27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

«ΣΥΛΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ»

Ποια στοιχεία κάνουν τον συνεργάτη του Ανδρόνικου,
Π. Φάκλαρη να πιστεύει ότι το μνημείο δεν γλίτωσε

Συλημένος είναι ο τάφος που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως στην Αμφίπολη, εκτιμά ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου. Αν και οι αρχαίοι Μακεδόνες λάμβαναν μέτρα για την προστασία των τάφων, όπως σημειώνει, οι τυμβωρύχοι κατόρθωναν σχεδόν πάντα να διαταράσσουν την ησυχία των νεκρών.

«Από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι και σήμερα μόνο οι έξι δεν ήταν συλημένοι» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης Φάκλαρης. «Ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά. Οταν ανακαλύφθηκε ο περίβολος του μνημείου, διαπιστώθηκε πως ορισμένα τμήματά του είχαν διαρπαγεί, έλειπαν μέρη των τοιχωμάτων. Γνωρίζουμε επίσης πως οι Ρωμαίοι μετακίνησαν το λιοντάρι που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του. Δεν αποκλείεται εκείνη την εποχή να μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο» εξηγεί ο κ. Φάκλαρης.

Προσθέτει ότι η εκτίμηση για τη σύληση του μνημείου ενισχύεται και από τα ευρήματα. «Οι αρχαιολόγοι που κάνουν την ανασκαφή διαπίστωσαν πως υπάρχει μια οπή σε εσωτερικό τοίχωμα του τάφου, από τις σφίγγες λείπουν οι κεφαλές, ενώ τα φτερά τους είναι σπασμένα. Επίσης, μέσα στον τάφο, όπως φαίνεται, υπάρχει χώμα που πιθανότατα έπεσε από την οροφή του κτίσματος, ενώ προσπαθούσαν να μπουν τυμβωρύχοι. Ολα αυτά υποδεικνύουν έντονη ανθρώπινη παρουσία στο μνημείο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες προνοούσαν για την προστασία των τάφων. «Θωράκιζαν τα ταφικά μνημεία χτίζοντας διπλούς τοίχους που το πλάτος τους ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα δυόμισι μέτρα. Αρκετοί τυμβωρύχοι απέτυχαν να τρυπήσουν αυτούς τους τοίχους. Οι τάφοι ήταν θολωτοί και κατόρθωναν να μπουν παραβιάζοντας κυρίως τις οροφές» αναφέρει ο κ. Φάκλαρης.
Ο Μιχάλης Τιβέριος

«Στην αρχαία Μακεδονία συνηθιζόταν οι συγγενείς να κρύβουν μέσα στους τάφους τα πολύτιμα αντικείμενα των νεκρών ή τα έπαιρναν εκτός των μνημείων, για να τα προφυλάξουν από τους τυμβωρύχους» λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης μπροστά στον τάφο της Βεργίνας.

Θ. ΧΕΡΧΕΛΕΤΖΗΣ


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 27 Αυγούστου 2014