21 ΜΑΪΟΥ 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ – ΖΑΕΒ

Η «φωτιά» στα Σκόπια δεν
έσβησε στο Στρασβούργο.

Η πολιτική και εθνοτική κρίση που μαστίζει τα Σκόπια μεταφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής
θύελλας, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκαν χθες με ευρωβουλευτές και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Ηταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «πυροσβεστική της έντασης που επικρατεί στο κρατίδιο και των αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που υποδαυλίζουν την ήδη εκρηκτική κατάσταση και μεταξύ των εθνοτήτων.

Μόνο ικανοποίηση

Πέραν της ικανοποίησης που εξέφρασαν οι διοργανωτές της συνάντησης και υπεύθυνοι για τα Βαλκάνια (ο Σλοβάκος Εντουαρντ Κούκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Σλοβένος Ιβο Βαγκλ από την ομάδα Φιλελευθέρων και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών) για τη συνομιλία μεταξύ του δεξιού, κυβερνητικού VΜRΟ και των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (SDSM) και της ευχής να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις για την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ένταξη, δεν υπήρξαν ουσιαστικά βήματα για την επίλυση της κρίσης η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο στην ΠΓΔΜ, προκαλώντας έντονη ανησυχία για «ντόμινο» αναταραχής στα Βαλκάνια.

«Τα κόμματα επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ένταξη και τις δημοκρατικές αρχές», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν Ευρωκοινοβουλίου και πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων.

Παρά τη συναίνεση που αποπνέει το ανακοινωθέν, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να θυμίζει καζάνι που βράζει. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ είναι εμφανής η ανησυχία των γειτονικών χωρών και της Ρωσίας, η οποία θεωρεί πως η κρίση στα Σκόπια είναι «ενορχηστρωμένη» από το εξωτερικό.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και τα αιματηρά επεισόδια με τους Αλβανόφωνους στη Βόρεια ΠΓΔΜ εντάσσονται κατά τη Μόσχα και το Βελιγράδι, που επίσης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, στο ίδιο σχέδιο αποσταθεροποίησης.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προτίμησαν να αφήσουν στην άκρη αυτά τα γεγονότα και να υπογραμμίσουν τις ευθύνες του Γκρούεφσκι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις διώξεις εις βάρος αντιφρονούντων δημοσιογράφων, το οποίο ταλανίζει την κυβέρνησή του και αποτελεί την αιχμή
του δόρατος για το αντικυβερνητικό κύμα διαμαρτυρίας στα Σκόπια. ■


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 21 Μαϊου 2015