16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο

αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. Ωστόσο, ο τρόπος παρουσίασης της συνέντευξης από την βρετανική εφημερίδα προκάλεσε την οργή του κ. Γκρούεφσκι.

«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του "Guardian"), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια εδώ και πολλούς μήνες, διανύει ατύπως μια προεκλογική περίοδο και είναι απολύτως αναμενόμενο, ζητήματα όπως αυτό της ονομασίας να πυροδοτούν την εσωτερική πολιτική συζήτηση.

Όλα αυτά συνέβησαν μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Πόποσκι στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην "Κ" ο κ. Πόποσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr