22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Χαστούκι στον Γκρούεφσκι

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη δρομολογεί εξελίξεις στις σχέσεις μας με τα Σκόπια χωρίς εμείς να κάνουμε ή να υπαινιχθούμε το παραμικρό, και αυτό έχει τη σημασία του. Τα ευρήματα του μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες πολιτικές παρενέργειες στον πρωθυπουργό Γκρούεφκσι, ο οποίος έχει βασίσει την πολιτική κυριαρχία του στο κρατίδιο στο ιδεολόγημα του μακεδονισμού. Αν αυτό αποδειχθεί ψέμα. τότε το γειτονικό κρατίδιο, οι κάτοικοι του και ο ίδιος ο ηγέτης τους θα περάσουν μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ του πανικού που φέρνει ο Μέγας Αλέξανδρος είναι οι δηλώσεις που έκανε σε τοπικά μέσα ο νούμερο ένα αρχαιολόγος τους Πάσκο Κούτζμαν. (ΦΩΤΟ, με 4 ρολόγια)  Αφού δεν κατέστη δυνατό να παραβλέψει την αξία του ταφικού μνημείου, προσπερνά την αμηχανία του για το γεγονός με το... επιχείρημα ότι η ανακάλυψη έγινε σε ελληνικό έδαφος, προσφεύγοντας στον αλυτρωτισμό! Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι η Αμφίπολη Σερρών είναι εδαφικό τμήμα της... «Μακεδονίας» τους.
Καλύτερη υπηρεσία στην ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν. Θυμίζω ότι ένας από τους τρεις όρους που είχε θέσει (και είχαν γίνει αποδεκτοί) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε εκείνη την περίφημη Σύνοδο Κορυφής του 1991 στον Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και στους λοιπούς είναι πως προϋπόθεση για την αναγνώριση του κρατιδίου είναι να πάψει ο αλυτρωτισμός.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην Αμφίπολη, που αργά η γρήγορα θα επιδράσουν στο εσωτερικό των Σκοπίων, έρχονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Νίκολα Γκρούεφκσι. Η αξιωματική
αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών που εξέλεξε 43 βουλευτές απέχει αυτή την περίοδο από το Κοινοβούλιο και οι βουλευτές της, με εξαίρεση τριών, αποποιήθηκαν της έδρας τους. Προσθέστε τώρα στην πολιτική ανωμαλία και τα συγκλονιστικά νέα για την Αμφίπολη και έχετε το παζλ.

ΘΥΜΙΖΩ ότι ο πρωθυπουργός -σε αντίθεση με τους προκατόχους του στο Μέγαρο Μαξίμου Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο, οι οποίοι τον συνάντησαν σε Πρέσπες και Βρυξέλλες αντιστοίχως- έχει από την αρχή στον πάγο τον Γκρούεφκσι και έχει ανταλλάξει μαζί του επιστολές με βαρύ περιεχόμενο.

ΠΗΓΗ: Από την στήλη «ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ...» που υπογράφει ο Κ. (Μανώλης Κοττάκης) στην εφημερίδα «δημοκρατία», 22 Αυγούστου 2014.