18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΜΕΡΚΕΛ:

«Βάρος» η εκκρεμότητα με ονομασία ΠΓΔΜ

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Βάρος για τη Γερμανία χαρακτήρισε την ανεπίλυτη διαφορά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι με κάποιον τρόπο η ΠΓΔΜ θα πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού που θα απογοητεύσει εξίσου και τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, η καγκελάριος πραγματοποίησε αυτήν την παρέμβαση στην άτυπη συνάντηση κορυφής της λεγόμενης διαδικασίας του Μπρνο, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο πρόεδρος της Αλβανίας. Τη συνάντηση συνδιοργανώνουν η Κροατία και η Σλοβενία, και φέτος έλαβε χώρα στο Ντουμπρόβνικ.

Στις συναντήσεις αυτές επίσημος προσκεκλημένος είναι και ένας ηγέτης μιας μεγάλης χώρας της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιούλιο είχε συμμετάσχει στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αξιοποιήσει τη γαλλική φιλία με την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η καγκελάριος πήγε χθες ένα βήμα παραπάνω από αυτό, χαρακτηρίζοντας το ανεπίλυτο του ζητήματος «βάρος». Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να βρούμε λύση. Εχω ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και έχω εξετάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μιας σύνθετης ονομασίας, μερικές φορές όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να επινοήσουμε». Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για δημιουργική συνεργασία στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος και υπογράμμισε ότι τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμό: «Στη Γερμανία λέμε ότι σε έναν συμβιβασμό είναι όλοι εξίσου απογοητευμένοι. Οταν όλοι είναι εξίσου απογοητευμένοι, τότε ο συμβιβασμός αυτός είναι δίκαιος. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική παρέμβαση της καγκελαρίου στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλέσει τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς στο Βερολίνο, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα είχαν εκφράσει τους περασμένους μήνες την ανησυχία ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί πρωτοβουλία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν, το θέμα της διεύρυνσης δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα. Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης εκφράζεται η ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λαμβάνοντας υπόψη του τη δυνατότητα παράλληλης διενέργειας ενταξιακών διαπραγματεύσεων και διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.
(Στη ΦΩΤΟ η κ. Μέρκελ με τον Νίκολα Γκρούεφσκι)

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16 Ιουλίου 2014

                                                             ***************

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

Το «βάρος του ονόματος

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ με τη δήλωση της κ. Μέρκελ στη σύνοδο των χωρών της τέως Γιουγκοσλαβίας -συν την Αλβανία- στο Ντουμπρόβνικ ότι το θέμα της ονομασίας του κράτους της FΥRΟΜ «είναι βάρος» και δεν θα σχολιάσω την ανιστόρητη Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, διότι... έξεστι ασχημονείν Αλλά αν είναι απλώς «βάρος για τη Γερμανία», για την Ελλάδα είναι βάρος ασήκωτο. Κι αν είναι «βάρος» για την κ. Μέρκελ, για τον Αντώνη Σαμαρά, που προτίμησε να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών, να περάσει χρόνια πολιτικής μοναξιάς, προκειμένου να μην παραβεί τις αρχές του και να μην «καταπιεί» τον πατριωτισμό του, είναι μάχη ζωής, που τη δίνει χωρίς συμβιβασμούς. Μπορεί η κ. Μέρκελ να θεωρεί τη σύνδεση της FYROM με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως λόγο στήριξης ενός κράτους-μορφώματος που προέκυψε από την εσωτερική αναγκαιότητα του Τίτο να κρατήσει ενωμένα τα ανόμοια. Αλλά για την Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας, το ζήτημα της «απαλλοτρίωσης» της ελληνικής Ιστορίας από τους ανιστόρητους Σκοπιανούς που αναζητούν ένδοξους προγόνους, το ζήτημα των βλέψεων τους για έξοδο στο Αιγαίο δεν είναι θέματα που μπορεί να τα αφήσει «στον καιρό». Και καμιά Ελληνική-κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται -και δεν θα νόμιμοποιηθεί- να θεωρεί την υπόθεση της επίβουλης στρέβλωσης της ελληνικής Ιστορίας από τους Γκρούεφσκι ως ζήτημα διμερών σχέσεων. Απαξιώ ακόμη και να αναφερθώ στις κατά καιρούς προπαγανδιστικές διεθνιστικές δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης της Αριστεράς, γιατί είναι βέβαιο ότι εκπροσωπεί ελάχιστες μειοψηφίες, ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων και οπαδών της.

