28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ:

«Στο φως» τα φτερά
των Σφιγγών

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΠΟΑ και σχετικό βίντεο

Εντυπωσιακό οπτικό υλικό διάρκειας δύο λεπτών και δέκα δευτερολέπτων από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, που βρέθηκε στο δάπεδο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. (Στη φωτογραφία η αρχή του βίντεο).

Παράλληλα, το υπουργείο δημοσίευσε φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που έχουν βρεθεί και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα. Πρόκειται για σχεδιαστική αναπαράσταση ολόκληρων των Σφιγγών.

Δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, ούτε πόρτα

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τις έρευνες, σε αντίθεση μάλιστα με την υπόθεση ότι εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου υπήρχε πιθανόν θύρωμα, «δεν φαίνεται να υπάρχει πύλη που να
οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης». Επισημαίνεται μάλιστα ότι η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε μέχρι χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας, καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Οι εργασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος,
2´.10’’- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.

2.Επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό
έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

7. Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Τεχνικές παρατηρήσεις

1.Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.


Στην επόμενη ενημέρωση θα δοθεί πρόγραμμα των εργασιών καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

                                      ********************************************

Μενδώνη: Δεν αποκλείεται να υπάρχει
δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο

Την πιθανότητα να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης άφησε ανοικτή η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο το οποίο όμως «δεν αποκλείεται να είναι δάπεδο σφράγισης» όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

Υπάρχει υπόγειο στον τάφο;

Ορισμένοι εικάζουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, μπορεί να βρίσκεται κρύπτη, ή άλλο υπόγειο τμήμα του ταφικού μνημείο.

Κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη, εξ ου και η κα Μενδώνη ήταν πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της.

Η γγ του ΥΠΠΟ πάντως εμφανίστηκε βέβαιη ότι ο τάφος έχει συληθεί καθώς μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφος της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση.

Μάλιστα είπε πως η πόρτα του τρίτου θαλάμου έχει ανοίξει πάνω από μια φορά. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα φτερά από τις σφίγγες δεν βρέθηκαν από... θαύμα στο σημείο που εντοπίστηκαν, αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση.

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου της Λίνας Μενδώνη:

Ερωτήσεις προς την γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ.Μενδώνη

Ερώτηση: Ο τάφος είναι συλλημένος;
Απάντηση: Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
Απάντηση: Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.

Ερώτηση: Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμένος κάποιος βασιλιάς;
Απάντηση: Το ποιός είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες.

Ερώτηση: Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο;
Απάντηση: Ναι, σε συνενόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο δάστημα χρειαστεί.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την ανάρτηση της κ.Ντ.Κίγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο.
Απάντηση: Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα,δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

                                               ********************************

Αμερικανίδα αρχαιολόγος Dorothy King:

Στην Αμφίπολη έχει βρεθεί το μονόγραμμα
του Μ. Αλεξάνδρου -Τι απαντά η Λ. Μενδώνη

Η αμερικανίδα  αρχαιολόγος Dorothy King, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αναφερόμενη στην Αμφίπολη και τις ανασκαφές στο λόφο Καστά επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της εύρεσης επιγραφών στον τάφο, επισημαίνοντας ότι βρέθηκαν στον περίβολο του μεγάλου Τύμβου.

Συγκεκριμένα η King, όπως αναφέρει και το xronometro.gr, σε ανάρτηση της στο προσωπικό της μπλογκ στις 13  Οκτωβρίου είχε αναφερθεί σε μικρές επιγραφές όσο ένα μονόγραμμα και συγκεκριμένα υποστηρίζει πως στον τάφο της Αμφίπολης έχει εντοπιστεί το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την ύπαρξη τέτοιων επιγραφών είχε ανακαλύψει και είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2013 και η επικεφαλής αρχαιολόγος του τάφου της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.  Μάλιστα την ύπαρξη αυτών επιβεβαίωσε σήμερα και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η  οποία στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα,δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου.»

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

                                                       *******************************


Αμφίπολη: Τι κρύβεται κάτω από
το δάπεδο του τρίτου θαλάμου;

Ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, καθώς δεν υπάρχει, τελικά, τέταρτο θύρωμα. Η διαπίστωση αυτή κορυφώνει την αγωνία για τα θρυλούμενα «μυστικά» του τάφου και την ταυτότητα του επιφανούς νεκρού του, καθώς, εντός των επόμενων ημερών, η σκαπάνη αναμένεται να γράψει τον επίλογο της ανασκαφής. Εκτός και αν το μνημείο μάς επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη: έναν υπόγειο χώρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο, ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν για την ώρα οι ανασκαφείς.

