13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017


Νίκολα Ντιμιτρόφ στο «Βήμα»:


«Όσο συντομότερα προσκληθούμαι στο ΝΑΤΟ,


τόσο καλύτερες οι προοπτικές για την Ελλάδα»


Έτοιμος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης στο ονοματολογικό εμφανίζεται μιλώντας στο «Βήμα» ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την Τετάρτη 14 Ιουνίου και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά (η οποία θα δημοσιευθεί στο σύνολό της στην κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος»), εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

«Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα» σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ. Και προσθέτει: «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα».

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Αθήνα μετά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. Μαζί με τους κκ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ταξίδεψε και η νέα υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ένας από τους καλύτερους γνώστες του ζητήματος της ονομασίας καθώς διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη».

Ωστόσο, οι δύο χώρες πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη σεβόμενα τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς.

«Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι «όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει σοβαρή ικανοποίηση για τη νέα σκοπιανή κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται «Το Βήμα» από συνομιλίες που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους τις προηγούμενες ημέρες, είναι σαφές ότι υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσει η ΠΓΔΜ σταθερά στην ευρωατλαντική της πορεία και οι δηλώσεις Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ εντάσσονται απόλυτα σε αυτό το σκεπτικό.

Ωστόσο, ουδείς θέλει να βιαστεί. Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται χρόνο να σταθεροποιήσει την εξουσία της και ενδεχομένως να κάνει απολογισμό του έργου της στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο στην ΠΓΔΜ. Σε σχέση δε με την Ελλάδα και το ζήτημα της ονομασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το πρώτο βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος


ΠΗΓΗ: tovima.gr


                                             *********************************************


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ»


«Αυτό το όνομα ποιος θα το πάρει;


Με ενδιαφέρον αναμένω τη διαχείριση που θα επιλέξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που όντως ανοίξει προσεχώς το Σκοπιανό. Ηδη, στο παρασκήνιο διεξάγονται σοβαρότατες συζητήσεις για νέα πρόσκληση και ένταξη της ΠΓΔΜ αρχικά στο ΝΑΤΟ, ώστε η μικρή χώρα της Βαλκανικής να διασφαλιστεί εισερχόμενη στους κόλπους της Συμμαχίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παλαιός μας γνώριμος, αφού έχει υπάρξει διαπραγματευτής για το ονοματολογικό κατά τη δύσκολη διαπραγματευτικά περίοδο πριν από τη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 (όταν η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης), αφικνείται την Τετάρτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει πειστικά να απαντήσει αν θα δεχόταν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία ή θα προσπαθήσει να πείσει το «ελληνικό σύμπαν» πως όποια λύση κι αν βρεθεί εντάσσεται στην προσφορά του στην πατρίδα (για την οποία πρόσφατα βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν πόση είναι αυτή η προσφορά μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια.....).

Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένω όμως τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει χτίσει καριέρα χάρη στη σκληρή στάση στα εθνικά θέματα. Θα ήταν διατεθειμένος να κάνει άλλη μία από τις πάμπολλες μέχρι σήμερα κυβιστήσεις του; Και πώς θα διαχειριστεί τις ευαίσθητες ισορροπίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;»


ΠΗΓΗ: tovima.gr


                                            *******************************************



ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς: Πρώτο ζητούμενο 


με τα Σκόπια, το τέλος του αλυτρωτισμού


Η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει αύριο το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ. Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο ομόλογο του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε επίσης ότι με τον Σκοπιανό ομόλογο του δεν θα μπουν στην ουσία του ονοματολογικού και ότι το πιο πιθανό είναι να συζητήσουν... «τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη».

Πάντως ο κ. Κοτζιάς φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα στον Σκοπιανό ομόλογο του για την ανάγκη να υιοθετήσει η γειτονική χώρα την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων και παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να τελειώσουν οριστικά με τις αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω πόσο σχέση έχει η εσωτερική με την εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την κουλτούρα της πολιτικής που ακολουθεί κανείς. Τα μηνύματα που πήρα κι από τις συζητήσεις που είχα προσωπικά με τον Πρωθυπουργό της FYROM, τον κ. Ζάεφ αλλά και η συζήτηση που έκαναν κατ’ ιδίαν στο τηλέφωνο οι δυο Πρωθυπουργοί, δηλαδή ο κ. Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα και οι συζητήσεις που είχα στο τηλέφωνο με το Ν. Ντιμιτρόφ, δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουν με τον αλυτρωτισμό» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:
Και δεν θα υπάρχει πιο ευχαριστημένος και ευτυχής άνθρωπος από μένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως ξέρετε κι όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή.