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ιδιαίτερα που η καγκελάριος, κατά δήλωση της, έχει ασχοληθεί κι έχει ενημερωθεί από τον κ. Νίμιτς, τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης που όρισε ο ΟΗΕ. για τις παραμέτρους του προβλήματος. Επομένως, θα ξέρει ότι η πολιτική ηγεσία της FYROM με τεχνάσματα, ανάξια της σοβαρότητας της υπόθεσης τερτίπια, στρεψοδικία και επιχειρήματα ανιστόρητα, με άκριτο και άκρατο λαϊκισμό είναι η υπεύθυνη για το αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξέρει ότι ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί να υπάρχει στην ονομασία της χώρας το «Μακεδονία» δεν θα υπάρξει γιατί δεν θα βρεθούν Ελληνες πατριώτες να της δώσουν εξουσία. Και πάντως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα είναι αυτή που θα βάλει την υπογραφή της σε ένα μελλοντικό -αλλά εντελώς διαφανή- στόχο αποσταθεροποίησης της ελληνικής επικράτειας. Φτάνουν τα «σύννεφα» που μαζεύονται στον ορίζοντα από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας που εξάγει τα εσωτερικά της διλήμματα στο Αιγαίο και τώρα τα προεκτείνει και επί ξηράς...

ΑΝ Η κ. ΜΕΡΚΕΛ επιθυμεί διακαώς να βρει «έναν τρόπο» για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ ή και στην Ε.Ε., δεν έχει παρά να επαναλάβει στους Γκρούεφσκι και Σία, που οικοδομούν την εσωτερική πολιτική της χώρας τους πάνω σε σαθρές εθνικιστικές βάσεις, παλαιότερη δήλωση της: «Η επίλυση του ζητήματος περνάει μέσα από την Αθήνα». Τελεία και παύλα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 17 Ιουλίου 2014

                                                                      ***************

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Η Μέρκελ θα αποφασίσει για τη σύνθετη ονομασία
αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ...

Στην προ βέτο (Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι) εποχή θέλει να γυρίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα των Σκοπίων. Τα όσα εξελίχθηκαν στην ετήσια συνάντηση ηγετών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβινκ της Κροατίας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχει «καταπιεί» τη στρατηγική τότε νίκη του Κώστα Καραμανλή, αλλά σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα ώστε να ανοίξει την... κερκόπορτα στην ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της FYROM. Στη συνάντηση των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, στην οποία ήταν επίσημη καλεσμένη, η κυρία Μέρκελ σε δηλώσεις της χαρακτήρισε βάρος (!) το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και εξίσωσε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα με τα Σκόπια αναφέροντας: «Μπορούμε με κάποιον τρόπο να επιλύσουμε το ζήτημα. Εχω ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση αυτή και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του ονόματος, όμως μερικές φορές πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να επινοηθεί».

Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική συνεργασία προς επίλυση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβιβασμούς». «Στη Γερμανία λέμε “ένας συμβιβασμός γίνεται όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξίσου δυσαρεστημένοι”. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς. Οταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα Σκόπια, μια και θεωρούν ότι διασφάλισαν τόσο το όνομα της «Μακεδονίας» για το κράτος τους όσο και το... πράσινο φως για την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περίεργες δηλώσεις της Ανγκελας Μέρκελ είναι σαν να μην έφτασαν ποτέ στην Αθήνα, από την οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα όσα είπε στο Ντουμπρόβινκ η Γερμανίδα καγκελάριος, που φαίνεται ότι δεν αρκείται στην οικονομική επικυριαρχία της στα της Ελλάδας αλλά θέλει να επιβάλλει και την εξωτερική πολιτική της.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία» 18 Ιουλίου 2014

                                                                 *******************

ΜΕΡΚΕΛ:

Ανάγκη συμβιβαστικής λύσης για την "Μακεδονία"

Σε δηλώσεις για την "Μακεδονία" προέβη η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη της "Μακεδονίας" είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένη, λόγω του ότι δεν έχει διευθετηθεί η διένεξη για το όνομα» και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης ηγετών της περιοχής στο Ντουμπρόβνικ.

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη "Μακεδονία" θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος. Και, χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, στο Βερολίνο. Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος αναφερόταν, στις απαντήσεις της, στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι τα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών (ενν. για το όνομα) είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους «κάψει» αναφέροντάς τους δημοσίως. «Εάν έλεγα κάτι εδώ, θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε εάν θα έρθουν δύο διαψεύσεις -μια από τη "Μακεδονία" και μία από την Ελλάδα- ή μόνο μία διάψευση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκδοχή δεν θα είναι πλέον πιθανό να έρθει ποτέ» δήλωσε και διευκρίνισε ότι η ίδια διεξάγει τις συζητήσεις της εμπιστευτικά.

«Αυτό και μόνο είναι αρκετά δύσκολο. Έχω επανειλημμένα φάσεις που ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα και μετά υπάρχουν πάλι φάσεις όπου αφήνεις την υπόθεση να ησυχάσει λίγο. Θα έρθει, με βεβαιότητα, πάλι η χρονική στιγμή που και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Αλλά τελικά, κοιτάξτε, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά εάν οι ίδιοι οι συντελεστές δεν σημειώσουν πρόοδο, τότε δεν ωφελεί και η δική μου βοήθεια σε κάτι» επισήμανε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 18 Ιουλίου 2014