποχρεώσεις. Ο ισχυρός είναι αυτός που πρέπει να φροντίζει τις καλές σχέσεις περισσότερο από τον άλλον.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

                                        *********************************************


Οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική τους

στη συνάντηση Κουμουτσάκου - Ντιμιτρόφ


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017.

Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο κ. Κουμουτσάκος, δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα.

Συζητήσαμε για την πορεία των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές τους. Επίσης, συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή.

Είναι θετικό ότι από τη νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων εκπέμπεται ένα μήνυμα μετριοπάθειας, ένα μήνυμα πιο εποικοδομητικό, πιο παραγωγικό από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Αυτό είναι καλό. Είναι καλό για την ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων. Για όλα τα ζητήματα που τις απασχολούν.

Αυτό, όμως, αφορά στην ατμόσφαιρα. Η ουσία είναι κάτι διαφορετικό. Το πώς θα διαμορφωθεί η ουσία θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Εμείς, όπως ξέρετε, πιστεύουμε στην ανάγκη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν υπάρχει πραγματικά θετική πολιτική βούληση.


Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην αναγκαιότητα μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γι’ αυτό θεωρούμε ότι η πολιτική του Βουκουρεστίου, όπως είχε εκφραστεί, με την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, παραμένει ισχυρή».


                                          ********************************************


Κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία


της ΠΓΔΜ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξουν πρωτοβουλίες μαζί με την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ, να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο των εκθέσεων προόδου για τα Δ. Βαλκάνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα «απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ίβο Βάιτζλ από τη Σλοβενία δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επέτρεψαν στη χώρα να διεξάγει εκλογές με διαφάνεια και να ξεπεράσει την παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία υιοθέτησης των προτύπων, αξιών και αρχών της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».



                                            **************************************

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ


Του Αλέξανδρου Τάρκα*


Η ανακίνηση του θέματος της ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για υπερβολές του προκατόχου του με την ανέγερση αρχαιοελληνικών αγαλμάτων στα Σκόπια -που πάντως, λόγω... κόστους, δεν θα τα γκρεμίσει- και οι σημερινές συνομιλίες, στην Αθήνα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ανοίγουν νέο κύκλο στις εκκρεμότητες με τη γειτονική χώρα.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν περάσει πολλές δύσκολες καμπές. Οι θετικοί «τρεις όροι» της Ευρώπης το 1991 εξουδετερώθηκαν από την αυτοκτονική πρόταση της Αθήνας περί διπλής ονομασίας το 1992. Η λανθασμένη μετατόπιση στον ΟΗΕ εξισορροπήθηκε με την υιοθέτηση της προσωρινής ονομασίας ΠΓΔΜ το 1993. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 ομαλοποίησε τις διμερείς σχέσεις, αλλά δεν έφερε λύση του ονοματολογικού παρά τον παραλίγο συμβιβασμό Σημίτη - Γκεοργκιέφσκι το 2001.

Η αλλαγή ελληνικής διαπραγματευτικής αφετηρίας (με σύνθετο όρο) το 2007 διευκόλυνε το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008, ορίζοντας ντε φάκτο ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί χωρίς συμμόρφωση στο προς το Διεθνές Δίκαιο και λύση στο ονοματολογικό. Η δε ταπεινωτική καταδίκη μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το 2011, ευτυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τον αδιάλλακτο, πρώην πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι.

Πολλά ακούστηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά τρία είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα: Πρώτον, τα Σκόπια δεν υποχωρούν «αν ανοίξουμε εκεί ένα σούπερ μάρκετ», όπως έλεγαν διάφοροι ανόητοι τη δεκαετία του ’90, αφού, όπως αποδείχθηκε, δεν άλλαξαν στάση ούτε κατά την τεράστια ελληνική οικονομική διείσδυση της περιόδου 1998-2012.

Δεύτερον, όσο κι αν παγιώνεται ο όρος «Μακεδονία», αποδεικνύεται ότι τα μόνα που μετρούν για την ΠΓΔΜ είναι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, και η διευθέτηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Και, τρίτον, η ουσία -πάντοτε- βρίσκεται στην ονομασία. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σε επισκέψεις τους στο Βελιγράδι πριν από λίγους μήνες, φέρεται ότι τόνισαν στους Σέρβους συνομιλητές τους -που παραδέχτηκαν πως βιάστηκαν να αναγνωρίσουν τη συνταγματική ονομασία- ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ενισχύει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων. Δηλαδή, ενώπιον της εθνικής και της ιστορικής ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε το πασιφανές.

Με αυτό το (διακομματικής αποδοχής) δεδομένο, οι συνομιλίες Κοτζιά και Ντιμιτρόφ ή και μια μελλοντική συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ΠΓΔΜ δεν πληροί τα κριτήρια εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας που αποτελούν θεμελιώδη αρχή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δεν έχει μέλη με αυταρχική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας, προβληματική έκφραση νομοθετικής εξουσίας και αδιαφανή άσκηση της δικαστικής. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται την ΠΓΔΜ!

Οι ένοπλες δυνάμεις της αριθμούν μόλις 8.000 επαγγελματίες στρατιώτες, έχουν ήδη συμμετάσχει εθελοντικά στην αποστολή της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και της Ε.Ε στη Βοσνία, ενώ η ΠΓΔΜ αποτελεί, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, τη φυσική οδό τροφοδοσίας της KFOR στο Κόσοβο από το 1999 ως σήμερα.

Αν είχαν κάτι να προσφέρουν τα Σκόπια, το έχουν πράξει αυτοβούλως και είναι παραπλανητικό το επιχείρημα ότι οι διαφορές της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής κοινότητας θα επιλυθούν μέσω της ένταξης. Η ελληνική στρατηγική και η τακτική είναι αυτονόητο να συνεχιστούν με το επιχείρημα ότι, αν δεν υπάρξουν λύση του ονοματολογικού, εσωτερικός εκδημοκρατισμός και καλές γειτονικές σχέσεις, δεν θ’ ανοίξουν οι είσοδοι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Γιατί, παρά τη νέα εκστρατεία δημοσίων σχέσεων των Σκοπίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Ζάεφ, προτού αναλάβει την πρωθυπουργία, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει πολιτικός στην ΠΓΔΜ διατεθειμένος να ζητήσει αναθεώρηση του Συντάγματος για αλλαγή ονόματος» και πως η λύση που θα συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα «θα είναι για διεθνή χρήση μόνο».

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 14 Ιουνίου 2017