Μεϊμαράκης: Σύνεση και ψυχραιμία για το Σκοπιανό


«Καλοδεχούμενη η άποψη της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, αλλά αυτή όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό, με σύνεση και ψυχραιμία» επισήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Αναλυτικά η δήλωση του Βαγγέλη Μειμαράκη έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα με τους γείτονές της θέλει να ζήσει φιλικά και ειρηνικά και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα Σκόπια. Άλλωστε έχει σημαντικές επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα. Το όνομα των Σκοπίων όμως είναι ένα βασικό ζήτημα διότι αποπνέει αλυτρωτισμό και δείχνει τη διάθεσή τους για την αμφισβήτηση των συνόρων, θέμα το οποίο δε συνάδει με την προσπάθεια που γίνεται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας χώριζε λοιπόν μία πολύ μεγάλη απόσταση και καταφέραμε με δική μας πρωτοβουλία να κάνουμε το σημαντικό βήμα που έπρεπε, ώστε να συναντηθούμε. Δυστυχώς τα Σκόπια έμειναν στην δική τους άποψη και θέση και γι’ αυτό ακριβώς δεν υπήρξε ένα επιτυχές αποτέλεσμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Σήμερα, αποδεικνύεται μετά από τόσα χρόνια ότι στα εθνικά ζητήματα απαιτείται εθνική συνεννόηση και εφόσον υπάρχουν επιχειρήματα που αντέχουν στο χρόνο, μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πειστούν, όπως έγινε και τότε, που σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου αγκάλιασε αυτή την άποψη. Η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα με την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, και με εμένα τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, και έτσι καταφέραμε να υπάρχει συγκεκριμένη άποψη ως θεμελιώδης, για τη λύση του ζητήματος ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλοδεχούμενη λοιπόν σήμερα η άποψη της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, αλλά αυτή όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό, με σύνεση και ψυχραιμία. Και με την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε επ’ ωφελεία της ειρήνης, της καλής συμβίωσης των λαών μας στην περιοχή, τη λύση η οποία θα είναι η προσφορότερη».

ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                              ********************************************

Guardian:


Κοντά σε συμφωνία για το όνομα Αθήνα - Σκόπια


Κοντά σε συμφωνία για την ονομασία είναι η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

«Η ΠΓΔΜ αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ελλάδα, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι οι δυο χώρες προχωρούν προς την επίλυση μιας διαμάχης που έχει διαρκέσει τα τελευταία 27 χρόνια» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Εκπέμποντας σήμα ότι ένας συμβιβασμός είναι στα σκαριά, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. «Γνωρίζω ότι αν έχουμε φιλικές σχέσεις και καλή προσέγγιση μια λύση είναι εφικτή» ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ πριν τη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ με το Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Guardian, ο Ζάεφ, δήλωσε ότι θέλει το μικρό, αλλά στρατηγικής σημασίας, έθνος του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν». Η ΠΓΔΜ πρότεινε, θα μπορούσε να συμμετάσχει και στα δύο μπλοκ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιεί σήμερα στο ΟΗΕ: ΠΓΔΜ ή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Θα προσπαθήσουμε να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να οδηγήσουμε τη ΄΄Μακεδονία’’ στην ένταξη» τόνισε.

To ζήτημα της ονομασίας επανακάμπτει στην επικαιρότητα εν μέσω κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι η ρωσική ανάμιξη έχει καταστήσει τη συμμετοχή της στη Συμμαχία πιο ζωτική. Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη θέση αυτή, λέγοντας ότι αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει όλες τις προς ένταξη χώρες.

Ο Ζάεφ, που σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα, υιοθέτησε μια πολύ πιο συμφιλιωτική προσέγγιση με την Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα ο κεντροαριστερός πολιτικός επέκρινε τον δεξιό προκάτοχό του, Νικόλα Γκρουέσκι, κατηγορώντας τον για προκλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κατείχε το αξίωμα, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ανέγερσης αγαλμάτων και μνημείων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι η πολιτική της σύγκρουσης με την Αθήνα θα τερματιστεί αμέσως. «Μπορώ μόνο να πω ότι η εποχή των μνημείων, η μετονομασία των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των αθλητικών χώρων και των σταδίων με ιστορικά ονόματα τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

«Σε αυτό που η Αθήνα θεωρούσε ως σημαντικό συμβιβασμό, η Ελλάδα ανακοίνωσε το 2007 ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε ένα σύνθετο όνομα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει η λέξη ‘’Μακεδονία’’. Την εποχή εκείνη το συμβιβασμό υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός του μικρού εθνικιστικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκεται προς το παρόν στην εξουσία με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Έκτοτε, προσθέτει η Guardian, η ένταση έχει αποκλιμακωθεί, καθώς η αίσθηση της realpolitik (σ.σ πολιτική που βασίζεται στο ρεαλισμό) και στις δύο χώρες έχει ενισχυθεί. Ενώ ο Ζάεφ πιστεύει ότι η ένταξη στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του διασπασμένου έθνους, η χρεοκοπημένη Ελλάδα θέλει επίσης μια λύση για να ενισχύσει την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της στη βαλκανική χερσόνησο.

Ας σημειωθεί ότι τα ελεγχόμενα από τον Γκρούεφσκι ΜΜΕ όπως το MINA (ανεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο) εξαπολύουν βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ζάεφ και του συνασπισμού που έχει σχηματίσει με την αλβανική μειονότητα χαρακτηρίζοντάς τον ως «Κουίσλινγκ».


ΠΗΓΗ:.skai.gr