17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Έντιμο συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ,

για την ονομασία, «ψήνει» ο Κοτζιάς


Η καλή συνεργασία είναι το ζητούμενο στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η συνάντηση των δύο πλευρών είχε... ιστορικές διαστάσεις, καθώς είναι πρώτη επίσημη επίσκεψη Σκοπιανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, έπειτα από 15 χρόνια.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αξιοποιήσουν τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας την ανάγκη για έναν... έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα ξεπερνά, όπως τόνισε, τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό, και στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του και στο σημείο αυτό, ο Σκοπιανός ομόλογός του αναγνώρισε μεν ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια τέτοια λύση, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι οι διαφορές των δύο πλευρών επί του θέματος είναι τεράστιες. Επίσης, ο κ. Πόποσκι, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό το βήμα των ελληνικών φορέων που μιλούν μαζί μας. Νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος της διμερούς μας σχέσης. Συμπεράναμε ποιοι είναι οι τομείς που διαφέρουν οι θέσεις μας και προσδιορίσαμε ποιοι τομείς είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.

«Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας για πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, τις ευρωπαϊκές της προοπτικές της ΠΓΔΜ, για σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλη την περιοχή για την καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε, επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.

Η επίσκεψη Πόποσκι γίνεται σε ανταπόδοση εκείνης, την οποία πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην ΠΓΔΜ, στις 24 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης ανακοινώθηκαν τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που αφορούν στη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης και της επαναφοράς των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.