Νέα δεδομένα φαίνεται πως δημιουργεί και η διαπίστωση της ανασκαφικής ομάδας πως «η κατάχωση αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο». Διαπίστωση που ενισχύει τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί ότι είτε το μνημείο λειτούργησε, σε μια πρώτη φάση, ως επισκέψιμος χώρος, ως ένα ηρώο δηλαδή ή πολυάνδριο, είτε ότι γνώρισε διαφορετικές φάσεις ως ταφικό μνημείο.

Με βάση πάντως τα ανασκαφικά δεδομένα -«όπως η εύρεση της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο», γεγονός που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά- η ανασκαφική ομάδα φαίνεται να απομακρύνεται από την αρχική της θέση (πως η δημιουργία του μνημείου και η σφράγισή του ταυτίζονται χρονικά) και να προσανατολίζεται προς τη νέα εκδοχή που αναφέραμε. Με την επισήμανση πως «και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη».

1,5 μέτρο βαθύτερος

Το ερώτημα που αυτήν τη στιγμή απασχολεί την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη είναι τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Το στρωμένο με πωρόλιθους δάπεδο βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα δάπεδα των δύο προηγούμενων χώρων. Ωστόσο, ο τρίτος θάλαμος παρουσιάζει μεγάλη ακαταστασία. Η γεωλογική τομή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο έχει αποδείξει -σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- «ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μέτρα». Είναι, δηλαδή, «τουλάχιστον 1,50 μέτρο βαθύτερος από τους προηγούμενους», μετρώντας από το ύψος της θόλου. Στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο το ύψος του δαπέδου από τη θόλο είναι 6 μέτρα.

Μέχρι χθες η ανασκαφή, στον τρίτο θάλαμο, είχε προχωρήσει κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. Κι εδώ, όπως στους προηγούμενους χώρους, οι αρχαιολόγοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες αμμώδεις επιχώσεις. Στις επιχώσεις αυτές, όπου εντοπίστηκε το πανέμορφο κεφάλι της μίας Σφίγγας, η ανασκαφή αποκάλυψε και άλλα ευρήματα που ανήκουν στα δύο γλυπτά που φρουρούν την είσοδο του μνημείου αλλά και τμήματα από το κατεστραμμένο κομμάτι του ψηφιδωτού που εικονογραφεί, με τρόπο συναρπαστικό, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών που επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους και μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας που είναι σμιλεμένο «στην ίδια ποιότητα μαρμάρου και είναι εφάμιλλης γλυπτικής αξίας».

Η ανασκαφή θα δείξει αν υπάρχει «ψευδοπάτωμα»

«Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο. Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», ρωτήθηκε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Μουσείο της Αμφίπολης, που έγινε από την εκπρόσωπο του ΥΠΠΟΑ, Αννα Παναγιωταρέα. «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας», απάντησε η κ. Μενδώνη. «Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Δεν υπάρχει τρίτο θύρωμα

Οριστικά, πάντως, ξεκαθαρίζει το θέμα του τέταρτου θυρώματος που είχε δημιουργήσει προσδοκίες για την ύπαρξη ενός ακόμη θαλάμου. Τελικά η ύπαρξή του δεν επιβεβαιώνεται. «Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι ενδείξεις πως ο τάφος έχει συληθεί είναι πολλές. Ωστόσο, το ερώτημα ετέθη για μία ακόμη φορά στην κ. Μενδώνη. «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε», υπογράμμισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Από την αρχή της ενημέρωσης έχουμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων». Το ερώτημα για την ταυτότητα του «ενοίκου» του τάφου δεν έχει πάψει στιγμή να απασχολεί την κοινή γνώμη. «Μήπως είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς;», ρωτήθηκε η κ. Μενδώνη.

«Το ποιος είναι θαμμένος δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια», απάντησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού. «Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ικανοποιήσει, εξαιτίας τις μοναδικότητάς του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού σχολίασε, μετά από ερώτηση, και τα όσα υποστηρίζει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, ότι δηλαδή βρέθηκαν επιγραφές στον περίβολο του μνημείου: «Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».

Εάν η διερεύνηση του τρίτου θαλάμου δεν κρύβει νέες εκπλήξεις, η ανασκαφή θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Χθες, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε «από κοντά» τη συγκλονιστική στιγμή που το σκουπάκι των αρχαιολόγων αποκάλυψε το πρόσωπο της Περσεφόνης από το περίφημο ψηφιδωτό του δεύτερου θαλάμου. Περίπου 2.300 χρόνια από τη δημιουργία του… Χάρη στο βιντεάκι που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μία από τις πολλές συγκλονιστικές στιγμές που μας χάρισε μέχρι σήμερα η ανασκαφή του μοναδικού μνημείου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,  29 Οκτωβρίου 2014