31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Εντοπίστηκε όρυγμα και το δεύτερο
μαρμάρινο θυρόφυλλο στην Αμφίπολη

Ένα τεχνητό όρυγμα στο σχιστολιθικό έδαφος του τέταρτου χώρου του τύμβου Καστά, το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο, διαπιστώθηκε από τους αρχαιολόγους κατά την αποχωμάτωση του σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη τοποθετήθηκαν έξι αισθητήρες μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών, ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων, για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

ΠΗΓΗ: skai.gr

                                   ***************************************

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ λέει ξεκάθαρα:
«Ο Τύμβος αναπτύσσεται προς τα κάτω»

Είναι από τους αρχαιολόγους που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τα όσα γίνονται στον Λόφο Καστά της Αμφίπολης. Η Ντόροθι Κινγκ, λίγο μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχολίασε στο μπλόγκ της μια μία τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Ντόριθι Κινγκ εμφανώς αισιόδοξη από τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να βρεθούν μέσα στην Αμφίπολη και μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση που είναι πολύ συνηθισμένη στους αγγλοσάξονες και λέει: «Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία». Με άλλα λόγια έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Η Ντόροθι Κινγκ αναφέρει αναλύοντας τις φωτογραφίες ότι βλέπει ότι ο Τύμβος ενδέχεται να αναπτύσσεται προς τα κάτω ή ότι οι τραχείς πλίνθοι που βρέθηκαν μπορεί να είναι τα θεμέλιά του.

Λέει επίσης: «Εάν όμως είναι τα θεμέλιά του, τότε που βρίσκεται το επιχρισμένο δάπεδο το οποίο επικάλυπτε τους πλίνθους; Το χώμα κάτω από τους δόμους παρουσιάζει ευδιάκριτη εδαφική διαστρωμάτωση και πολλά από αυτά τα στρώματα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, είναι εντόνως διαφορετικά μεταξύ τους».

Για την πόρτα αναφέρει ότι η πλευρά της που είναι στραμμένη προς τα εμάς είναι τραχειά και άρα αυτή πρέπει να ήταν προς την πλευρά του περιθυρώματος και παρέμενε κρυμμένη.

Το σχέδιό της επίσης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που έχουμε δει στις άλλες φωτογραφίες. Και αναρωτιέται: «Πρόκειται για διαφορετική πόρτα ή είναι η ανάποδη της ίδιας πόρτας, από την εσωτερική της όψη; Η πόρτα μοιάζει πιο λεπτή, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, λόγω της σχεδίασής της και της γωνίας λήψης της φωτογραφίας».

Η Ντόροθι Κινγκ καταλήγει αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί στον τάφο να είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας. Γράφει: «Η ιδέα ενός μικρότερου μνημείου για να συμπληρώσει ένα μεγαλύτερο δεν έχει αντίστοιχό του που μπορώ να σκεφτώ. Όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος λατρεύτηκε μαζί με τον φίλο του Ηφαιστίωνα σε πολλές αιρέσεις στην Αίγυπτο, και ότι πριν πεθάνει διέταξε να χτιστεί ένας τάφος για τον Ηφαιστίωνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «πύλη» για το μεγαλύτερο ηρώο;

Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν 2 τάφοι αλλά πιστεύω ότι είναι δόκιμο να λέμε τις ιδέες μας. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε στο τέλος σε ένα συμπέρασμα».


ΠΗΓΗ: newsit.gr