24 ΜΑΪΟΥ 2015

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται η χώρα εξ αιτίας της σφοδρής
πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Της ΕΥΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ

Σε έναν αγώνα εξουσίας μέχρις εσχάτων που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ εξελίσσεται η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουεφσκι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ.


Την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια η ένταση χτύπησε κόκκινο, καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με μία ημέρα διαφορά. Μετά την πορεία του κόμματος της Ενωσης Σοσιαλιστών Δημοκρατών (SDSM) του Ζάεβ, κατασκηνωτές παρέμειναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά στο γραφείο του πρωθυπουργού και δήλωσαν ότι δεν θα φύγουν εάν δεν παραιτηθεί ο Ν. Γκρουέφσκι. Μία ημέρα μετά η συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO / DPMNE κατέληξε με υποστηρικτές του Ν. Γκρούεφσκι να κατασκηνώνουν απέναντι από το κτίριο της Βουλής. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ο αρχηγός του SDSM βρέθηκαν στο Στρασβούργο για συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και τους ευρωβουλευτές-διαιτητές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόγουιτ και Εντουαρντ Κούκαν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, διήρκεσε περισσότερες από δέκα ώρες και ολοκληρώθηκε περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν σε ΜΜΕ των Σκοπίων, δεν υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς ο Ζ. Ζάεβ φέρεται να επιμένει στην παραίτηση Γκρουέφσκι και στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής Ρ. Χόγουιτ φέρεται να είπε στη σκοπιανή εφημερίδα Utrinski ότι εξετάζονται όλες οι προτάσεις που έθεσαν στο τραπέζι οι δύο πλευρές χωρίς να έχει αποκλειστεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με το σκάνδαλο των υποκλοπών από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, τη δημοσιοποίηση συνομιλιών κυβερνητικών αξιωματούχων με αποκαλύψεις για διαφθορά ακόμη και δολοφονίες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί χωρίς καθυστέρηση. Από τπν πλευρά του ο Ν. Γκρουέφσκι υποστηρίζει ότι καμία κατηγορία δεν ευσταθεί εναντίον του και όλα είναι μια σκευωρία μυστικών υπηρεσιών που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση των Σκοπίων. Κατά την κυβερνητική διαδήλωση της περασμένης Δευτέρας χαρακτήρισε τον Ζ. Ζάεβ «μαριονέτα» των ξένων και «σεναριογράφο» και κάλεσε τους οπαδούς του να σκεφθούν «έναν πρωθυπουργό που θα έχουν φέρει στην εξουσία οι μυστικές υπηρεσίες».

Ηδη προετοιμάζεται και νέα -η τρίτη κατά σειρά- συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα την Τρίτη 26 Μαΐου, μεταξύ του Ν. Γκρουέφκι, του Ζ. Ζάεβ, του ηγέτη του κόμματος Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμετί, και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μεντούχ Θάτσι.

Ενδεικτικό της αναταραχής που έχει προκληθεί στη διεθνή διπλωματική σκηνή είναι ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβαν Σιμονόβιτς, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Ο I. Σιμόνοβιτς συναντήθηκε με όλες τις πλευρές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε μία επίσκεψη που είναι η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ από το 1999.

Αντιδράσει στα Βαλκάνια

Η αναταραχή στην ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στα Βαλκάνια. Ηδη η Αλβανία παρενέβη στο θέμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μετά τιςτελευταίες εντάσεις με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα είπε ότι τα Τίρανα μπορεί να θέσουν βέτο στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εάν συνεχίσει να μη σέβεται τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανσυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η γειτονική Βουλγαρία. Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι υπάρχουν ιδέες να «διαμελιστεί» η ΠΓΔΜ και ένα κομμάτι να ενταχθεί στην Αλβανία και το δεύτερο στη Βουλγαρία πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της Σόφιας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίτοφ, είπε ότι η χώρα του παραμένει η «εγγυήτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της ΠΓΔΜ.

Υπόγειος πόλεμος

Τα γεγονότα στα Σκόπια προκάλεσαν την παρέμβαση της Μόσχας η οποία άφησε να εννοηθεί ότι ξένες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά συμβαίνει αυτά τα γεγονότα στη Μακεδονία να ξεδιπλώνονται με φόντο την άρνηση της μακεδόνικης κυβέρνησης να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και την ενεργό στήριξη των Σκοπίων στα σχέδια κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, στον οποίον αντιτίθενται πολλοί στις Βρυξέλλες και πέρα από τον Ατλαντικό. Δεν μπορούμε να μην έχουμε το αίσθημα ότι υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση», είπε ο Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αναλυτές απαντούν ότι η Μόσχα επιχειρεί να πυροδοτήσει μια νέα εστία σοβαρής σύγκρουσης στα Βαλκάνια με στόχο να ελέγξει το «παιχνίδι» των αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βγει από τη διπλωματική απομόνωση που προκάλεσαν οι κυρώσεις εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 24 Μαϊου 2015