30 ΜΑΪΟΥ 2017


Σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί


στην κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια


«Αλλαγή σελίδας» είχαμε χθες στα Σκόπια με την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εντός της εβδομάδας, περιλαμβάνει 25 υπουργούς, η πλειονότητα των οποίων -οι 17- προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη.

Οι υπόλοιποι έξι προέρχονται από τη Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη γείτονα, και ακόμη δύο από τη Συμμαχία για τους Αλβανούς. Το επίσης αλβανικό κόμμα Besa δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, αν και θα δώσει την κοινοβουλευτική στήριξή του.

Η συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και Αλβανών, την οποία είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει ο Ιβανόφ αφήνοντας τη χώρα ακυβέρνητη για αρκετούς μήνες, δεν απετράπη τελικά. Ετσι σοσιαλδημοκράτες και αλβανικά κόμματα ελέγχουν σήμερα τις 67 από τις 120 έδρες του σκοπιανού Κοινοβουλίου.


Οι παρατηρητές και οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τα Σκόπια έχουν -μεταξύ άλλων- ανάγκη από αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και επανίδρυση των σωμάτων ασφαλείας, που μαστίζονται από διαφθορά και έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για απολυταρχικές πρακτικές. Η ανεξαρτησία της διοίκησης και των ΜΜΕ αλλά και ο μη παρεμβατισμός στο εμπόριο είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, ενώ απώτεροι στόχοι της είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.